Élesen bírálta Ferenc pápa az éghajlatváltozást tagadókat: „Az ember ostoba”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 20:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Ha nem akartok látni, nem láttok.”

Repülőgépe fedélzetén tartott sajtótájékoztatót a Kolumbiából hazatérő Ferenc pápa hétfőn: élesen bírálta az éghajlatváltozás tagadóit. Véleménye szerint a történelem fog ítéletet mondani azok felett, akik nem hozzák meg a szükséges döntéseket.

„Ha nem fordulunk vissza, végünk” – mondta a pápa a klímaváltozásról. Ferenc pápa szerint az elmúlt hetekben tapasztalt hurrikánok hatására az embereknek meg kell érteniük, hogy az emberiségnek vége, ha nem veszi fel a küzdelmet a klímaváltozás ellen, és a történelem ítéletet fog mondani azok felett, akik tagadják a tudomány állításait. „A klímaváltozás hatásai szemmel láthatóak, a tudósok pedig egyértelműen elmondták, mit kell tennünk” – jelentette ki a katolikus egyházfő, aki rendszeresen foglalkozik környezetünk védelmével, pápai enciklikát is írt arról, hogyan szenvednek elsősorban a szegények attól, ahogyan a multinacionális cégek felhasználják a természeti erőforrásokat.

„Mindannyiunknak van felelőssége, mindannyiunknak, kicsi vagy nagy, morális felelőssége. Komolyan kell vennünk. Nem tréfálhatunk vele – mondta a pápa. – Ha valaki kételkedik ennek igazságában, kérdezze meg a tudósokat. Nagyon egyértelműen beszélnek a kérdésről. Ezek nem légből kapott vélemények. Nagyon világosak. Aztán mindenki meghozhatja a maga döntését, a történelem pedig majd ítéletet mond ezekről a döntésekről.”

Kolumbiai látogatása során többször beszélt arról is, hogy meg kell védeni az ország biológiai sokszínűségét a túlzott fejlesztéstől és a kitermeléstől. Az éghajlatváltozást tagadóknak pedig az Ószövetség szavaival üzent: „Az ember ostoba.” „Ha nem akartok látni, nem láttok” – tette hozzá.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 20:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Rumata
  2017. szeptember 11., hétfő 21:23
  "Ha valaki kételkedik ennek igazságában, kérdezze meg a tudósokat. Nagyon egyértelműen beszélnek a kérdésről"
  (Ferenc pápa)

  Bizony, teljesen egyértelműen.

  Minden tudós egybehangzóan azt mondja, hogy EDDIG MÉG SEMMIFÉLE KÖZVETLEN BIZONYÍTÉKOT NEM TALÁLTUNK ARRA, HOGY AZ EMBERI TEVÉKENYSÉG OKOZNÁ A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉST.

  Tehát az, hogy az emberiség CO2-kibocsátása globális felmelegedést idéz elő, hivatalosan mindmáig csupán FELTÉTELEZÉS.

  Az emberiség éves CO2-kibocsátása még a légköri CO2-szint éves növekedésére sincs kimutatható hatással.

  A légköri CO2-szint annyival növekszik évente, amennyivel csak akar, függetlenül attól, hogy az emberiség CO2-kibocsátása mennyi volt.

  Kedves pápa elvtárs, javaslom ezt értésig olvasni.

  - - -

  A elmúlt 50 év jelentős globális felmelegedése ellenére az elmúlt 50 évben sem a hurrikánok gyakorisága, sem pedig a hurrikánok ereje (maximális szélsebessége) NEM NŐTT.

  Nem véletlen, hogy a sajtó ma már kínos következetességgel hangsúlyozza, hogy a Floridában pusztító hurrikánok intenzitása és az emberiség CO2-kibocsátása között nincs kimutatható összefüggés.

  - - -

  Egy szó mint száz: abból csak baj volt, ha az egyház olyan kérdésben akar állást foglalni, amihez tökhülye.
 2. 2
  rworse
  2017. szeptember 11., hétfő 22:40
  Rumata, 1

  Igen, ilyenkor ezeket mindig elmondod, "mi" meg ugrunk... - a szokásos. Megint dezinformálsz, most éppen az egyházat tökhülyézve le, pedig te aztán végképp nem értesz a klímakutatáshoz, főleg az ezzel kapcsolatos forráskritikához, ellenben a forrásokat tendenciózusan válogatod.
  Arra elég pontos számítások-becslések vannak, hogy a légkörben a földörténeti korok folyamán mennyi üvegházhatású gáz volt-lehetett. Sokat tudunk erről - amellett, hogy rengeteg tudnivaló van még. Azt pedig elég pontosan tudjuk, hogy az ipari forradalom óta az ember tevékenysége milyen arányban vesz részt a légkör üvegházhatású gázokkal való telítésében. Vészes volumen! Arról is egyre többet tudunk, hogy az üvegházhatású gázok ilyen drasztikus növelése milyen hatásokat valószínűsít a Föld klímájának alakításában - klímamodellezésben persze még különösen sok a fehér folt vagy tévedés a tudásunkban. De biztos lehetsz benne, a független kutatócsoportok nem véletlenül kongatják a vészharangot, és nem véletlenül kezdtek költözködni a Föld bizonyos mélyebben fekvő tájain és lapos szigetein élők.
  Te kérsz számon értést a pápától, miközben abszolút nem értesz hozzá, csak a téma "kurucinfóit" hajtogatod folyton.
 3. 3
  rworse
  2017. szeptember 11., hétfő 22:43
  Rumata, 1

  Márminthogy tele van dezinformációval megint a szöveged. Az ilyen kitételek, mint
  "Minden tudós egybehangzóan azt mondja, hogy EDDIG MÉG SEMMIFÉLE KÖZVETLEN BIZONYÍTÉKOT NEM TALÁLTUNK ARRA..."
  konkrétan hazugság, méghozzá ebben a formában elég ordas hazugság - nem feltétlen a tied, te csak kritikátlanul visszagargalizálod mások hazugságait.
 4. 4
  galambocskám
  2017. szeptember 12., kedd 05:23
  Én azt olvastam hogy élesen bírálta Ferenc pápa az éghajlatváltozást.

  Tekintettel a pápa értelmi képességeire nem is csodálkoztam ezen.

  Nadeaztán kiderült hogy nem ezt mondta, hanem ellenkezőleg, az éghajlatváltozás tagadóit bírálta amiben igaza is van.

  Azért ez a klímaváltozás felettébb gyanús. Nem kéne ilyen kockázatot vállalni és pocsékká tenni a Föld légkörét - akár van köze a hurrikánokhoz, a szárazsághoz, az Északi és Déli-sark jegének olvadásához akár nincs.

 5. 5
  yoyo
  2017. szeptember 12., kedd 06:08
  au, rumata, ez fájdalmas volt.

  Az éghajlatváltozás problematikáját, ami borzasztó sokféle tényező együttes következménye, felelőtlen emberek nagy szeretettel egyszerűsítik le arra, hogy búú: CO2.

  Bazi hosszan lehetne sorolni azokat a komponenseket, amik egyértelműen és letagadhatatlanul az ember tevékenységével függenek össze, az erdőirtásoktól, a co2 kibocsátás melletti sok borzalmas levegőszennyezésen keresztül az az óceánokat ellepő szemétkontinensekig, amelyeknek, amelyeknek sokféle egyéb káros következménye mellett nagyonis markáns éghajlatformáló hatásuk is van.

  Azt pedig, hogy a széndioxid-kibocsátás globális folyamata mennyiben függvénye az emberi tevékenységnek, azt nem volna szerencsés laikus módon egy legyintéssel, pár brit tudósos + magyar szakemberes forrás alapján elintézni azzal, hogy ebben teljes a tudomány egyetértése.

 6. 6
  Cyrano
  2017. szeptember 12., kedd 07:22
  Nem akarom megvédeni Rumatát,de én minden ilyen esetben erősen szkeptikus vagyok. A tudósok találnak valamit - aztán sorban lelik a bizonyítékot saját elméletük igazolására.
  A hetvenes években pl a tojás meg a koleszterin színt összefüggése - amiről aztán kiderül, hogy köze nincs a kettőnek egymáshoz. Napjainkban a só, ami ugye a magas vérnyomás és a keringési katasztrófák okozója. Aztán kiderült, hogy Japánban 3x annyi sót fogyasztanak, mint Európában, tizedannyi érrendszeri betegség mellett. (Valamint az, hogy a sóhiány milyen életveszélyes állapotokat idéz elő.)
  Nem azt mondom, hogy ne tegyünk semmit az üvegházhatás megakadályozása érdekében, azt mondom, hogy ne fogadjuk el teljes bizonyosságnak, amit a tudósok állítanak.
 7. 7
  yoyo
  2017. szeptember 12., kedd 07:50
  Cyrano, ne keverjünk össze dolgokat!

  A tudomány az emberi teljesítmények egyik talán leghatékonyabbik rendszere, ennek a hatékonyságnak és a hatalmi pozíciójának köszönhetően a kívülállók számára a tudomány pecsétje a hitelességet jelenti, miközben a tudomány vitatkozó, tévedésektől nem mentes, és anyagi, valamint egyéb érdekeltségektől sem mentes, az ezekből fakadó ellentmondások pedig muníciót jelentenek a tudománykritikusok, tudományszkeptikusok, haladásellenesek számára.

  A jelen korszak virtigli reakciós korszak: ösztönös, tudástagadó, progresszióellenes, meg persze liberalizmus-, kapitalizmusellenes, megannyi jogos gyanakvással, a fennálló rendszerekkel, intézményekkel szembeni jogos kritikával, ám ezen túlmenően sok-sok destruktív, tudatlan, ostoba, kártékony indulattal.

  A pápa, legalábbis az itteni szöveg szerint, nem beszélt konkrétan széndioxidkibocsátásról, üvegházhatásról, hanem általában klímaváltozásról. Az ember szerepe a klíma megváltozásában eltagadhatatlan.

  A rumatai klímaszketikus (jesszusom) hoax bizarrságát pedig az adja, hogy egyszerre fakad tudományellenességből és egyszerre hivatkozik a tudományra: "Minden tudós egybehangzóan azt mondja" - ami egész biztosan hazugság, ilyen, hogy minden tudós és egybehangzóan egyszerűen nem létezik.

  A legrosszabb az egészben a duplaseggű felelőtlenség, aki ezt terjeszti, az egyszerre sugallja, hogy nem kell görcsölni ezen, hiszen független az embertől, másrészt tovább táplálja a tudománnyal kapcsolatos összeesküvéselméletek iránti igényt.
 8. 8
  galambocskám
  2017. szeptember 12., kedd 09:14
  http://faktor.hu/faktor-eszaki-tenger-ocean-felmelegedes?source=hirkereso

 9. 9
  Rumata
  2017. szeptember 12., kedd 14:44
  yoyo

  Nem én vagyok tudományellenes, hanem a klímahisztériát keltő Éghajlat-változási Kormányközi Testület (ENSZ IPCC) az, amely a tudományos módszertan és etika elemi szabályait is sutba vágva asszisztál a politikusok pénzpocsékoló hisztériakampányához.

  Az IPCC a saját felelősségének elhárítása céljából már a 2001-beli jelentésében leszögezi:

  " The climate system is a coupled non-linear chaotic system, and THEREFORE THE LONG-TERM PREDICTION OF FUTURE CLIMATE STATES IS NOT POSSIBLE."

  https://www.ipcc.ch/ipccreports/tar/wg1/pdf/TAR-14.PDF

  Tehát az IPCC immár 16 évvel ezelőtt beismerte, hogy az általa alkalmazott statisztikai klímamodellek elvileg is alkalmatlanok a hosszú távú klímaváltozások előrejelzésére.

  Az IPCC az általa közreadott "szcenáriókat" nem is nevezi előrejelzéseknek, és azok bekövetkezési valószínűségére semmi felelősséget nem vállal.

  Az IPCC "jelentéseit" kizárólag csak a politikusok hazudják "tudományosan igazolt megállapításoknak", holott az IPCC az általa készített klímamodellek alapján még a következő évi globális átlaghőmérsékletet sem tudja előre jelezni.

  Az IPCC a jelentésében azt állítja, hogy "az IPCC fizetett alkalmazottainak 99%-a állítja azt, hogy a globális felmelegedés legalább 50%-ban emberi tevékenység következménye".

  Tehát az IPCC nem bizonyít semmit, hanem csupán "vélelmez".

  De ezt a politikusok új adják tovább, hogy "az IPCC szerint 99% biztonsággal állíthatjuk, hogy az emberiség okozza a globális felmelegedést".

  Kedves yoyo,

  döntsd el magad, hogy ezt te "tudományos megközelítésnek" tartod-e.  - - -

  A "klímaszkeptikusok" immár másfél évtized óta tudományos eszközökkel, a nemzetközi szervezetek által nyilvánosságra hozott hiteles mérési adatok felhasználásával cáfolják a széndioxid-hisztéria hazugságait.

  Tehát a mindenki által ellenőrizhető tények cáfolják a széndioxid-hisztériát.

  Ennek független szaklektorok által ellenőrzött tudományos összefoglalóját bárki elolvashatja, és a bárki által ellenőrizhető tények alapján dönthet arról, hogy kinek van igaza.

  http://www.petitionproject.org/gw_article/GWReview_OISM150.pdf
 10. 10
  Rumata
  2017. szeptember 12., kedd 14:50
  Oké srácok, akkor vegyük sorra.

  1. A pápa nyilvánvalóan baromságokat beszél, mivel a "klímaváltozás tagadóit" emlegeti, és a tagadók cáfolataképpen a "klímaváltozás tagadhatatlan jeleit" sorolja.

  Holott egyetlen "klímaszkeptikus" sem tagadja a klímaváltozást. Hanem csak nem látja bizonyítva, hogy az emberiség CO2-kibocsátása okozná a globális felmelegedést.

  És azért nem látja bizonyítva, mert ezt eddig még senki sem tudta adatokkal bizonyítani.

  Ha tehát valaki a "klímaváltozás tagadóiról" beszél, az vagy elképesztően hülye, vagy másokat néz nagyon hülyének. Egyik sem tiszteletreméltó dolog.

  - - -

  2. Nem viccből írtam, hogy a világon minden tudós egyetért abban, hogy nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az emberiség CO2-kibocsátása okozná a globális felmelegedést.

  Ezt ugyanis eddig még semmiféle mérési eredménnyel sem tudták bizonyítani.

  Az emberiség CO2-kibocsátása és a globális felmelegedés között ugyanis csak annyi a statisztikai korreláció, mint a kakaskukorékolás és a napfelkelte között.

  Az utolsó globális felmelegedés egy 800 évig tartó lehűlési szakasz után, az 1600-as években, a Kis Jégkorszak közepén kezdődött, és kis megszakításokkal azóta is tart. Tehát a mostani globális felmelegedést biztos hogy nem az emberiség 20. századi ipari tevékenysége okozta.

  - - -

  3. A széndioxid-hisztéria legalapvetőbb állításai is nyilvánvaló hazugságokra épülnek.

  # Már az emberiség éves CO2-kibocsátása és a légköri CO2-szint éves növekedése között sincs kimutatható összefüggés.

  A légköri CO2-szint éves növekedése kizárólag csak az adott évi globális átlaghőmérséklettel (vagyis az óceánok melegedésének ütemével) mutat erős korrelációt.

  De a légköri CO2-szint és a globális átlaghőmérséklet között sem lehet ok-okozati összefüggést kimutatni.

  Az összes ismert mérési adat magas korrelációval azt bizonyítja, hogy a globális átlaghőmérséklet határozza meg a CO2-szintet, és nem a CO2-szint a globális átlaghőmérsékletet.

  # Az is hazugság, hogy a globális felmelegedés növelné a viharok gyakoriságát és erejét.

  Az 50 évre visszamenő részletes statisztikák egyértelműen bizonyítják, hogy a globális felmelegedésnek semmiféle kimutatható hatása nem volt a hurrikánok gyakoriságára vagy maximális szélsebességére.

  # Az is hazugság volt, hogy a globális felmelegedés világszerte a sivatagos területek növekedését okozza, és ez Afrikában lesz a legkatasztrofálisabb.

  Az elmúlt évszázadban a Föld növényzettel borított területe jelentősen nőtt, és a Szahara déli fele sivatagból szavannává zöldült vissza (Megjegyzés: a közismerten egyre drámaibb afrikai vízhiányt nem a csapadékszint csökkenése, hanem a szaporodó népesség és a nagy vízigényű ipari növénytermesztés növekvő vízigénye okozza, aminek semmi köze a globális felmelegedéshez).

  Ezek mind olyan hazugságok voltak, amelyeket középiskolai szintű természettudományos ismeretekkel is látatlanban cáfolni lehetett volna.

  De az állami pénzen folyó néphülyítés miatt az emberek többsége még ma sem fogja fel, hogy a politikusok hülyét csináltak magukból, és ennek leplezésére hülyét csinálnak belőlünk.

Komment írásához vagy regisztrálj