A helyi janicsárok pozícióba helyezése évtizedekre veti vissza a magyar oktatást Hiller szerint

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 13:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hiller: Jóleső érzés, hogy a miniszterelnök-jelölt szívesen látna az oktatási tárca élén

Terjedelmes interjút közölt a 24.hu Hiller Istvánnal, melyben többek között a választások utáni szerepéről, a jelenlegi kormány oktatáspolitikájának a hibáiról és az oktatásüggyel kapcsolatos saját terveiről és elképzeléseiről volt szó.

Bár arra a kérdésre, hogy miniszter lesz-e a Botka-kormányban, kitérő választ adott, azt azért elmondta, hogy az MSZP miniszterelnökelnök-jelöltje felkérte, segítse a párt oktatási ügyeit. "Ezen a szakterületen szabad kezet kaptam, de nem tisztségre kaptam felkérést, hanem munkára" – nyilatkozta. Majd kifejtette, hogy szívügyének tekinti az oktatást és jóleső érzéssel töltötte el, hogy Botka szívesen látná őt az oktatási tárca élén.

Az utóbbi időben a kormány oktatáspolitikájával szemben rendre fellépő és tiltakozó szervezetekről azt mondta: "Azt meg kell érteniük a civil szervezeteknek, szakmai szervezeteknek és szakszervezeteknek is: a választáson pártok indulnak. Civil szervezetre, szakmai szervezetre, legyen az bármilyen kitűnő, nem lehet szavazni."

A működési elvről és az állami szerepvállalásról is beszélt, véleménye szerint az állam lehet jó iskolafenntartó, de semmi esetre sem szeretnének visszatérni a 2010-es szisztémához, majd hozzátette, hogy a Klik-szisztéma úgy, ahogy van, megbukott. Az iskolaigazgató-kinevezések körül a közelmúltban tapasztalt botrányokról közölte, hogy ami most zajlik ezen a területen, az dirket politika, és az oktatáshoz, a szakmaisághoz nulla köze van. "Helyi, közepes szintű janicsárok pozícióba helyezése történik, ami évtizedekre veti vissza a magyar oktatásügyet."

Terveiben szerepel, hogy a szakképzésre nagy hangsúlyt fektessenek; ebben komoly lehetőséget lát, de a mostani rendszerről azt gondolja, hogy inasképzés folyik, ami a betanított munkás alatti szinttel egyenlő. Óriási hibának tartja, hogy korábban levitték a tankötelezettség korhatárát: "50 ezer magyar fiatal került az iskolából az utcára. Nekik sem szakmájuk, sem diplomájuk nem lesz. Ön, én és a magyar adófizetők közössége fogjuk különféle segélyeken eltartani őket, vagy álmunkákban foglalkoztatni" – éppen ezért a modern szakképzést nem a felsőfokú tanulmányok rovására szeretné megvalósítani. A beszélgetés végén említi az egyetemi oktatók és kutatók bérezésének rendbetételét.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 13:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15
  Kovacs
  2017. szeptember 12., kedd 13:04
  11: Én olyanról pedig, hogy tanulatlan, jelenleg nem alkalmaznám ezt a szót. Ha nekem ezek közül az iskolák egyikébe kellene járnom, valószínű, hogy be se tenném a lábam. Inkább lennék világ csavargója. Úgy komplettül.
 2. 14
  Kovacs
  2017. szeptember 12., kedd 12:53
  11: Azért tartom heccelésnek, mert eleve egy iskolarendszer fenntartása is az adófizetők pénzéből történik. Garancia arra, hogy mindenki ügyes, okos hasznos(?) emberként kerekedik ki egy iskolarendszerből, én ilyenről nem tudok. Ha Hiller, nem heccelni akart volna, azt mondhatta volna, hogy EZ (A JELENLEGI) iskolarendszer kerül kerül nagyon sokba. Az adófizetőknek. De nem így fogalmazott.
 3. 13
  galambocskám
  2017. szeptember 12., kedd 08:45
  Nem bírok betelni a hilleri hülyeséggel. Az egész interjút nem is olvastam el - azt már nem bírtam. Éppen ölég nekem ez is.

  "Terveiben szerepel, hogy a szakképzésre nagy hangsúlyt fektessenek; ebben komoly lehetőséget lát, de a mostani rendszerről azt gondolja, hogy inasképzés folyik, ami a betanított munkás alatti szinttel egyenlő. Óriási hibának tartja, hogy korábban levitték a tankötelezettség korhatárát: "50 ezer magyar fiatal került az iskolából az utcára. Nekik sem szakmájuk, sem diplomájuk nem lesz. Ön, én és a magyar adófizetők közössége fogjuk különféle segélyeken eltartani őket, vagy álmunkákban foglalkoztatni" –"

  Nem tudom megítélni hogy hiller mindig ilyen hülye-e vagy most a kampány idejére tartotta szükségszerűnek alászállania a botkai mélységekbe.

  De csodálatosan tükrözi azt az ellenzék felfogást - amiről nem tudom hogy állandó vagy csak időleges - szóval a kormány, a rossz kormány, a borzalmas Orbán kormány abszolút hatalmát az állampolgárai életére pólyáskoruktól kezdődően az emberi élet végezetéig.

  Azt mondja a derék egyed, hogy inasképzés folyik a betanított munkás alatti szinttel. Már rossz
  - hol van ilyenkor a gyurica?! - mivel az inast valamilyen szakmára képezik ki, a betanított munkásnak viszont nincs szakmája, éppen ezért hívják betanított munkásnak mivelhogy be van tanítva egy adott munkafázisra és az inassal ellentétben sose lesz belőle segéd és pláne mester.

  Tehát a betanított munka színvonala értelemszerűen az inasképzés színvonala alatt van, ott kell hogy legyen, de ellenzéki vagdalkozás közben nem kell adni efféle nüanszokra.

  A nebuló tehát az Orbán rezsim kárvallottjaként felettébb gyatra képzésben részesül, 16 éves korában meg egyenesen kihajigálják az oskolábóll életveszélyes fenyegetések közepette hogy ha még egyszer iskolába mer menni...ha csak megfordul a fejében ilyes gondolat....'

  A nebuló életét, az iskolához, a tanuláshoz való viszonyát a hilleri felfogásban az Orbán rezsim teljes egészében uralja. El nem képzelhető hogy a gyereknek ambíciói is vannak, akar lenni valami vagy valaki, hogy otthon ösztönzést kap erre. Vagy nincsenek ambíciói és nem kap otthonról sem ösztönzést. Ezek a körülmények sem pro nem kontra nem játszanak szerepet a botkailleri világképben.

  Az embereknek nincsen egyéniségük, nincsen személyiségük, nem akarnak semmit, nem gondolnak semmit, viaszként formálódban a sátáni Orbán rezsim kezében.


  Ezek akarnak kormányozni.
 4. 12
  galambocskám
  2017. szeptember 12., kedd 05:08
  Érdekes lelkivilága van annak a miniszterjelöltnek aki ki meri jelenteni, hogy egy 16 éves csemetéből aki ebben a korban - tegyük föl - éretlenül viselkedik, abból soha nem lesz semmi és senki, az ilyen lehúzhatja a rolót.

  De reménybeli főnöke az éleseszű botka még klasszabb - ő arra az álláspontra helyezkedik hogy az gyermekből már a születése pillanatában tudni lehet hogy majd nem viszi semmire.

  "Olyan országot épített fel az Orbán-rezsim 7 év alatt, ahol egy gyerek sorsa eldől a születése pillanatában."

  Ez a botka facebook oldaláról való.

  Namármost: két eset lehetséges.

  A két zseni továbbfejlesztette a kálvini predesztinációt, miszerint a kisded születésének pillanatában egy füstfelhőben megjelenik Orbán Viktor, futólag elátkozza a csecsemőt majd eloszlik.

  A másik lehetőség hogy a két államférfi teljesen hülye.
 5. 11
  Valakicske
  2017. szeptember 11., hétfő 22:00
  Kovács(2)

  Mióta heccelés az, ha valaki kimondja az igazságot?
  A fostalicska kormánynak kellett volna választ találnia arra, hogy hogyan tartsa a rendszerben / képezze / tegye motiválttá a kiesőket - és nem ráerősíteni az elitista orrfeltartók nyafogására.
  Aki nem ismeri fel, hogy a XXI. században nem lehet arrafelé terelni fiatalokat, hogy minél tanulatlanabbak maradjanak, cserébe némi könyöradományért, az nem csak buta, hanem aljas is ...
 6. 10
  tiszapolgári
  2017. szeptember 11., hétfő 20:56
  Cyrano: „Galambocskám a magyar oktatás sanyarú állapotára maga itten a példa: megtanult írni, olvasni, de szöveget érteni nem”

  Békegalamb néni szövegértési nehézsége élesen rávilágít arra, hogy már az 1930-as évek elemi iskoláiban is léteztek tanulási problémák.
 7. 9
  szegedi789
  2017. szeptember 11., hétfő 20:07
  Troll mint PISA-árva. Vagy nem. Inkább . . . Mennyire lehet így trollkodni a legutóbbi PISA-teszt után ? Nyilván , ha veszek egy rakás tizenhatévest példamutatásra, akkor egy rakás azonos színvonalú iskolába tudom elhelyezni, azonos körülmények közepette ? Egyéni felelősséget senki nem kérdőjelezi meg. (Mondjuk , csak egy önhöz hasonló troll jön ezzel az egyéni felelősséggel egy liberális oldalon, csókolom, nézzen már utána a liberalizmusnak, gondolom talál majd valamit az individuumról . . .:))
  Inkább ne tegyünk úgy, mintha egy egységesen hatékonyan működő rendszerről beszélnénk !

  Bár, először a troll képébe kellett volna vágnom, a kétharmaddal hol a reformok, hol a növekvő számú pedagógus ? Miért csak a hetvenesévek van és hoffmann néni , aki leszúrja Harrí Potter-t ???
  Hát, hol maradt a bátorság, az átfogó programm ???
 8. 8
  Kovacs
  2017. szeptember 11., hétfő 17:41
  6: A "galambocska" totálisan jó tanuló. Éppen az ilyen lopakodó beszólásokat IS érti, mint az " az ÉN adómból tartják el a haszontalanokat". És ezt hallotta több évtizeden át.
 9. 7
  Kovacs
  2017. szeptember 11., hétfő 17:15
  5: Persze. De akkor se beszéljen így! Akinek még ambíciói vannak, meg pláne! Vagy az ilyen "beszéd módot" te rendben valónak tartod? Nem is beszélve egyéb "mű(v)észi" fogalmazásairól.
 10. 6
  Cyrano
  2017. szeptember 11., hétfő 16:34
  Galambocskám a magyar oktatás sanyarú állapotára maga itten a példa: megtanult írni, olvasni, de szöveget érteni nem
  Logikáról már ne is szóljunk.

Komment írásához vagy regisztrálj