• MaNcs 10. évf. 11. sz. (1998. 03. 19.)

  Szabad vegyértékek (Magyar Bálint kultuszminiszter, az SZDSZ kampányfőnöke)

  Az SZDSZ-re és vagy egymillió 1994-es szavazójára sokaknak fáj a foguk. Balról is meg jobbról is kanyarítanának belőle szeleteket. Horn Gyula például ebbéli szándékában egészen odáig ment, hogy vagy két hete látványosan felhagyott a liberális párt vasalásával, és szinte könnyek közt vallotta meg: ő, ha megkövezik is, de az SZDSZ-t szereti. Vajon sikerül-e a két szélnek felőrölnie a közepet, vagy meglesz a...

  1998 / 11
 • Tischler János: Tiszta forrás (Fő a mebízhatóság!)

  1951-ben pártunk és kormányunk úgy határozott, hogy a népi Lengyelországba egy egykori szociáldemokratát küld külügyi szolgálatra. Drahos Lajos et. hozzáértését senki sem firtatta, a lényeg, mi más, a megbízhatóság lehetett: Drahos szakinak ugyanis nagy érdemei voltak abban, hogy 1948 nyarán a szocdem pártot lenyelte a Magyar Kommunista Párt, létrehozván ezáltal a Magyar Dolgozók Pártját.

 • Jaksity György: Tőzsde

  És megidézé az amerikai nép (és ami ezzel egyenértékű, az emberiség) érdekeire hivatkozván a nagyhatalmú bizottság a mi Billünket, a gonosz megtestesülését, a multimilliárdos szoftvergyárost (ez még egy Hungária-sláger címe is lehetne a huszonegyedik századból) a törvényhozás történelmi falai közé a célból, hogy elszámoltassa bűneiért.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  A módszer egyszerű, másnak is ajánlom: amikor a kissé leharcolt fog tájékán először jelentkezik egy finom sajgás, be kell venni egy Algopyrint, és sürgősen elfelejtkezni róla. Ez néha hónapokig hatásos, de amennyiben visszatér a fájdalom, tetszőlegesen lehet növelni a fájdalomcsillapító mennyiségét.

 • Hammer Ferenc: Találkozás egy fiatalemberrel

  Ha egy hatalom ennyire szabadon kezeli a múltat, ezen belül is saját döntéseinek múltját, az szükségképpen az egész nemzet kollektív emlékezetének megkérdőjelezését jelenti. Amikor Nemcsók János kijelentette, hogy Rajk és bandája a nép ellenségei, istenuccse megnéztem egy egyforintost, hogy milyen címer van rajta.

 • Soroksár felel neki

  A minap egy kicsiny, ám agilis ember látta vendégül Kovács Attilát, a Magyar Labdarúgó Szövetség új elnökét. Jól el is diskuráltak, főként - mert hát miről is diskurálna két egészséges férfi-, sőt sportember - a fociról.

 • A pofon helye a baloldalon van

  A polgárőrség, amint azt a neve is mutatja, őrt álló polgárokból tevődik össze, akik szabad idejükben más polgárok álmát vigyázzák. Egyes házak direkt a polgárőrség védelme alatt állnak, ezekben rend van, tisztaság és fegyelem.

 • Politikai hírek

  Kosovo: nem tárgyalnak

 • Kulturális hírek

  1848: 50-100-15050 éve volt 100 éve címmel rendeztek kiállítást a CEU Centrális Galériájában (V. ker., Nádor u.

 • Egy "államtitok" nyomában: A vizsgálat lezárult, felejtse el!

  Vajon előfordulhat-e ma Magyarországon, hogy egy ember halálának a körülményeit "államérdekre" hivatkozva eltitkolják?

 • Eljárási kegyelem Farkas Flóriánnak: Elsikálva

  Elmarad Farkas Flórián nagy érdeklődéssel várt büntetőpere. Sosem tudjuk már meg, kezelt-e hűtlenül pénzt a Lungo Drom cigány szervezet, egyben az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) elnöke, megsértették-e a számviteli fegyelmet az általa vezetett alapítványoknál: Farkas Flórián eljárási kegyelmet kért és kapott, így tiszta lappal futhat neki a választásoknak.

 • Az MTV a választási kampány előtt: Biztos kezekben

  Szinte még fel sem ocsúdtunk a Horn Gyula fejrögzítő abroncsa okozta sokkból, máris egy újabb választási kampány közepén tartunk. És nem mindegy, hogy e nemes verseny eseményeiről miként értesül a közönség a Magyar Televízióból; hogy vajon az állásukért reszkető, megfélemlített és/vagy megvásárolt szerkesztők és riporterek tudósítanak majd róla, akik minduntalan valami párt lihegését érzik a nyakukban, avagy tán mégsem lesz az intézmény szakemberein politikai nyomás (pénzügyinek álcázott, akár).

 • 150 éves március 15.: Korhűség

  Nagyon szeretjük a huszárokat. Annyira szeretjük a huszárokat, hogy 1848 másfél százados évfordulóját telerakjuk huszárokkal, ahol csak lehet: nemzetközi huszártábor, -felvonulás, -vágás kísérte az ünnepségeket, már amikor fúvószene, katonai hagyományőrzés és folklórgála volt a program.

 • Le a Petőfi Csarnokkal! (Választási nagygyűlés az FKgP-vel)

  A Thököly úti Sport filmszínházban, ahol hétköznapokon háromdimenziós filmekből kitüremkedő óriásgilisztákkal és társaikkal igyekeznek kedveskedni az ilyesmire fogékony tömegnek, mely szájtátva szegődik mindenféle kitömött és kitömetlen szörny, delfinshow, kétfejű bornyú nyomába, ezen a csütörtökön a kisgazdapárt nagygyűlik.

 • KDNP-kongresszus: A határozati javaslat nyomában

  A küldöttek és az ajkai bányászkórus tagjai reggel tízkor rázendítenek az Ej, te pitykés tőzegláp, szétrúgom az álorcád kezdetű motettára, és a Budapest Kongresszusi Központban kezdetét veszi a kongresszus. Kampánynyitás a választási hajrá kellős közepén.

 • Kormányválság Romániában: A kezdet vége

  Meglepő, ám nem véletlen, hogy Andrei Plesu román külügyminiszter a legújabb kosovói válság hallatán azonnal Szófiába utazott, és aggodalmának hangot adva sürgette az érintett régió országainak mielőbbi egyeztetését az ügyben.

 • Sajtófotó: "Innen kifelé nem megy" (Keleti Éva fotóügynökség-vezető)

  Miközben a Néprajzi Múzeum látogatói összevethetik egymással a World Press Photo ´97 és a Magyar Sajtófotó ´97 termését, a legnagyobb itthoni fotóügynökség, a Ferenczy Europress Budapest vezetőjét kérdeztük, vajon miért nincsenek ott a magyar fotósok, ahol lehetnének.

 • Visszaszerzett ártatlansággal (Kevin Smith filmrendező)

  New Jerseyben nőtt fel. Szakmáját a vancouveri filmiskolában tanulta. Történeteinek színhelye viszont mindig Jersey. Világhírűvé a Shop-stop című filmje tette, mely oly hitelesen mutatta be a 90-es évek Amerikáját, ami még független filmektől is szokatlan.

 • Két barom (Kevin Smith: Comic Strip - Folytatásos képregény)

  Kevin Smith a saját és barátai örömére készítette első filmjét, és váratlan közönségsiker lett a végeredmény: Smith, úgy látszik, puszta véletlenségből éppen úgy gondolkodott vagy látott, mint nagyon sokan mások.

 • "Hallgatni, nem érteni" (Rácz Zoltán, Amadinda ütőegyüttes)

  Ha keletnek tartva megindulunk a világ vége felé, hamarosan Rákospalotára érkezünk. Mint köztudott, hetvenöt évvel ezelőtt vált várossá ez a helység, melynek a Csokonai Művelődési Ház a központja. Ebből az alkalomból koncertet adott ott az Amadinda ütőegyüttes.

 • Kiállítás: Történelem, távlat nélkül (Sajtófotó ´97)

  Hatvan év körüli férfi tágas strandszékben. Megroggyanó teste csupasz. Kitámasztott jobb kezében peremfutós készség. Fején, mely a vállai közé csúszik, praktikus holmi, egy fehér kendő, jelentős fekete pöttyökkel.

 • Kiállítás: Lencsekontakt (World Press Photo ´97)

  Múlt héten nyílt a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo kiállítás, mondhatni: már szokás szerint, évente láthatjuk ezeket a képeket eredeti kontextusukból, napilapokból, magazinokból kirángatva, kiállításon, az örökérvényűség lehetőségét sugallva egy, az aktualitásokban alámerülő műfajnak.

 • Az ördög nem alszik (Gregory Hoblit: Letaszítva)

  De mennyire nem! Mind gyakrabban teszi tiszteletét a földön, a látogatások epicentruma valahol Kaliforniában, közelebbről Hollywood tájékán keresendő. Szörnyű lehet odaát. Épp most fut a mozikban Al Pacino mint ügyeletes sátán (Az ördög ügyvédje), de már itt a konkurencia.

 • Partra vetett hallucináció

  A fű és a gomba között az a különbség, hogy ha szívsz, akkor tudod, hogy a hallucinációk nem igaziak, a gombánál viszont egyáltalán nem - mondta tudálékosan Jean Christophe. Vagy úgy, gondoltam, és amúgy viccesen megcsipkedtem a csőre alatti, pihés fehér tollal borított bőrlebenyt, aztán visszakapcsoltam hármasba.

 • Budai Sportvendéglő

  A kisvendéglőről legfeljebb irodalmi élményeink lehetnek. Ahogy a háború után a kávéházak eszpresszókká váltak, úgy lettek a kisvendéglők másod- vagy harmadosztályú éttermek, ilyen-olyan vendéglátóipari vállalatok martalékai, zűrös helyszínek, ahol a zsír az úr.