• MaNcs 10. évf. 15. sz. (1998. 04. 16.)

  "Közös a célunk" (Somogyi Ferenc, a Külügyminisztérium integrációért felelős államtitkára)

  Egy kis lépés nekik, egy nagy lépés az emberiség magyar részének: az Európai Unió megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Magyarországgal és még öt tagjelölttel. A Narancs leginkább azt próbálta megtudni a magyar tárgyalóküldöttség vezetőjétől, hogy sérül-e a magyar szuverenitás, hol tartunk a jogharmonizációval, és milyen parlamenti kontrollja lesz a folyamatnak.

  1998 / 15
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Az én körlevelem)

  Hazánkban választások közelednek. Kötelességem, hogy híveimet és jó akaratú honfitársaimat a Magyarország jövőjét meghatározó döntésükben segítsem.

 • Seres László: Dekóder

  A három férfi szemmel láthatóan elégedett. Ott vannak minden utcasarkon, elegánsak, magasak, sikeresek, még némi mosoly is bujkál ott, ahol a hatalomba kerülés előtt a szájszöglet volt. Még sok a tennivalójuk, de jó úton járnak.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Bal kezemben piros tojás, jobb kezemben mobilfon - aztán megszakad a vonal, csak a foglalt jelzés. Várom, de nem hív vissza, teregetni kezdek: nedves vásznat a száraz vasra, mintha minden rendben lenne, térdnél kettészakadt farmernadrág, hónaljnál elrepedt póló.

 • Sz. Bíró Zoltán: Roggyant gigászok (Az ukrán-orosz viszonyról)

  A helyzet ugyan nem drámai,de fölöslegesen pumpál bizonytalanságokat

 • Olvasóinkhoz, valamint TGM-höz

  Az, amit a MaNcs-ban soha meg nem jelent, Vásárhelyi Katalin (Szekeres Imre MSZP-frakcióvezető felesége) egyik üzleti vállalkozásáról szóló cikkről és annak hányattatásairól (és ennek kapcsán a Magyar Narancs hányattatásairól) Eörsi István a Népszabadság 1998.

 • Todo Modo

  Kezdjük azzal, hogy elkészült a magyar katolikus egyház választási körlevele, amiből a választópolgár megtudhatja, hogy kire illik szavazni, illetve mire, mert a püspökök visszafogott körlevelezők, nem az, hogy élből megírják, mi van, kinek ikszeljél, ha nem akarod, hogy feldugjanak neked egy pásztorbotot.

 • Politikai hírek

  Mobillehallgatás: Nikolits nem nyilatkozott

 • Kulturális hírek

  Román képzőművészetA Budapest-Bukarest 2000 mottó jegyében március 27. és április 3.

 • A Fradi eladása: Az amerikai barát

  Gondolhatunk bármit a Fradiról, annyi biztos, hogy egy sportbefektető számára ez a legcsábítóbb csapat a magyar piacon. Milliók szurkolnak neki, jó reklámhordozó, nem kell a semmiből feltuningolni, mert ismert a nemzetközi piacon is.

 • MNSZ kontra Mazsihisz: Szegény üldözöttek

  "Gusztustalan fellépésnek" minősítette Szabó Albert, a Magyar Népjóléti Szövetség (MNSZ) vezetője a Narancsnak nyilatkozva a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) benyújtott azon kérését, hogy az OVB az MNSZ-t - amely a Mazsihisz szerint "fasiszta jellegű szervezet" -a "jogszabályok formális alkalmazásával" gátolja meg a parlamenti választásokon való indulásban.

 • Javaslat a kettős állampolgárságról: Mögöttes szándék

  A sajtóban először hivatalos MVSZ-javaslatként jelent meg az ügy, aztán kiderült, hogy egyszerű problémafelvetésről, társadalmi vitára való felszólításról van szó, lapzártakor talán már az egyéni írói munkásság részénél tartunk.

 • Az északír békeszerződés: A háború után fél hatkor

  Azt a szerződést, amit múlt péntek délután írt alá a brit és az ír kormány tárgyalódelegációja a belfasti Stormont palotában, már megszületése pillanatában "történelminek" nyilvánította majdnem mindenki, aki arra járt.

 • Kosovo: Nem és nem

  Amíg Kosovo városaiban napok óta tüntetnek az albánok, Szerbia egy dicsőséges népszavazásra készül: április végén a szerbiai polgárok végre lehetőséget kapnak arra, hogy határozottan elutasítsák a kosovói válság megoldását célzó nemzetközi közvetítést.

 • Film: Mint kábeltévés szombatokon (Tudom, mit tettél tavaly nyáron)

  A rémfilmek velejárója, hogy az aktuális szörny mindig valamiféle vidám fiatalokból álló társasággal próbálkozik, többnyire sikerrel. Unalmas szombat éjjeleken elég csak egy pillantást vetni valamelyik kábeltévé műsorára, egészen biztos, hogy nevenincs fiatal amerikai színészek szinkronizált sikolyától lesz hangos a lakás, felidézve a nyolcvanas évek videós hőskorszakát, amikor még a módosabb házibulikon volt penzum egy-két ilyen - akkor még hangalámondásos és katasztrofális képminőségű mocsok - megtekintése.

 • Film: Rántott kard (A Vas Álarcos)

  Egyszer volt, hol nem volt hivatalos nosztalgiáink messze bűzlő kora, a hatvanas évek. A felejtés a gyalázat szezonja. Amikor von Haus aus tanultuk újra, amit a történelem feltámadása óta, lefekvés előtt kellett volna mesélnünk gyermekeinknek, miszerint prímán lehet élni, ha kerék alá tesznek, a sóskútban is nagy a havaj, csak a gebines ne vizezné a sört, hasonlók.

 • Film: Moore megtette (G. I. Jane)

  G. I. Jane, alias Demi Moore közleány az első nő, aki virtuálisan túlélte a Navy Seal traininget, avagy az Egyesült Államok hadserege legelitebb alakulatának a kiképzését, és hároméltű nő, vagy mi, lett belőle. Szívesen beleverném a csúfot, mert iszonyúan dühít, hogy nem elég az orránál fogva vezetnie azt a szerencsétlen Bruce Willist, most még azt is be akarja neki bizonyítani, hogy legújabb szerzeményével, a hatszor akkora plasztikmellével is ő az igazi akcióhős.

 • Csoki Apollo (Audio Active)

  Mondják, a japánokra jobban oda kell most figyelni. A triphop és az easy listening - vagy ahogy ők hívják, a club-pop - keleti verziójának jópár előadója számít már a világpiacon. A "nevek", így DJ Krush, az U. F.

 • Mégis van? (Brad Mehldau: The Art of the Trio)

  Van egy olyan vélekedés, miszerint a jazz világában az ötvenes évek vége, hatvanas évek eleje volt az aranykor. Azóta a nagy egyéniségeknek csak maximum ügyes utánzatai mozognak, meg volt néhány zsákutca, mint a jazzrock, de azt a menedzserek találták ki.

 • Magasról dobbantott (Szelevényi Ákos: Omeko; Imafa)

  A napokban felhívtam Szelevényi Ákost. Jó passzban volt. Új recepteket talált, az dobta fel. Megismerni egy új ízt, és megtalálni, akivel osztozkodni lehet rajta - az efféle minőségekből merít az ő szaxofonja. "Zene ugyanis nem jön zenéből.

 • Égi csatorna

  "Az infrastruktúra finanszírozásának európai megoldásai című konferenciát ezennel megnyitom. Amszterdam köszönti Önöket" - mondta a pulpituson Wim Kok holland miniszterelnök. Aztán mást is mondott, de azt már szájmozgatás nélkül, a Bolygóközi Mentális Nyelven.

 • Amerikaiautó-találkozó: Rákosfalva utcáin

  Lehet azt hinni, hogy itt van Amerika, például gyorsétkezdében hamburger menüt falva, külvárosi művelődési házban countryt énekelve, esetleg kampánynyitó nagygyűlésen, de mindez semmi egy amerikaiautó-találkozóhoz képest.

 • Brüsszel: Flamandíner

  Soha többé ilyen élményt, vagy ahogy az angol mondja: such about experience never again. Ez csak a belga légitársaság nevének, a SABENA mozaikszónak a tréfás megfejtése. Jó ómen. A brüsszeli repülőtéren szovjet stílusban készült, hatalmas plakátok nyugtatják meg a keletről érkezőket: World Capitalist United.