Nem került sokba, már meg is fizették: orosz állami alapítvány támogatja a Putyint kitüntető Debreceni Egyetemet

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 12., 12:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bútorokat, könyveket adott az egyetemnek, Orosz Központot tart fenn a Russkij Mir Alapítvány.

Több mint 17 millió forinttal támogatta a Vlagyimir Putyint augusztusban díszpolgárává választó Debreceni Egyetemet a Russkij Mir Alapítvány – írja a 24.hu. A Russkij Mirt 2007 júniusában maga Putyin hozta létre egy rendelettel; az alapítvány Magyarországon támogatta már Lezsák Sándor lakitelki népfőiskoláját is.

A 24.hu által megismert, 2016-ban kötött szerződések értelmében az alapítvány 15 699 792 forint értékben támogatta bútorokkal és műszaki berendezésekkel az egyetemet, beszereztek például multimédiás vetítőrendszert, három notebookot, főnöki székeket és főnöki asztalt is. A Russkij Mir alapította Orosz Központnak juttatott könyvadomány értéke 1 959 438 forint volt.

Valerij Ljahov nagykövetségi tanácsos az Egyetem Orosz Központjának megnyitóján

Valerij Ljahov nagykövetségi tanácsos az Egyetem Orosz Központjának megnyitóján

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Azt már a hvg.hu derítette ki, hogy bár Putyin díszpolgári címéről valóban 90 százalék feletti többséggel döntött az egyetem szenátusa, az egy napig nyitva álló online szavazáson csak a tagok kb. 60 százaléka vett részt.

Azt is megtudtuk, hogy az előterjesztést Szilvássy Zoltán rektor készítette, és többek között arra hivatkozott, hogy a paksi bővítés miatt hazánkba látogató orosz szakemberek gyerekeit tanító általános iskolai és gimnáziumi tanárok továbbképzésében játszhat majd szerepet a Debreceni Egyetem.

Putyin díszpolgárrá választása miatt több debreceni tanszék is tiltakozott, Vajda Mihály filozófus pedig lemondott professor emeritus címéről.

„Ez az egész dolog egy gusztustalanság" - Vajda Mihály a professzori cím visszaadásáról és Putyinról

Interjú a filozófussal, aki lemondott professzori címéről, mert nem hajlandó közösséget vállalni a Putyint díszpolgárrá avató Debreceni Egyetemmel. Még augusztus végén írta meg a Népszava, hogy a Debreceni Egyetem (DE) díszpolgári címet ad Vlagyimir Putyinnak. Nem sokkal később kiderült, a hír valóban igaz, és az orosz elnöknek szóló kitüntetés ötletét az egyetem szenátusa 90 százalékos többséggel támogatta.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 12., 12:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  rworse
  2017. szeptember 14., csütörtök 11:19
  Júdáspénz.

  -.-.-

  "A Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán a Debreceni Televízióban beszélt arról, mi minden jut eszébe a hírek hallatán, hogy többen tiltakoztak, miután kiderült, az egyetem kitünteti Vlagyimir Putyin orosz államfőt.
  Mint fogalmazott, ha a sajtó valamiről azt mondja, hogy igaz, akkor azt az emberek hajlamosak el is hinni. Ezzel szemben abból egy szó nem volt igaz, hogy a Parlamentben szerettek volna átadni egy díszoklevelet. Az viszont igaz, hogy az egyetem szenátusa megszavazott egy doktori kitüntetést, amit Putyin majd Debrecenben vehet át. A rektor szerint a sztori körül amúgy hecckampány zajlott, hiszen az egyetem 216 tanszéke közül csak négy adott ki tiltakozó állásfoglalást.
  Mint elmondta,
  „Néhány szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácán az egyetemen azt mondta, húha, a sajtó mond valamit, hű, itt most itt a lehetőség.”
  Ráadásul a kitüntetésről a szenátus döntött, ahova a tanszékek is delegálhatnak embereket.
  Majd azzal folytatta:
  „A saját magam által küldött ember véleményétől elég furcsa elhatárolódni. Ez olyan, mintha elhatárolódnék mondjuk a feleségem főztjétől, és egyáltalán nem mindegy, hogyan fogalmazok. Ha azt mondom neki, hogy ez az étel nem sikerült olyan jól, adjuk a kutyának, az rendben van, de nem állok ki az utcára kikiabálni, hogy miért fogott fakanalat ez az asszony. Ez már a családon belül is konfliktust jelent, minimum egy sárga lapot az elkövetkező eseményekre, de mindenképpen van következménye. Ha egy egyetemen belül néhány tanszék ilyesmire ragadtatja magát, akkor vannak problémák, ezeket meg kell és meg is fogjuk vizsgálni. Megnézzük, elkövetett-e valaki valamilyen hibát, hatásköri túllépést, az eredményekről pedig be fogunk majd számolni.”
  Szerinte az orosz piac fontos Magyarországnak, mint fogalmazott, olyan vállalati együttműködés van az egyetem körül, amiben benne van az önkrományzat is, így nem lehet más feladat, mint újra fellendíteni a városra jellemző nevezetes ágazatokat.
  „Ha ennek keretében összesodródunk a világ egyik legnagyobb vállalatával, ami történetesen Oroszországban stratégiai szerepet tölt be és a Paks II projekt miatt nálunk is az lett, akkor azt nem lehet az első ember háta mögött csinálni. Mi is mindenről tájékoztatjuk a magyar miniszterelnököt, az orosz csatorna is ugyanígy működik.”
  – mondta el még Szilvássy rektor."
  (dehir, 24, 444)

Komment írásához vagy regisztrálj