Félmilliárdból épül múzeum az egykori kistarcsai internálótábor területén

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 05., 11:26
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Gulag-emlékév alkalmából.

Félmilliárd forintos kormányzati támogatással épül múzeum, kiállítóhely a volt kistarcsai internálótábor területén a Gulag-emlékév keretében, amely a városi könyvtárnak is helyet ad majd – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A múzeum a volt tábor parancsnoki épületében lesz. A beruházás jövő őszre készülhet el, az államtitkár elmondása szerint szeretnék, ha minél több rendhagyó történelemórát tartanának majd a múzeumban – írja az MTI. Rétvári Bence azt mondta, hogy az épületegyüttesnek három korszakát lehet megkülönböztetni: az első, amikor a nyilasok idején megkülönböztették, a második amikor a kommunista rendszer kiépítésének idején csúcsra járatták, és a harmadik, amikor az '56-os forradalom leverése után ismét használták az épületeket. Egyszerre több ezer embert zsúfoltak be ezekbe az épületekbe, embertelen körülmények közé – idézte fel.

false

 

Fotó: www.kistarcsaiemlekmuzeum.hu

A múzeum létrehozása alkalmából országos felhívást tesznek közzé: kérik, hogy akinek bármilyen, a volt táborhoz köthető tárgy a birtokában van, és szívesen el is mesélné a hozzá fűződő emlékeit, illetve átadná a tárgyat az alakuló kiállítás számára, jelezze ezt Kistarcsa önkormányzatának. A felajánlott tárgyakból és emlékekből külön, személyes sorsokat bemutató kiállítást rendeznének.

A település önkormányzata régóta szerette volna megfelelően rehabilitálni a volt tábor területét, amely közel két hektáron fekszik. Néhány épületet sikerült felújítani és beilleszteni a település életébe, de a kormány emlékhely-kialakítási szándéka nyilván felgyorsítja e folyamatot.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 05., 11:26
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  tiszapolgári
  2017. szeptember 06., szerda 10:48
  Akkor viszont nem lehetne kicsit kibővíteni, és Gulág-emlékévtizeddé nyilvánítani mondjuk 2018-2050-et, persze csak kísérleti jelleggel, és ha beválik, akkor meghosszabbítani Bicskéig?
  Hogy nem-e lehetne-e, vagy igen-e?
 2. 3
  rworse
  2017. szeptember 06., szerda 00:37
  Az indokolja, hogy jövőre választás lesz.
  Ez így gömbölyű.
 3. 2
  tiszapolgári
  2017. szeptember 05., kedd 15:38
  1

  Pontosan.
  Annyit tennék hozzá, hogy emlékévnek általában kerek évfordulókat szoktak nyilvánítani, ilyen volt a Bach-emlékév, a Holokauszt-emlékév, az 56-os emlékév stb., de nem emlékszem vagy nem találom nyomát annak, hogy minek az évfordulója indokolja a Gulág-emlékévet. Hacsak nem az, hogy jövő tavasszal választás lesz, és addig megállás nélkül lehet majd kommunistázni, mellesleg pont azoknak, akik éppen a nagy Szovjetunióhoz dörgölőznek.
 4. 1
  rworse
  2017. szeptember 05., kedd 13:12
  Legyen múzeum, az jó - de ne történelemhamisításra használják ezt is.

Komment írásához vagy regisztrálj