chili&vanília

Nagymama egreses töltött káposztája

szerző
chili&vanília
publikálva
2018/23. (06. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Júniusban üt be az a néhány rövid hét, amikor egyszerre van szezonja az új fejes káposztának és az egresnek. Ebben a röpke időszakban a legfinomabb a legnagyobb becsben őrzött családi receptünk, apai nagymamám kulináris hagyatéka: az egreses töltött káposzta. Felgöngyölített családi legendáink szerint nagymama minden valószínűség szerint Aradon tanulhatta ezt az ételt, amikor a háború után odaküldték felerősödni. Lehet benne logika, hiszen az erdélyi konyhára nagyon is jellemző a húsos ételek savanykás gyümölcsökkel való ötvözése, az erdélyi konyha bibliája, Kövi Pál Erdélyi Lakomája is számos hasonlót listáz. A végeredmény egészen rendkívüli: az egres a könnyű nyári káposzta körül a főzés során pikáns, édes-savanykás mártássá lényegül át, amit a tejfölös habarás és a sok friss kapor tesz kerekké. Langyosan a legfinomabb, de hidegen is megállja a helyét. A töltelék hagyományosan rizzsel készül, de én ezt legtöbbször nagy szemű bulgurra cserélem, amivel még könnyebb lesz. A tetejére tálaláskor jófajta olívaolajat csepegtetek (ha sok időm van, házi kaporolajat), és finomra aprított sózott citromhéjat szórok rá, persze egyik sem a családi recept része. Az egres, az új káposzta és a családi emlékek ünnepe ez a különleges, kora nyári étel.

 

 

Egreses töltött káposzta

Hozzávalók (4–6 adag)

 

Töltelék:

25 dkg darált sertéshús

2 evőkanál rizs vagy bulgur

1 tojás

só, bors

 

1 nagy fejes káposzta

2 evőkanál só

1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve

30 dkg egres (szezonon kívül lehet

fagyasztott is)

2 csokor kapor

3 dl tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál cukor

1 citrom leve és héja

 

A töltelékhez összekeverjük a darált húst, a tojást, a rizst, sózzuk, borsozzuk. Előkészítjük a káposztát: a külső leveleit óvatosan lefejtjük, 12 ép levelet kell kapnunk. A torzsát eltávolítjuk, a megmaradt káposztát vékonyra gyaluljuk. Nagy tálban besózzuk 2 evőkanál sóval, és állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Alaposan kinyomkodjuk és átöblítjük. A 12 levelet forró, lobogó sós vízben néhány percig blansírozzuk, majd lecsepegtetjük. Egy-egy evőkanál tölteléket helyezünk a levelek alsó részére, két szélét felhajtjuk, majd szorosan feltekerjük. A kinyomkodott aprókáposztát egy nagy lábas aljára tesszük a felszeletelt hagymával és az egressel. Körben a tetejére helyezzük a töltött káposztákat. Rátesszük az egyik csokor kaprot, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, kb. 4 dl-t. Fedő alatt, kb. 30 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. A tölteléket kivesszük. A tejfölt kikeverjük az étkezési keményítővel, a cukorral, citromlével és reszelt héjjal, és a másik csokor, finomra aprított kaporral. Beleöntjük a káposztába, pár perc alatt összefőzzük, végül visszatesszük a tölteléket.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

szerző
chili&vanília
publikálva
2018/23. (06. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

  • Gasztro

    étel, hordó

    Kisrabló

    Szerző
    ételhordó
    Posztolva
    2018/14. (04. 05.)
    Kommentek
    0
    Kisrabló
    Facebook megosztások száma
    Twitter megosztások száma
  • Gasztro

    chili&vanília

    Grúz konyha I.: phkali

    Szerző
    chili&vanília
    Posztolva
    2018/14. (04. 05.)
    Kommentek
    0
    Grúz konyha I.: phkali
    Facebook megosztások száma
    Twitter megosztások száma
  • Gasztro

    étel, hordó

    Il Classico

    Szerző
    ételhordó
    Posztolva
    2018/13. (03. 29.)
    Kommentek
    0
    Il Classico
    Facebook megosztások száma
    Twitter megosztások száma
  • Gasztro

    chili&vanília

    Zöld húsvét

    Szerző
    chili&vanília
    Posztolva
    2018/13. (03. 29.)
    Kommentek
    0
    Zöld húsvét
    Facebook megosztások száma
    Twitter megosztások száma
  • Gasztro

    étel, hordó

    Café Kör

    Szerző
    ételhordó
    Posztolva
    2018/11. (03. 14.)
    Kommentek
    0
    Café Kör
    Facebook megosztások száma
    Twitter megosztások száma
  • Gasztro

    Egy jó hír karácsony utánra: rászorulóknak főz a világ legjobb szakácsa

    Egy sztárséf szép gesztusa.

    Szerző
    narancs.hu
    Posztolva
    2017. dec. 29., 15:07
    Kommentek
    0
    Egy jó hír karácsony utánra: rászorulóknak főz a világ legjobb szakácsa
    Facebook megosztások száma
    Twitter megosztások száma
  • Gasztro

    chili&vanília

    Gersli & gránátalma

    Szerző
    chili&vanília
    Posztolva
    2017/42. (10. 19.)
    Kommentek
    0
    Gersli & gránátalma
    Facebook megosztások száma
    Twitter megosztások száma
  • Gasztro

    étel, hordó

    Portum

    Szerző
    ételhordó
    Posztolva
    2017/42. (10. 19.)
    Kommentek
    0
    Portum
    Facebook megosztások száma
    Twitter megosztások száma