Puigdemont visszalépett, de a következő jelöltet sem lesz egyszerű katalán elnökké választani

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. márc. 02., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Jordi Sánchez ugyanis előzetes letartóztatásban van.

Visszalépett az elnökjelöltségtől Carles Puigdemont október végén leváltott katalán vezető Twitter-oldalán közzétett videóüzenetében, csütörtökön. Utódjául Jordi Sánchezt nevezte meg, aki pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) választási listájának második helyén jutott be a katalán parlamentbe a december 21-i választáson.

Sánchez október 16-a óta előzetes letartóztatásban van, mivel a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) vezetőjeként tüntetést szervezett a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalához, az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök pedig órákig nem tudták elhagyni az épületet a tiltakozó tömegtől, amely autóikat is megrongálta. Puigdemont a „béke embereként” jellemezte őt, aki „igazságtalanul” van börtönben.

A bebörtönzött katalán politikusok jelképe az ülésteremben

A bebörtönzött katalán politikusok jelképe az ülésteremben

Fotó: Andreu Dalmau/MTI/EPA

Carles Puigdemont Brüsszelben rögzített üzenetében megerősítette szándékát, hogy nem vonul vissza, és elmondta, hogy a következő napokban ünnepélyes gyűlésre hívja a katalán parlament tagjait ennek „az új időszaknak” az előmozdítása érdekében, továbbá azért, hogy létrehozzák az úgynevezett Köztársaság Tanácsát, amely a katalán kormánnyal együtt dolgozna tovább a katalán függetlenség érdekében.

A volt katalán vezető hozzátette: bízik abban, hogy egy nap szabad emberként térhet vissza Katalóniába.

A politikus négy hónapja van önkéntes száműzetésben a belga fővárosban, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült, mivel bírósági eljárás indult ellene a tavaly október 1-i függetlenségi népszavazás alkotmányellenes megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Carles Puigdemont döntéséről tájékoztatta Roger Torrent katalán parlamenti elnököt is, akinek a jogszabályok értelmében újból egyeztetést kell kezdenie a parlamenti pártokkal, majd ezután hivatalosan megneveznie azt a jelöltet, akit képesnek tart a többségi támogatás megszerzésére.

Amennyiben ez Jordi Sánchez lesz, a spanyol legfelsőbb bíróságnak kell engedélyt adnia ahhoz, hogy elhagyhassa a börtönt, és részt vehessen az elnökválasztásról szóló parlamenti vitán és szavazáson. A spanyol alkotmánybíróság néhány héttel ezelőtt határozatban foglalt állást arról, hogy a jelölt személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. márc. 02., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj