• MaNcs 10. évf. 17. sz. (1998. 04. 23.)

  Télen-nyáron? (Baló György, a TV 3 vezérigazgatója)

  Sűrűsödnek a viharfelhők a TV 3 felett: tulajdonosa, a CME első fokon elvesztette a pert az ORTT-vel szemben, kétmilliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet; meghiúsult egy szorosabb együttműködés az RTL Klubbal, és még a tervezett választási műsor sem jött össze, mert három párt lemondta a részvételét. A vezérigazgató azonban a Narancsban mintha kevésbé lenne pesszimista, mint egy két héttel ezelőtti...

  1998 / 17
 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Lift)

  Magadra maradnál. Az utolsó tíz biztonságos pillanat, egy kis haladék, mondjuk kovácsoltvas ajtók emeletenként, cirádák árnyéka, kitekintés a lépcsőházra, végső simítások, ha van tükör, és miért ne volna. Jobb liftekben van tükör.

 • Eörsi István: OptiPista (Kulturálisdiliberalizmus)

  Talán ha 1952-ben - tehát amikor még az uralmon lévők szája íze szerint ihletődtem meg - nem huszonegy éves lettem volna, hanem tíz évvel idősebb, akkor nem József Attila-díjjal jutalmazzák Rákosi-versemet ("Vezess Apánk!

 • Jaksity György: Tőzsde

  Kétszer kettő néha öt. Mostanában így van ez valahogy az amerikai részvényárakkal, amelyek az általános hosszon túlmenően meg-meglódulnak aszerint, hogy éppen mely cégek összeolvadását jelentik be, vagy éppenséggel csak pletykálnak róla.

 • Ungváry Krisztián: Magyar igazság: felelősségre vonás Magyarországon

  A távollevők ellen hozott legújabb fasiszta büntetőrendelkezéseket is aggály nélkül alkalmaztuk.

 • Vízumkényszerképzet

  A vízumkényszer ügyében kialakult hisztéria kissé megelőzte korát: az egész cucc, ha valamikor, hát négy év múlva lesz igazán aktuális, akkor, amikorra a mostani kormány az EU-tagságunkat saccolja és gönnolja is egyben.

 • Szórólapot láttunk

  A "Magyar Szocialista Párt - A megoldás" jelszótól most tekintsünk el, mert már hogyan lehetne az a párt a megoldás, melynek elnöke maga a probléma. Nézzük most az embert, akinek arcmása fölött ott virít dacos-felkiáltójeles-őszinte-kőkeményen, hogy "Méltó a bizalomra!

 • Politikai hírek

  Orosz-japán csúcs: békeszerződés nincs

 • Kulturális hírek

  Copy art: jelen és jövő"Mit kopíroznak az Árnyékkötők?" - teszi fel a kérdést Perneczky Géza művészettörténész az Árnyékkötők co-media című nemzetközi művészeti folyóirat 21-22. számának szánt tanulmányában.

 • Pártok és cigányok: Jó szándékkal megkövezve (Fidesz - MPP)

  A kisebbségek alanyi jogú parlamenti képviselete ebben a ciklusban sem jött össze, ütőképes roma párt sem alakult. A cigányság parlamenti képviselete így továbbra is a pártokra marad, a KDNP kivételével minden jelentősebb formáció fel is fegyverkezett cigány képviselőjelöltekkel, illetve cigányprogrammal.

 • Vita az Alkotmánybíróságon: A méltatlanság vélelme

  A jelek szerint egy, a HVG-ben megjelent olvasói levél szolgáltat ürügyet arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) megtépázott tekintélye végleg az enyészeté legyen. Magyarország közjogi méltóságai még lapzártánkkor is azon vitatkoztak, hogy Vörös Imre alkotmánybírónak jogában állt-e olvasói levelet publikálnia a testület tagjainak hivatalban maradásáról.

 • Debreceni péksztrájk: Lisztes megélhetés

  A debreceni pékek megszívták. Nincs ezen mit csodálkozni, Magyarországon egy-két esettől (például MÁV kontra Mozdonyvezetők Szakszervezete) eltekintve a munkáltatók általában könnyen felejthető veszteséggel, elhanyagolható engedményekkel ússzák meg a sztrájkokat.

 • Közvélemény-kutatás a pártok támogatottságáról: Az MSZP az élen

  A Marketing Centrum legfrissebb felmérése április elején készült. 1994-ben, egy hónappal a májusi választások előtt a közvélemény-kutatások alapján már meglehetősen pontosan előre lehetett látni a végeredményt.

 • Ürömi környezetszennyezés: Katyvasz

  Az ürömi Csókavár-bányában huszonkét éve sorsára hagyott, több mint hatvanezer tonnányi gázmasszát vizsgáló szakértők cianidot mutattak ki a bányaüreg alatti karsztvízben. A masszát ártalmatlanítani kellene, ám az ehhez szükséges több milliárd forintot sem a Főgáz Rt.

 • Referendum Párkányban: Szólalj meg, nép!

  A Párkány önkormányzata által a múlt vasárnap rendezett népszavazás csak messziről tűnt viccesnek. Párkány a NATO-ban: ez az elgondolás még a párkány-esztergomi kompon, a szakadó esőben is mosolyt tudott csalni az arcokra.

 • Film: Nem térkép e táj (Fridrik Thor Fridriksson: Ördögsziget)

  A megtévesztő cím ellenére nem Pillangó úrfi újabb kalandjait láthatjuk, hanem egészen mást. A helyszín távolról sem egy francia börtönsziget, hanem a karcos Izland. Az ördögnek mindegy, mit néki pokoli meleg, északi jég: jelzőként megárul mindenféle gyékényen, magam csak 40 futballcsapatot ismerek "Vörös Ördögök" név alatt, Liverpooltól Monorig, Hencidától Boncidáig.

 • A nép ópiuma: Vágóképlíra (Kamaszkorunk legszebb nyara - Amerika)

  Bayer Zsolt közíró, Nemes Tibor operatőr és Légrádi Gábor producer nagy fába vágták fejszéjüket: óceántól óceánig beutazni Amerikát, forgatni is közben, nem kis vállalkozás. Be is mutatja a közszolgálati televízió szombat délutánonként, tizenhárom részben, könyörtelenül.

 • Könyv: Tovább egy utcával (Rakovszky Zsuzsa: Egyirányú utca)

  Midőn ezt írom, nagyszombat van, és a költészet napja, ez szép, soha ihletettebb nap a versolvasásra. - Verseskötetet tessék! - ismételgeti bátortalanul egy néni a Ferenciek terén az aluljáróban, nap mint nap, költészetnap, senki nem vesz, József Attila zokog a Cserépfalvi sátránál, hogyha nem kell senkinek, hát itt egy verseskötet, tessék.

 • Gokart Center: Gáz és fék

  Agy nélkül is vezethető, ha elér a lábunk a pedálokig. A gokartozás korhatára elvileg 14 év, ez azonban meglehetősen liberális elbírálás alá esik - láttunk akkora gyereket, akinek pokrócot kellett gyűrni a feneke mögé, hogy elérje a pedálokat.