25 százalékos túlárazások az uniós beruházásoknál

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 23., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

2010 előtt is volt korrupció, de a Fidesz központosította a lopást is.

Korábban a „helyi kiskirályok“ döntöttek egy-egy beruházásról, ma már viszont sokszor „igen magas szinten“ dől el, ki kap meg egy jelentős megbízást, mondta Martin József Péter a Magyar Nemzetnek. A Transparency International (TI) ügyvezető igazgatója azt mondta, becsléseik szerint az uniós pénzből finanszírozott fejlesztéseket 20-25 százalékkal túlárazzák a piaci árhoz képest. Közbeszerzési eljárásokon évente tübb mint 1000 milliárd forintnyi uniós támogatást osztanak szét. Azaz ha minden beszerzésnél 25 százalék a felár, akár 200 milliárd is eltűnhet.

Martin emlékeztetett, hogy az Európai Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) már több mint 40 beruházásnál bukkant szabálytalanságra. Legutóbb Tiborcz István, Orbán Viktor vejének érdekeltségénél, az Elios Zrt-nél. Ebben az ügyben az OLAF szerint 13 milliárd forintot kellene visszafizetnie Magyarországnak. A TI vezetője szerint Magyarországnak csatlakoznia kéne a 2020-tól felálló Európai Ügyészséghez, de erre a kormány nem mutat semmiféle hajlandóságot.

Martin azt is elmondta, hogy a TI költségvetésének mindössze 7 százaléka érkezik a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványtól. Forrásaik 53 százalékát EU-s intézményektől nyerték pályázatokon, 20 százalék pedig a TI berlini központjától érkezett.

A kormány és a hivatalok persze teljesen másképp látják a helyzetet. A Közbeszerzési Hatóság szerint ugyanis „erősödött tavaly a verseny a közbeszerzési pályázatoknál, ahol továbbra is teljes az átláthatóság“. Ezt a szervezet elnöke, Rigó Csaba Balázs mondta az Európai Bizottságra hivatkozva. Rigó azt is hozzátette az MTI szerint, hogy csökkent a korrupció és a visszaélések kockázata.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 23., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2 harcolj
  harcolj
  2018. január 24., szerda 10:50
  Nem tudom miért erőlködünk annyit iparral, meg mezőgazdasággal, hiszen itt az aranybánya- a Mészáros family. A Kardashian-család mintájára kellene sorozatot csinálni Lőri bácsiékról, ott van Andy bácsi producernek, szünetben Timifánkreklámok, legalább 100 országban kajálnák és várnák minden héten a folytatást. Épülhetne Lőriland, lőriféle GTV chanel (good tv) , Lőriband turné Ákos vezetésével, Lőri-hagyományörző (értsd stróman) tábor Kerényi vezetésével.
 2. 1 naki
  naki
  2018. január 23., kedd 21:19
  "Van pénzetek, s nem őrzi fegyver,
  így hamarosan lába kel.
  Nem öröklik azt becsülettel,
  ebül jött, kutyául megy el."
  (F. Villon)

Komment írásához vagy regisztrálj