• MaNcs 10. évf. 1. sz. (1998. 01. 08.)

  "A természet nem vár" (Faragó Tibor, a kiotói világkonferencia magyar küldöttségvezetője, a Környeze

  Még sikeres is lehet a globális felmelegedés elleni harc: több mint 160 ország tízezer képviselője vett részt decemberben az erről szóló kiotói tanácskozáson, 38 - köztük Magyarország - tett felajánlást, hogy 2008-ra csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Kérdés, mit jelent az egyezmény idehaza, ahol a bürokrácián kívül a szén- és atomlobbival is meg kell vívni az ökocsatát.

  1998 / 1
 • Para

  Kovács Imre: Én

  Remélem, Önöknek jól sikerült az év végi, kötelező agyzsugorítás, lehetetlenül viselkedtek a bulin, megujjazták a nővérük lányát, hagyták, hogy megujjazza Önöket a nagybátyjuk, belehánytak a bóléba, a sapkájukba, a nadrágjukba vagy csak úgy a nagyvilágba, még mindig büdös a szájuk, alig mernek a szégyentől az utcára lépni, és telefonálni is csak az egészen közeli barátoknak, jaffás-fondüs alsóneműjüket pirulva dobták a szemétledobóba, és még hetek múlva is rettegve emlékeznek arra a bizonytalan állagú pasira/nőre, akivel valószínűleg óvszer nélkül, de biztos, hogy a babakocsi-tárolóban, ami azért ómennek elég határozott.

 • Sajó László: Öt és feles (Kétkirályok)

  Elmúlt a karácsony, elrebegte ki-ki a maga kisded történetét családról, hitreményszeretetről, pont. Új mondat, új év, ebben is van karácsony, lám.

 • Jaksity György: Tőzsde

  A lap hasábjain, az év végi számban szórakoztató összefoglalóval találkozhattunk kedvelt és kevésbé kedvelt politikusokról, pártokról, színészekről. És kitudjamégmimindent szoktunk minősíteni ahelyett, hogy valami értelmessel foglalkoznánk.

 • Tamás Gáspár Miklós: Az önkormányzat mítosza

  A rendszerváltás hitregéi, mondái, közhelyei, elő- és balítéletei, közvélekedései nem véletlenül jöttek létre. Legtöbbjük a kommunista ellenfél politikai módszertanának - illetve e módszertan akkortájt divatozó leírásának -az egyszerű megfordításából származik.

 • Az algíri csatak

  Algíri csata címmel egy film ment a hatvanas években, vakító burnuszos gentlemanek vívták benne ádáz küzdelmüket a rossz arcú kolonialisták ellen. A végén persze győztek is, az ember mehetett ki a moziból a halvány Kádár-kori neonfények közé, melyeket azon az estén a remény tett valamivel csillogóbbá, hogy hamarosan piros útlevéllel utazhatunk Algériába meg mindenüvé, ahonnan kiűzték a kolonialistákat, a rosszarcúakat.

 • Magyar zavarok

  Minden második magyar állampolgár olyan rasszistaszerű dolgokat gondol, adja tudtunkra a Gallup által készített felmérés. Minden második magyar bevallja, idegenkedik a cigányoktól, uszkve minden harmadik örülne, ha korlátoznák a színes bőrűek számát az országban; ami pedig a zsidókat illeti, no, azokat nem kedveli legalább 13 százalék, nem, nem, soha.

 • Politikai hírek

  Minden második állampolgár rasszista

 • Kulturális hírek

  Nemzeti: Bálint András Még a tavalyi év vége fejleménye, de a jövő évezredre is hatással lévő hír: Magyar Bálint művelődési miniszter bejelentette, Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója nyerte az Erzsébet téren építendő új Nemzeti Színház vezetésére kiírt pályázatot.

 • A Zsil völgye: Bányásztangó

  Romániában a Ciorbea-kormány tavaly végre hozzálátott az erősen veszteséges bányaipar átszervezéséhez. A feladat nem volt egyszerű: nemcsak a közönséges bányászok, de az elmúlt néhány évben politikai akció- és verőcsoportokként fellépő Zsil-völgyi szaktársak jelentős részét is el kellett bocsátani, lehetőleg úgy, hogy ne jusson eszükbe Bukarestbe utazni, érdekeiket megvédeni, megpofozni mindenkit.

 • Rádió utcai romák: Elöljárók

  Hétfőn a székesfehérvári önkormányzat tanácstermében ült egy asztalhoz a helyi polgármester és hárman azon negyvenhárom település polgármesterei közül, akik így vagy úgy, de megakadályozták, hogy falujukban telepedjenek le a Rádió utca egykori lakói.

 • Fidesz-, SZDSZ-programtézisek: Összehangzások

  Ha valamely polgártársunk - megértve az idők és a politológusok szavát - a hosszú téli estéken pártprogramok olvasására adja fejét, meglepő következtetésekre juthat. Hasonlatosnak vélheti például "a ki az egyetlen liberális párt" vitába bonyolódó SZDSZ és Fidesz - MPP jövőt ecsetelő elképzeléseit.

 • Közvélemény-kutatás: Pártleltár

  Az év vége a NATO-csatlakozásról tartott népszavazás jegyében telt. Legalábbis mind november, mind december elején ezt említették mint a legfontosabb belpolitikai eseményt a Marketing Centrum kérdésére (az erre válaszolók 53 százaléka).

 • Kosovo: Rigómezei csaták

  Kosovóban ugyan még nem kezdődött el a háború, a béke viszont már rég elillant, ezért senkit sem szabad hogy meglepjen: a tizenhetedik évfolyamot jegyző konfliktus egyre erőszakosabb és fegyverektől hangos; még a rendezéstől látványosan menekülő szerbiai hatalom is - bár továbbra is a válság legerősebb szereplője - időnként lépéshátrányba kerül.

 • Terrorhullám Észak-Írországban: Szemet szemért

  A tavaly szeptemberben megkezdődött észak-írországi béketárgyalások, amelyeken nemcsak a brit és az ír kormány, valamint az alkotmányos eszközökkel politizáló északír pártok vesznek részt, hanem a republikánus (katolikus) és lojalista (koronahű, protestáns) terrorszervezetek képviselői is, az elmúlt két hétben elkövetett három politikai gyilkosság következtében komoly veszélybe kerültek.

 • Felnőtt könyvek: Ajándék, ez a könyv

  A könyv, ha ajándék, kerüljön, amibe, legyen nagy, sok színes kép, rokkanjon bele az ajándékozott, mikor a polcra teszi, s ne is vegye le onnan soha többé. Legyen lexikon, album, művészet, legyen benne az ajándékozó szeretete és/vagy pénze, karácsony ürügyén legyen benne Isten, de legalábbis Jézus, kisjé, a nagyJ.

 • Gyerekkönyvek: Mennyből a Télapó

  Elmúla a karácsony, a fenyőfák kukáknak döntve, az ajándék könyvek fölkerültek a polcra. Vegyük le őket, még egyszer, utoljára. Mit hozott a Jémikulás, Téluska? Ezt, nektek. Ilyenkor, januárban, a(z ellen-) reklám vádja se érhet.

 • Figyelni, és ez (Hortobágyi, Korai Öröm, Másfél, Quimby)

  A rockzenében az olyan fogalmak,mint az "alternatív" vagy a "független" ma már nem feltétlenül jelentenek értékrendet vagy viszonyítási pontot. Van egy tucat zenekar, amelyre figyelni kell, és ez jó. Bármiféle stílus, bármiféle kiadó - maradjunk ennyiben: nem a "mieink" szokták felkavarni a MAHASZ-listákat.

 • Lemez: Három szív, három ász (Burning Spear, Johnny Osbourne, Israel Vibration)

  Volt ´96 nyarán egy kókuszlikőr támogatta reggae-fesztivál, az első ilyen errefelé, igaz, nem a legnagyobbakkal, de azért annál a lézengésnél, ami a Petőfi Csarnok kertjében folyt, többet érdemelt volna. A legnagyobb lemezboltokban, ha lenne is elég pénzed, hiába keresnéd a Bob Marley-összest, pedig ő aztán nem valami obskúrus, megszűnt kiadó egynyaras csillagocskája.

 • Lemez: Tud valamit (Cserepes-Tandori: Helyből távol)

  Cserepes Károly a magyarországi világzene felderítői közül való. Ilyenek nincsenek, nem is voltak sokan. A hetvenes évek közepétől a magát folktemporainként meghatározó Vízöntő együttesben játszott dudán, furulyákon, ütőhangszereken, miegymáson, később szintetizátorokon is, távol eső határokat nyitva meg a magyar népzene előtt.

 • Szilveszterutó: Overkill

  Mikor ráébredtem, hogy az a döglött chilei mókus a felső belső zsebben, egy idegen országból származó borítékban egyáltalán nem valami egész estét betöltő hologramvicc, hiszen ott hever még most is, ahova felraktuk, a ház előtti bokron, akkor határoztam el, hogy legközelebb a ramadánt, a jom kippurt vagy a hindu gujaratit ünnepelném inkább, mint ezt az ösztönfesztiválba torkolló, felszabadult lakossági liturgikus évkezdetet.

 • XChange 2 - a második rigai új média fesztivál: Fűcsereprogram

  Nincs jobb dolog annál, mint délután ötkor a LOT menetrendszerű Varsó-Riga járatán várni, hogy a kávé felszínén turbulenciák alakuljanak ki az interferenciajelenség miatt. Áldottuk a sorsot, hogy nem egy Belaruszt átszelő 36 órás vonatúton elemezzük a cséving és béving (B-wing) alapvető egzisztenciális különbségeit.

 • Szahara: Tevejáték

  Tunéziában az idegenforgalmisták elég hamar rájöttek: azzal, hogy beterelnek egy turistabuszt a sivatagba, legfeljebb néhány óráig tudják lenyűgözni a fényképezőgépes falkákat, onnantól kezdve viszont nyomasztóan unalmassá válik a homokos panoráma.