A magyarok egyharmada telefonfüggő, a legtöbben az okostelefonjukkal fekszenek és kelnek

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. febr. 06., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Van, aki húsz órán át nem képes megválni az okostelefonjától.

Magyarországon az okostelefon-tulajdonosok 29 százaléka tartja magát telefonfüggőnek, ami jelentősen elmarad a 42 százalékos régiós átlagtól – derül ki az Ipsos felméréséből, amelyet a Huawei megbízásából az okostelefonok napi használatáról készített.

A felmérés szerint a magyaroknak csupán 62 százaléka használja hanghívásra a készülékét, 83 százalék fotózásra, 77 százalék szöveges üzenetek küldésére, 76 százalék pedig a telefonján keresztül lép fel a közösségi oldalakra. A kutatásból kiderül, hogy a magyarok többsége egy órát sem bír ki a mobilja ellenőrzése nélkül, a válaszadók 38 százaléka pedig egy óra leforgása alatt többször is, akár 10 percenként vagy még gyakrabban ránéz a telefonjára.

Ráadásul 10-ből 3 megkérdezett több mint 20 órán keresztül képtelen megválni az okos készülékétől, annak ellenére, hogy közel kétharmaduk maximum napi 3–8 órán keresztül használja aktívan a telefonját, a válaszadók 81 százaléka pedig alvás közben is kartávolságon belül tartja a készülékét. A magyarok 45 százaléka az ébredést követően először a telefonja után nyúl, elalvás előtt pedig 58 százalékuk még az interneten böngészik a telefonja segítségével.

Ugyanakkor a magyarok 42 százaléka úgy érzi, túl sok időt tölt az okostelefonjával, 49 százalékuk pedig megpróbál időkorlátot is szabni a mobilozásnak.

A kutatás 12 európai országban több mint hatezer felhasználó, köztük 501 magyar okostelefon-tulajdonos bevonásával készült, januárban.

(MTI)


szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. febr. 06., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

 • Tudomány

  Két- és többnyelvű gyerekek

  Apunak jó éjt, mamának dobranoc

  Számos előítélet övezte régebben, a tapasztalatok szerint viszont óriási előny, ha valaki két vagy több anyanyelvvel indul otthonról.

  Szerző
  Markó Anita
  Posztolva
  2017/51. (12. 21.)
  Kommentek
  0
  Apunak jó éjt, mamának dobranoc
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma