Ilyen is ritkán van: hivatali visszaélés miatt nyomozhatnak a fideszes politikus ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 16., 13:47
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Létrehozhattak egy olyan kitételt, ami egyedül Dombóvárt hozhatta hátrányos helyzetbe.

A Pécsi STOP írta meg, hogy a dombóvári polgármester feljelentette Fehérvári Tamást, a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnökét. A feljelentés ügyében a Baranya Megyei Főügyészség nyomoz. A háttérben az uniós területfejlesztési források elosztása körüli botrány áll: Szabó Loránd független polgármester már korábban felemelte a szavát az európai uniós területfejlesztési (TOP) forrásokról folyó gyanús szavazások miatt, amelyeket gyakran kikapcsolt szavazógépekkel, beazonosíthatatlan projektkódokkal folytattak le.

A pályázatokon Dombóvár rendre elvérzett, miközben a szomszédos települések jócskán kaptak az uniós pénzből. Ennek a város polgármestere szerint az az oka, hogy Dombóvárnak igazából nem volt esélye a győzelemre, mert létrehoztak egy olyan kitételt, ami a pályázók közül egyedül Dombóvárt hozta hátrányos helyzetbe.

A dombóvári városháza épülete

A dombóvári városháza épülete

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon a Fidesz – élén a most feljelentett Fehérvári Tamással – súlyos vereséget szenvedett a városban.

A polgármester szerint az a város érdeke, hogy a büntetőeljárást végigvigyék. „Ha az ügyészséggel nem megy, akkor pótmagánváddal. Ennél nagyobb bűnt, mint merő politikai bosszúból megváltoztatni a kiírást úgy, hogy az városi szinten csak Dombóvárnak okozzon hátrányt, városvezetőként nem tudok elképzelni. Az eljárás haszna lesz az is, hogy a megyei önkormányzatnak ki kell adnia adatokat, a pályázatok szakmai pontjait. Ha Fehérvári jogi felelősségét megállapítják, akkor polgári jogi eljárásban több százmilliós kártérítést is követelhetünk a megyétől” – mondta Szabó Loránd.

A Narancsban nemrég mi is foglalkoztunk a TOP-források botrányos elosztásával; bemutattuk, milyen elképesztő módon is döntöttek a vidéki milliárdokról:

Teljesen elszabadult a Fidesz: elképesztő módon döntöttek a vidéki milliárdokról

Apró ízelítő abból, hogy is működik ez az ország. A frissen megjelent Magyar Narancsban terjedelmes összeállítást olvashatnak arról, mennyire aggályos módon történtek/történik az ún. TOP-os pénzek szétosztása a megyei önkormányzatoknál. Ez az a (természetesen uniós) forrás, amely arra szolgálna, hogy a magyar vidéket különböző támogatásokhoz juttatva, fejlessze azt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 16., 13:47
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj