John le Carré Orbánék Putyin-barátságáról

szerző
Köves Gábor
publikálva
2017. szept. 14., 09:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

false

A ma megjelent, friss Narancsban ebédelős nagyinterjút olvashatnak John le Carréval: Köves Gábor egy londoni étteremben találkozott a világhírű íróval, akinek új regénye, A kémek öröksége már magyarul is olvasható. A pályáját kémként kezdő írótól megkérdeztük; hogyan látja, miként fog végződni a magyar kormány barátkozása Putyinnal:

John le Carré: „Nézzük, ahogy ez a folyamat a szemünk láttára zajlik, egyes politikusaik megnyerését, Putyin beavatkozását a magyarországi ügyekbe. Felzaklat ez az egész, és még jobban felzaklat, ha ’56-ra gondolok és arra, hogy mit is jelképezett ’56 azokban a napokban mindannyiunk számára. Bármennyire szomorú és ironikus, de az EU, azt gondolom, a britek nélkül csak erősebb lesz. És ez esetben Magyarország inkább a Nyugat, mintsem a Kelet felé fog tartani. Remélem, nem megalapozatlanul gondolom ezt. Ugyanakkor veszélyeztetett faj az önöké. Az, amit Trump csinál, bátorítóan hat az önöknél megtalálható jobboldalra és bizonyos értelemben a magyar putyinistákra. Ezt próbáltam elmondani, amikor Jon Snow-val beszélgettem (a pódiumbeszélgetésre két nappal korábban került sor – a szerk.), hogy a csábítás benne van a levegőben, és ami Amerikában zajlik, az értő fülekre talál – már ami az újfasizmust, az antiszemitizmust illeti. Ébresztőként hat ezekre. Magyarországon éppúgy, mint Lengyelországban. És semmi kétség, az én hazámban is. Mérgező és káros dolog ez. Magyarország üdvössége csakis a saját függetlensége lehet. És a kapcsolódása a liberális, demokratikus országokhoz.”

 

A teljes interjú és az íróval elköltött ebéd pontos leírása a ma megjelent Magyar Narancsban olvasható.

szerző
Köves Gábor
publikálva
2017. szept. 14., 09:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  rworse
  2017. szeptember 14., csütörtök 11:23
  Ide is:  Júdáspénz.

  -.-.-

  "A Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán a Debreceni Televízióban beszélt arról, mi minden jut eszébe a hírek hallatán, hogy többen tiltakoztak, miután kiderült, az egyetem kitünteti Vlagyimir Putyin orosz államfőt.
  Mint fogalmazott, ha a sajtó valamiről azt mondja, hogy igaz, akkor azt az emberek hajlamosak el is hinni. Ezzel szemben abból egy szó nem volt igaz, hogy a Parlamentben szerettek volna átadni egy díszoklevelet. Az viszont igaz, hogy az egyetem szenátusa megszavazott egy doktori kitüntetést, amit Putyin majd Debrecenben vehet át. A rektor szerint a sztori körül amúgy hecckampány zajlott, hiszen az egyetem 216 tanszéke közül csak négy adott ki tiltakozó állásfoglalást.
  Mint elmondta,
  „Néhány szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácán az egyetemen azt mondta, húha, a sajtó mond valamit, hű, itt most itt a lehetőség.”
  Ráadásul a kitüntetésről a szenátus döntött, ahova a tanszékek is delegálhatnak embereket.
  Majd azzal folytatta:
  „A saját magam által küldött ember véleményétől elég furcsa elhatárolódni. Ez olyan, mintha elhatárolódnék mondjuk a feleségem főztjétől, és egyáltalán nem mindegy, hogyan fogalmazok. Ha azt mondom neki, hogy ez az étel nem sikerült olyan jól, adjuk a kutyának, az rendben van, de nem állok ki az utcára kikiabálni, hogy miért fogott fakanalat ez az asszony. Ez már a családon belül is konfliktust jelent, minimum egy sárga lapot az elkövetkező eseményekre, de mindenképpen van következménye. Ha egy egyetemen belül néhány tanszék ilyesmire ragadtatja magát, akkor vannak problémák, ezeket meg kell és meg is fogjuk vizsgálni. Megnézzük, elkövetett-e valaki valamilyen hibát, hatásköri túllépést, az eredményekről pedig be fogunk majd számolni.”
  Szerinte az orosz piac fontos Magyarországnak, mint fogalmazott, olyan vállalati együttműködés van az egyetem körül, amiben benne van az önkrományzat is, így nem lehet más feladat, mint újra fellendíteni a városra jellemző nevezetes ágazatokat.
  „Ha ennek keretében összesodródunk a világ egyik legnagyobb vállalatával, ami történetesen Oroszországban stratégiai szerepet tölt be és a Paks II projekt miatt nálunk is az lett, akkor azt nem lehet az első ember háta mögött csinálni. Mi is mindenről tájékoztatjuk a magyar miniszterelnököt, az orosz csatorna is ugyanígy működik.”
  – mondta el még Szilvássy rektor."
  (dehir, 24, 444)

Komment írásához vagy regisztrálj