Törvénysértő módon akarta börtönbe küldeni a fideszes mutyi ellen tiltakozó Horváth gazdát a kormányhivatal

szerző
Fónai Imre
publikálva
2017. szept. 04., 13:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Döntött a másodfokú bíróság, szabad marad a bábonymegyeri gazda.

Nem kell börtönbe vonulnia Horváth János bábonymegyeri gazdálkodónak, a „Somogy Megyei Kormányhivatal tabi kirendeltsége törvénysértő módon szabott ki rá bírságot” – mondta ki jogerősen a Siófoki Járásbíróság még múlt pénteken. A járásbíróságot a kormányhivatal arra szólította fel, hogy intézkedjen Horváth szabálysértési bírságának elzárásra változtatásáról. De mivel a bírság megállapítása jogszerűtlen volt, az elzárás is értelmét vesztette.

Röviden a következő esetről van szó: 2015. november 23-án, Kaposváron, a környező állami földek árverése elleni tiltakozásul Sallai R. Benedek néhány aktivista jelenlétében (köztük Horváth János bábonymegyeri gazdálkodó passzív részvételével) egy billenőplatós járműről három köbméternyi trágyát borított az úttestre és a járdára. (Az esetről itt írtunk részletesebben.) A rendőrség garázdaság címén eljárást indított Horváth János ellen is, ekkor még tévesen azzal vádolva őt, hogy ő volt az elkövető. Később a vád úgy enyhült, hogy Horváth segédkezett az LMP-s képviselőnek a trágyaborításban. Emiatt 15 ezer forintos szabálysértési bírságot szabtak ki rá, amit azonban Horváth nem fizetett be, hiszen nem ismerte el vétkességét. Bírósághoz fordult, és a Siófoki Járásbíróság 2016. októberi ügydöntő határozatában azt mondta ki: a bábonymegyeri gazda nem követte el a terhére rótt szabálysértést, tehát nem kell fizetnie.

Középen kaszál Horváth János

Középen kaszál Horváth János

 

Horváth János az ítéletnek nem sokáig örülhetett. Újabb szabálysértést róttak a terhére, ezúttal (ugyancsak a trágyaborításra hivatkozva) – a változatosság kedvéért – környezetszennyezésért szabott ki rá 15 ezer forintos büntetést a megyei kormányhivatal tabi járási hivatala. Ezt se fizette be, de nem tudta bíróságig vinni, ugyanis azt közölték vele: fellebbezése elkésett. Végül ismét a bíróság mondta ki a végső szót, bár nem úgy, ahogyan a kormányhivatal indítványozta, hogy a be nem fizetett szabálysértési bírság miatt a gazda elzárását szorgalmazta. (A 15 ezer forintot figyelembe véve feltehetően három napra kellett volna rács mögé vonulnia – F.I.) A Siófoki Járásbíróság ehelyett a Horváthot megbüntető határozatot hatályon kívül helyezte elévülés miatt, és a hatóságot új határozat meghozatalára kötelezte.

Ugyanez a Siófoki Járásbíróság Horváth kétszeri felmentése mellett néhány napja, ahogyan megírtuk, egy másik bábonymegyeri gazda, Paksi István javára döntött az állammal szemben.

szerző
Fónai Imre
publikálva
2017. szept. 04., 13:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj