Lopott családi fotóval és hazugsággal kezdtek kampányolni a határon túliak szavazati joga ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 19., 08:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Azért ezt ne. Ez a legalja.

Képlopással és hamis állításokkal kampányol egy Facebook-csoport a határon túliak szavazati joga ellen – írta a Magyar Nemzet. „Ez a határon túli család még sosem járt Magyarországon. A szülők mégis elmennek szavazni az én gyermekeim sorsáról!” – állt ezen a képen. Itt:

false

 

A szöveg pedig ez volt: „Levelet kaptunk a Pásztor családtól. Írásukban boldogan fejtik ki, hogy ugyan egy percet nem éltek Magyarországon, és nem is akarnak idejönni, mert jó nekik Erdélyben, de mégis el fognak menni szavazni a 2018-as választásokon, hogy továbbra is kapják a pénzt a Fidesztől!
Undorító, elég a szavazatvásárlásból!
Lájkold és oszd meg a képet, ha te is elvennéd a Pásztor család szavazati jogát!”

Nos, a helyzet nagyon kínos: bár a család tényleg létezik, azonban tudtuk nélkül használták fel a fényképüket a kampányhoz. Ráadásul nem is Pásztornak hívják őket. Ti. a Felsősófalván élő panziótulajdonos, Parajdi Kálmán Endre családi fotóját tették ki a valójában nem is létező Pásztor család képeként. Túl azon, hogy ez az ő és a kép készítőjének a tudta nélkül történt, hazugság is: a Parajdi család élt Magyarországon, a gyerekek is Zalaegerszegen születtek, tíz éve költöztek vissza Felsősófalvára, ahol turisztika vállalkozást visznek – olvasható a cikkben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 19., 08:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
szavazás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15
  yoyo
  2018. február 20., kedd 06:48
  szegedi789 13
  ebbe a nagy csomagba szervesen beletartozik az az aktus, amikor Medgyessy a román delegációval pohárköszöntött azon a bizonyos napon.
  Az ilyen ellenséges gyűlölettől átitatott ügyekhez akárhogy nyúl hozzá valaki, az elsőre visítást, szűkölést, köpködést, gyalázkodást vált ki, nincs puha megoldás.
  Ezzel együtt egy ilyen kötődésű és múltú ember, mint MP sokkal jobban tette volna, ha valamilyen más módon próbált volna követ baszni az állóvízbe.

  Ami egész biztos, arra hiába várnánk, hogy a téma egyszerűen idővel érdektelenné válik magától. Azt a "narratívát" viszont valahogyan érvényteleníteni kellene végre, hogy az igaz magyaroknak fáj trianon, a nemzetietlen, idegenszerű, sorosista, komcsi zsidó fajta viszont kifejezetten élvezi.
 2. 14
  yoyo
  2018. február 20., kedd 06:29
  Szia Lorem, hol írtam, hogy a dk lenne a pásztor-családos kép hátterében?
  Szerintem egyetlen szóval nem tettem ilyet.
  Fogalmam nincs, kik csinálták az oldalt, lelkes hobbisták, a fidesz maga, Soros Györgyöt említeni is snassz volna.

  Arról beszéltem, hogy mennyire ártalmas, ha ebben a vitában a korrekt állásfoglalás mellett-helyett ilyen hangulatkeltő, uszító tartalmú érvelést használ - akárki.
 3. 13
  szegedi789
  2018. február 19., hétfő 23:34
  Én ezt nem is kívánnám kétségbevonni, de a megvalósítás... Ukránokat hajkurászó Gyurcsány képénél szerintem több nincs a nagyérdeműnek meg. Ahogy nézem, a simicska-médiának meg tetszik is ez... Gy. F. ráadásul 2004-ben elég fontos szerepet játszott, amikor "jobboldal" kicsinyes érdekből először elbukott egy népszavazást, majd nekikezdett a nagy-magyar, trianon-fusztrált, nacionalista narratívájának, ami ellen ballib oldal képtelen volt egy hatásos világképet-narratívát-esti mesét vagy amit akartok , felmutatni.
  A "ne legyent" is fel kell építeni. Szerintem, most csak egy hatalmas támadási felület. És Gyurcsány személyét ismerve, nem is lesz olyan hosszú életű ez az akció. Először még jól rezonált választói hangulattal, közeledik a választás, de aztán... Módszeresebben, képviseleti demokrácia alapjaitól elindulva, meg kellene tanítani, és itt teljesen pozitív jelentést tulajdonítok a "tanítani" szónak, tehát nem a kioktatást értelmében használom, mit jelent állampolgárság fogalma , mi következik ebből. És így tovább...

  Mert egy ilyen piszkos trükk esetén nem tudják nem önként magukra rántani , képletesen szólva, "nemzetpolitikai" forróvizes lavórt... Magaslabda fideszes troll-kommandónak.
  És a példázat szerint, már kikészítettek egyet.
 4. 12
  Lorem
  2018. február 19., hétfő 22:09
  yoyo, szegedi789 A DK nagyon régóta és következetesen képviseli azt, hogy a határon túliaknak ne legyen választójoguk. Ők voltak egyedül, akik nem szavazták meg Orbán törvénymódosítását stb. Ld. pl. ezt: https://www.facebook.com/notes/bauer-tamás/karácsonyék-kolozsvárt/1769458826407968/
 5. 11
  Lorem
  2018. február 19., hétfő 22:05
  Vágó István (DK elnökségi tag) Parászka Borókának (marosvásárhelyi újságíró), aki a DK-s vezetőket ostromolja, hogy "határolódjanak el" az uszító és csaló oldaltól, amiről ők már korábban is világosan megmondták, hogy semmi közük hozzá: "Ezt a számonkérést már korábban végigbeszéltük, Boróka. Semmi közünk ehhez az oldalhoz, sőt, az ottani hozzászólásainkat is törölték, a felszólításainkat pedig figyelmen kívül hagyták. Maga ezt is tudja, hiszen hitelesen bemutattam. Nem is értem, miért hozza ismét elő. Ha valaki nyit egy "Éljen a rezsicsökkentés!" oldalt, az még nem jelenti azt, hogy a Fideszből szerkesztik, még akkor sem, ha sok fideszes lájkolja.
  Egyetértek az előttem szólóval, be kell perelni őket."
 6. 10
  szegedi789
  2018. február 19., hétfő 20:14
  9-est annyit javítva, hogy díjnyertes cikkek állampolgársági bizniszről születtek, a rogános letelepedési bizniszt meg elég sokan feldolgozták a médiában.
 7. 9
  szegedi789
  2018. február 19., hétfő 20:11
  5ös kommentem nem lett jó. Ez így tényleg csak a sárdagasztás folytatása lenne. Inkább maradnék 4esnél. Ami közel van yoyo-hoz. Igen, itt egyszerre sok minden van a felszínen, mit gondolunk liberális demokrácia elvéről, intézményéről, rövidtávú politikai haszonlesésből felkarolt trianon fixált blöffölések sorozata, másik oldaltól riadt hallgatás, vagy adott esetben, mint 2004-ben hasonlóan "nemes" eszközök... És akkor letelepedési bizniszről (pl. indexes díjnyertes cikkek) mint konkrét bűncselekmények sorozatáról nem is ejtettem szót.

  Déká mint párt felkarolta ezt az ügyet, és mint párt miért ne tenné , ha a szavazókat is így vagy úgy foglalkoztatja. De megint elmulasztotta leszögezni miért csinálja azt, amit. Megint csak szimplán egy jelenségre feszültek rá Gyurcsányék, amiről nem mondom , hogy nem létezik, de csak a felszín. Közvélemény nagy részében "ukránozás" fog megmaradni.

  És akkor jön egy ilyen facebook-csoport, amiből megint csak műbalhé és zaj lesz, ahogy az állampárti propaganda szokta, és ha a dékának vannak magasztos elvei, tervei és konkrét elképzelései, akkor is csak gyurcsányozás maradna meg. Decibelben.
 8. 8
  yoyo
  2018. február 19., hétfő 19:15
  Ahogy a 2004-es népszavazásnál se lett volna szabad többet mondani annál, mint hogy a határon túli magyarok érdekében nem tehetünk semmi többet és jobbat annál, mint hogy mindent megteszünk a határok megszüntetéséért, a szomszédokkal való nagyon jó viszonyért.
  Hogy épp ezért a kettős állampolgárságot nem tartjuk jó megoldásnak.

  Most se lett volna szabad többet mondani, mint hogy egy (kisbetűvel) köztársaságpárti ember számára nem elfogadható, hogy olyanok szavazzanak az ország jövőjéről, akik nem itt élnek, akik más ország adózó polgárai. Pont.

  sokmillió románnal, iszákos ukránokkal, nacionalista suttyó Pásztorokkal példálózni uszítás. Felelőtlenség. Károkozás.
 9. 7
  yoyo
  2018. február 19., hétfő 19:07
  Jó lenne különválasztani néhány dolgot.
  - Teljesen legitim volna vitatkozni a nem itt élők szavazati jogáról.
  - Kurva jó lenne, ha a határon túli magyarok szavazatai téma nem szimpla kampányfogás lenne.
  Természetesen értelmesen megvitatni valamit lehetetlen, itt tévhitek állnak szemben egymással, többnyire torz, előítéletes érzelmek. És nem igaz, hogy csak a jobboldali felfogás téveszmés, balról is megvannak az előítéletek, lásd a geci pásztor család sztorit, van bőr a képükön beleugatni az itt élők ügyeibe.

  És mivel tévhitek feszülnek egymásnak, nem nyugatos, felvilágosult demokrata viselkedés egy ilyen témát ÍGY bedobni. Ez csak rájátszás az előítéletekre.

 10. 6
  Cyrano
  2018. február 19., hétfő 17:31
  szegedi, ez hajszálpontosan az az eset, amikor egy dk-s akasztást vagy golyót helyezett kilátásba a vezérnek, és ezért a dk-n verték el a port. Megnéztem az oldalt, semmiféle hivatalos dk-s jelenlét nincs. Az meg, hogy egy rajongó, akárki, Gipsz Jakab mit csinál, miért a párt bűne? Ja, mert a Mérce lmp-s és az lmp is kap rendesen az oldalon.
  Világos
  Nem, nem tisztességes dolog ellopni valakinek a fotóját, ez tény. De mémes ismerőseimtől tudom, hogy magánszemélyek, csoportok, akárkik úgy lopják az ő sokszor sok munkát igénylő alkotásaikat, mintha a sajátjuk lenne, logóval is ellátják.
  Amíg ez van, semmi/senki ,ami felkerül a netre,nincs biztonságban.
  És bárki megvádolható.

Komment írásához vagy regisztrálj