Beer Miklós: „Mindig zavar, amikor megjelenik egy nyüzsgő nő a közösségben, és átveszi a vezetést”

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2017. szept. 06., 21:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A menekültekért kiálló Beer Miklós váci megyés püspök ezúttal a nőkről alkotott véleményét is megosztotta. Részlet az e heti Magyar Narancsból.

Vállalni kell a meggyőződésünket, mondja a Váci Egyházmegye vezetője, akit emiatt számos támadás ér elsősorban a kormányoldalról. A menekültek melletti kiállása éppúgy keresztény hitéből következik, mint a lombikbébiprogram elvetése, vagy a nők társadalmi szerepvállalásáról vallott fölfogása is.

Magyar Narancs: A római katolikus egyház milyen szerepet szán a nőknek a XXI. században?

Beer Miklós: Az egyházi szolgálattevőkkel kapcsolatban nekem változatlanul az az álláspontom, hogy a szerepeket nem szerencsés összekeverni. Protestáns barátaimmal beszélgetve ők maguk mondják önkritikusan, nem örülnek, hogy már elég sok lelkésznő van. Én nem ebben látom az egyház jövőjét. A női hivatásnak megvannak a sajátos területei, a család, az anyaság, a gyereknevelés. Azt még el tudom fogadni, hogy az oktatás területén működnek, hiszen az érzékeny női lélek közelebb tud kerülni a gyerekhez, eredményesebben tud nevelni. Nem is beszélve az egészségügyi szolgálatról.

MN: A férfiak megmondhatják, hogy a nők mely területeken vállaljanak szerepet? És ha egy nő indíttatást érez, hogy lelki vezetője legyen egy egyházközösségnek?

BM: Ebben elég konzervatív vagyok. Nem akarom megbántani a nőket, de az mindig zavar, amikor megjelenik egy nyüzsgő nő a közösségben, és átveszi a vezetést.

MN: És a nyüzsgő férfi, az rendben van?

BM: Inkább lenne több nyüzsgő férfi. Abból van hiány. Nem tudok racionális magyarázatot adni. Én úgy látom, hogy az egyházi közösségeinkben sokszínű a szolgálat. Nagyon sok diakonisszánk van, én sokkal jobban el tudom képzelni, hogy egy nő karitatív szolgálatot végez.

MN: Ezzel meglehetősen csorbul a nők önrendelkezési joga.

BM: Hát, egy férfi meg ne akarjon gyereket szülni. Ugyanakkor, tényleg, Merkel asszony például nagyon jó politikus. De a nők szerepével kapcsolatban is fel kell vállalnom, ami a meggyőződésem.

A Beer Miklóssal készült teljes interjú a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvasható.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Az olasz egységre nem csak Triesztben szokás dühösnek lenni. Azon a Délen, amelyet az északi polgárság állandó nyűgként és teherként él meg, szintén sok kritikusa akad az egységes Olaszországnak. Az északolasz Beppe Grillo komikus 5 Csillag Mozgalma ezért a baloldali és jobboldali populizmus mellé a déli tartományokban a bourbonista, antigaribaldista populizmust is felvette a programjába.

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2017. szept. 06., 21:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Beer Miklós
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 40
  tiszapolgári
  2017. szeptember 11., hétfő 09:22
  Jellemző, hogy Ferenc pápát idehaza azok támadják a leghevesebben, akikről nem a kereszténység ugrik be, hanem valami eltorzult, kitekert vallásosság.
 2. 39
  yoyo
  2017. szeptember 10., 14:46
  Igen, és mintha abból a latin-amerikai másságból hozott volna ízelítőt az előszeretettel migráns hátterűnek nevezett Ferenc pápa
 3. 38
  tiszapolgári
  2017. szeptember 10., 12:20
  yoyo

  Nagyjából mindenben egyetértek veled. A katolikus egyházat én is a jézusi tanítások megcsúfolásának látom, a Bibliától való eltávolodás leginkább az inkvizícióban és az egyházi birtokok elképesztő méretében csúcsosodott ki.
  De rögtön hozzáteszem, hogy amennyire én tudom, Dél-Amerikában sokkal inkább „szegénypárti” vagy „gazdagellenes” az egyház, mint nálunk. Remélem, hogy amikor Beer Miklós a hajléktalanok vagy a menekültek érdekében szót emel, vagy amikor Várszegi Asztrik higgadtan fogalmaz, akkor sokkal több plébános ért velük egyet, mint amennyien nem. Sajnos így, abszolút kívülről nézve, a kat. egyház vezetése ugyanolyan megalkuvónak, opportunistának látszik, mint a kádári években, amikor semmilyen komolyabb lépést nem tettek az egyre siralmasabbá váló hatalom ellenében, és a fehér hollóként a lelkiismeretükre hallgató keveseket igyekeztek ellehetetleníteni.
 4. 37
  yoyo
  2017. szeptember 10., 10:29
  "Ki vagyok én, hogy felülbírálhatnám, ki, milyen életet éljen, vagy hogyan gondolkodjon..." ez teljesen rendben van, de mégis erős disszonanciát érzek, ugyanis a katolikus egyház püspökének megszólalása kürül zajlik a vita, márpedig a katolikus egyház bizony elég határozottan foglal állást olyan kérdésekben, amihez semmi köze.

  A katolikus egyház működése Magyarországon képes olyan képzeteket kelteni, mintha a katolikus vallás amolyan államvallás lenne. Vagyis messze nem csak a vallás követői számára és messze nem csak hitéleti kérdésekben foglal állást.

  A vallásokhoz fűződő viszonyom kifejezetten nyitott, nem vagyok vallásellenes, az egyházakkal szemben viszont nagyon erős ellenérzéseim vannak.

  A katolikussal kapcsolatban egészen egyszerűen azt gondolom, mindenestől homlokegyenest ellenkezik a jézusi tanítással. Voltak nagyszerű emberek, akik az intézmény keretei közt éltek, működtek, maga az intézmény azonban jóformán egész történelmével együtt a jézusi tanítás megcsúfolása.

  Nevetséges lenne, ha a legkisebb mértékben is támogatnám, hogy nőket katolikus pappá szentelhessenek, ugyanis én abban sok jót nem látnék. Természetesen egy ilyen irány sokakban - amúgy joggal - a katolicizmus fellazítását, a hagyományos értékek megkérdőjelezését látnák.

  Én sokkal inkább remélnék valódi változást az oktatástól, a szekularizációtól. Persze ez most éppen nem trendi dolog.
 5. 36
  rworse
  2017. szeptember 09., szombat 21:21
  31

  Bocs, figyelmetlen voltam. Illetve azért is értettem félre, mert persze nem gondoltam, hogy egyáltalán megemlíthetőként felmerül a szempont, hogy Beer ilyet tehetne.
 6. 35
  yoyo
  2017. szeptember 09., szombat 16:48
  Tiszapolgári,

  (talán át is siklottam volna az egészen, ha nincs az a nyüzsgő nőkre vonatkozó kijelentés.)

  Én nem foglalkozásokra (trolivezető, traktoros, rendőr, stb.), hanem a hivatásokra (pap, orvos, tanár, művész, tudós) utaltam korábban. Hogy nők egyáltalán részt vehessenek az egyetemi képzésben, hogy tagjai lehessenek különböző testületeknek, hogy az adott hierarchikus rendbe beléphessenek, azt valószínűleg mindannyiszor a hagyományra hivatkozva akarták megakadályozni (jobb esetben). Az egy nagyszerű érv ugyanis, hogy az alapításkor kiváló férfiakról volt szó, nőkről nem.

 7. 34
  tiszapolgári
  2017. szeptember 09., szombat 16:06
  yoyo: De vállalnia kell, hogy a nyilatkozatának súlya van

  Ez abszolút így van.
 8. 33
  tiszapolgári
  2017. szeptember 09., szombat 15:59
  yoyo

  Én végig Beer Miklósnak a nők egyházi szolgálatával kapcsolatos véleményéről írtam azt, amit írtam, és nem általában a nőkhöz való viszonyáról.
  Kétszer is hozzátéve, hogy amúgy a nem hagyományos női munkakörök (troli, rendőr) nők által való betöltésével semmi bajom nincs, nem akarnám őket bezavarni a konyhába, és nem tartanám problémának, ha női főnököm lenne, vagy ha a velem azonos munkát végző nő ugyanakkora fizetést kapna, mint én. Azt nem tudom megígérni, hogy munka közben vagy az üzemi étkezdében nem néznék rá másként is, mint szaktársnőre, egyelőre még nincs 1984.

  Azonban nem tartom bunkóságnak, elmaradottságnak, túlhaladottságnak azt, ha a katolikus püspök vagy az ortodox rabbi köti magát az évezredes hagyományokhoz, és fontosabbnak tartja a vallási parancsokat a társadalomban (állítólag) végbemenő változásokhoz való igazodásnál.

  Mellesleg érdekes lenne tudni, hogy mit gondol a „nők az egyházi vezetésben” témáról pl. Iványi Gábor vagy más, a cölibátust elvető protestáns vagy zsidó lelkész. 9. 32
  yoyo
  2017. szeptember 09., szombat 14:39
  "Én nem gondolkozom azon, hogy ez jó-e vagy sem, hanem tudomásul veszem, és nem akarom megváltoztatni. Ki vagyok én, hogy felülbírálhatnám, ki, milyen életet éljen, vagy hogyan gondolkodjon a női munkatársairól?"

  Ebben jó sok minden van.
  A "ki vagyok én?" jó kérdés.
  "tudomásul veszem, nem akarom megváltoztatni." azért abban biztos vagyok, hogy elég sok HÉTKÖZNAPI (nem kövezés, erőszakolás) cselekedet, jelenség, viselkedésmód van, amit nem intéznél el a tudomásul vétellel.
  Hogyan gondolkodjon - ja, a gondolat és véleménynyilvánítás szabadsága alapján valóban, ebben nem korlátozhatjuk, de...

  Beer püspöknek felelőssége van. Azt gondol a nőkről, amit gondol, ha nyilatkozik, azt nyilatkozik, amit nyilatkozik, ez az ő szabadsága. De vállalnia kell, hogy a nyilatkozatának súlya van, ő nem egy megszólított járókelő vagy egy névtelen betelefonáló a Bolgár György műsorában.

  A katolikus egyház gyakorlatában nők - legalábbis jelenleg - nem kezdhetnek nyüzsögni papi szolgálatban. Kérdezhetnénk, hogy kicsoda Beer püspök, hogy megmondja, jó-e, ha a reformátusoknál vagy más protestáns felekezeteknél viszont igen.

  "hogyan gondolkodjon női munkatársairól", igen, megint csak a gondolatszabadság jegyében, persze, nem írható elő senkinek, hogy mit és hogyan gondoljon.
  Azzal azonban egyetértek, hogy női munkatársakkal kapcsolatban akárhogy ne lehessen nyilatkozni.
  És ezt nem büntetőjogi értelemben gondolom, hanem ha valaki egy bornirt előítélettel nyilatkozik egyes munkatársairól, akár általában a női munkatársairól, azt nyugodtan lehessen bunkóságnak, gyökérségnek, tahóságnak tekinteni, még akkor is, ha egyébként az adott nyilatkozó más dolgokban tiszteletre és szeretetre méltó ember. 10. 31
  tiszapolgári
  2017. szeptember 09., szombat 07:33
  30

  Úgy értettem, hogy Beer Miklós nem tenne olyat, hogy halálra köveztetne egy nőt.

Komment írásához vagy regisztrálj