Elküldenék a szlovák kormányt az újságíró-gyilkosság után

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. márc. 07., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Két ellenzéki párt terjeszti be a bizalmatlansági indítványt Robert Ficóékkal szemben, de mások is támogathatják.

Bizalmatlansági indítványt terjeszt be Robert Fico kormányával szemben két szlovák ellenzéki párt, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő csoportosulás.

Igor Matovic, az OLaNO vezetője az indítványt azzal indokolta, hogy a kormányfő, aki szavai szerint "eladta lelkiismeretét a maffiának", nem hajlandó felelősséget vállalni azért, hogy "Szlovákia visszatérőben van a 90-es évekbe". Matovic a kilencvenes éveket említve Vladimír Meciar kormányának idejére, a maffiára való hivatkozással azokra a közlésekre utalt, amelyek a nemrégiben meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak írásában szerepeltek, és egyes Szlovákiában megtelepedett olasz vállalkozók kormányközeli kapcsolatairól szóltak.

Megemlékezés a meggyilkolt Ján Kuciakról és élettársáról

Megemlékezés a meggyilkolt Ján Kuciakról és élettársáról

Fotó: Matej Kalina / MTI/EPA

A bizalmatlansági indítványt rendkívüli ülésen fogja tárgyalni a parlament, ennek időpontja még nem ismert, azt a beadvány beterjesztésétől számított egy héten belül kell kitűznie a házelnöknek.

Ezzel párhuzamosan megkezdődött az az egyeztetés, amelyet Andrej Kiska államfő indítványozott az ellenzéki pártokkal az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre hivatkozva. Kiska kezdeményezését Robert Fico kormányfő a választási eredmények megtagadásának minősítette.

A SaS frakciójának 19, az OLaNO frakciójának 16 képviselője van a 150 fős pozsonyi parlamentben, a kormánykoalíció 78 képviselői mandátumot tudhat a magáénak.

Az SaS és az OLaNO indítványa számíthat a pozsonyi törvényhozás másik két ellenzéki pártja közül az egyiknek, a leginkább populistának jellemzett, 8 képviselővel rendelkező Család vagyunk (Sme rodina) mozgalomnak a voksaira, amely egyértelműen jelezte, hogy kormányváltást akar.

Marian Kotleba szélsőjobboldali, hangsúlyosan euroszkeptikus és a NATO-ból való kilépést szorgalmazó Mi Szlovákiánk - Néppártja (LS-NS), amelynek 14 voksa van a parlamentben, eddig nem adott hangot az indítvánnyal kapcsolatos szándékainak, de megfigyelők szerint nem valószínű, hogy támogatni fogja.

A pozsonyi parlamentben van 15 párton kívüli képviselő is, ők korábban nagyrészt ellenzéki pártok padsoraiban ültek, és egy részük várhatóan támogatja majd az SaS és az OLaNO indítványát.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. márc. 07., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj