Élesen bírálta Ferenc pápa az éghajlatváltozást tagadókat: „Az ember ostoba”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 20:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Ha nem akartok látni, nem láttok.”

Repülőgépe fedélzetén tartott sajtótájékoztatót a Kolumbiából hazatérő Ferenc pápa hétfőn: élesen bírálta az éghajlatváltozás tagadóit. Véleménye szerint a történelem fog ítéletet mondani azok felett, akik nem hozzák meg a szükséges döntéseket.

„Ha nem fordulunk vissza, végünk” – mondta a pápa a klímaváltozásról. Ferenc pápa szerint az elmúlt hetekben tapasztalt hurrikánok hatására az embereknek meg kell érteniük, hogy az emberiségnek vége, ha nem veszi fel a küzdelmet a klímaváltozás ellen, és a történelem ítéletet fog mondani azok felett, akik tagadják a tudomány állításait. „A klímaváltozás hatásai szemmel láthatóak, a tudósok pedig egyértelműen elmondták, mit kell tennünk” – jelentette ki a katolikus egyházfő, aki rendszeresen foglalkozik környezetünk védelmével, pápai enciklikát is írt arról, hogyan szenvednek elsősorban a szegények attól, ahogyan a multinacionális cégek felhasználják a természeti erőforrásokat.

„Mindannyiunknak van felelőssége, mindannyiunknak, kicsi vagy nagy, morális felelőssége. Komolyan kell vennünk. Nem tréfálhatunk vele – mondta a pápa. – Ha valaki kételkedik ennek igazságában, kérdezze meg a tudósokat. Nagyon egyértelműen beszélnek a kérdésről. Ezek nem légből kapott vélemények. Nagyon világosak. Aztán mindenki meghozhatja a maga döntését, a történelem pedig majd ítéletet mond ezekről a döntésekről.”

Kolumbiai látogatása során többször beszélt arról is, hogy meg kell védeni az ország biológiai sokszínűségét a túlzott fejlesztéstől és a kitermeléstől. Az éghajlatváltozást tagadóknak pedig az Ószövetség szavaival üzent: „Az ember ostoba.” „Ha nem akartok látni, nem láttok” – tette hozzá.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 20:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2017. szeptember 11., hétfő 22:43
  Rumata, 1

  Márminthogy tele van dezinformációval megint a szöveged. Az ilyen kitételek, mint
  "Minden tudós egybehangzóan azt mondja, hogy EDDIG MÉG SEMMIFÉLE KÖZVETLEN BIZONYÍTÉKOT NEM TALÁLTUNK ARRA..."
  konkrétan hazugság, méghozzá ebben a formában elég ordas hazugság - nem feltétlen a tied, te csak kritikátlanul visszagargalizálod mások hazugságait.
 2. 2
  rworse
  2017. szeptember 11., hétfő 22:40
  Rumata, 1

  Igen, ilyenkor ezeket mindig elmondod, "mi" meg ugrunk... - a szokásos. Megint dezinformálsz, most éppen az egyházat tökhülyézve le, pedig te aztán végképp nem értesz a klímakutatáshoz, főleg az ezzel kapcsolatos forráskritikához, ellenben a forrásokat tendenciózusan válogatod.
  Arra elég pontos számítások-becslések vannak, hogy a légkörben a földörténeti korok folyamán mennyi üvegházhatású gáz volt-lehetett. Sokat tudunk erről - amellett, hogy rengeteg tudnivaló van még. Azt pedig elég pontosan tudjuk, hogy az ipari forradalom óta az ember tevékenysége milyen arányban vesz részt a légkör üvegházhatású gázokkal való telítésében. Vészes volumen! Arról is egyre többet tudunk, hogy az üvegházhatású gázok ilyen drasztikus növelése milyen hatásokat valószínűsít a Föld klímájának alakításában - klímamodellezésben persze még különösen sok a fehér folt vagy tévedés a tudásunkban. De biztos lehetsz benne, a független kutatócsoportok nem véletlenül kongatják a vészharangot, és nem véletlenül kezdtek költözködni a Föld bizonyos mélyebben fekvő tájain és lapos szigetein élők.
  Te kérsz számon értést a pápától, miközben abszolút nem értesz hozzá, csak a téma "kurucinfóit" hajtogatod folyton.
 3. 1
  Rumata
  2017. szeptember 11., hétfő 21:23
  "Ha valaki kételkedik ennek igazságában, kérdezze meg a tudósokat. Nagyon egyértelműen beszélnek a kérdésről"
  (Ferenc pápa)

  Bizony, teljesen egyértelműen.

  Minden tudós egybehangzóan azt mondja, hogy EDDIG MÉG SEMMIFÉLE KÖZVETLEN BIZONYÍTÉKOT NEM TALÁLTUNK ARRA, HOGY AZ EMBERI TEVÉKENYSÉG OKOZNÁ A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉST.

  Tehát az, hogy az emberiség CO2-kibocsátása globális felmelegedést idéz elő, hivatalosan mindmáig csupán FELTÉTELEZÉS.

  Az emberiség éves CO2-kibocsátása még a légköri CO2-szint éves növekedésére sincs kimutatható hatással.

  A légköri CO2-szint annyival növekszik évente, amennyivel csak akar, függetlenül attól, hogy az emberiség CO2-kibocsátása mennyi volt.

  Kedves pápa elvtárs, javaslom ezt értésig olvasni.

  - - -

  A elmúlt 50 év jelentős globális felmelegedése ellenére az elmúlt 50 évben sem a hurrikánok gyakorisága, sem pedig a hurrikánok ereje (maximális szélsebessége) NEM NŐTT.

  Nem véletlen, hogy a sajtó ma már kínos következetességgel hangsúlyozza, hogy a Floridában pusztító hurrikánok intenzitása és az emberiség CO2-kibocsátása között nincs kimutatható összefüggés.

  - - -

  Egy szó mint száz: abból csak baj volt, ha az egyház olyan kérdésben akar állást foglalni, amihez tökhülye.

Komment írásához vagy regisztrálj