Ünnep a zsinagógában

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 06., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

158 éve avatták fel a Dohány utcai zsinagógát.

false

 

Fotó: Thaler Tamás

A Dohány utcai zsinagóga – vagy „Nagy Zsinagóga” – Európa legnagyobb, a világ második legnagyobb zsinagógája. Az 53 méternél is hosszabb, 44 méteres tornyokkal rendelkező templomot 1859. szeptember 6-án adták át, és vált a magyarországi zsidóság fontos jelképévé.

Több mint másfél évszázada a zsinagógaépítés pályázatát a bécsi nagy zsinagógát is tervező Ludwig Förster (1797–1863) német építész nyerte el mór stílusú tervével. Rekordgyorsasággal, négy év alatt el is készült az impozáns épület. (Ha hozzávesszük, hogy csak a felújítás majd’ négy évig tartott, ez valóban komoly tempónak minősül.)

false

 

Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

 

Az 1929 és 1931 közötti felújítás során egészült ki az egyébként 1200 négyzetméter belterű, háromhajós csarnoktemplom az első világháborúban elesett zsidók emlékére emelt kupolás Hősök templomával. Az ekkor kialakított oszlopos kert lett tanúja a fasizmus és a második világháború szörnyű éveinek. A terület a Pesten létesített gettóhoz tartozott, s felszabadulásakor alakították temetővé. Mivel zsidó szokás szerint zsinagóga mellett sosem lehet temetni, a budapesti az egyetlen a világon, amelynek kertjében temető van. Mára a kert a Holokauszt-emlékparkkal egészült ki.

A zsinagóga ma is aktív, az istentiszteletek mellett különféle kulturális programok, koncertek és kiállítások otthona. A különleges épület állandó kiállításai az ünnepi időszakok kivételével egész évben látogathatóak. Jelenleg a szeptember 4. és 14. közötti Zsidó Kulturális Fesztivál különféle programjait tekinthetjük meg a zsinagógában.

ZSKF | zsidokulturalisfesztival

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom Bővebben…

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 06., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj