• MaNcs 10. évf. 2. sz. (1998. 01. 15.)

  A tettes szemszögéből (Wim Wenders filmrendező)

  Megjelenésünk napján mutatják be a budapesti mozik Wim Wenders amerikai produkcióban forgatott filmjét, Az erőszak végét. A mester máskor is járt már Amerikában, ott forgatta a Párizs, Texast, de a munkakörülmények (szakszervezetek stb.) megnehezítették, sőt megakadályozták a működését. Visszatért Európába, itt folytatta pályafutását. Mára Amerika is megváltozott, a moziipar nem csak stúdiófilmeket jelent, a...

  1998 / 2
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Majdnem jó volt )

  Már-már jó volt, tényleg majdnem jó volt, gyanakodni kezdtem, régen éreztem ilyet. Igen, bólintottam, nem álmodok, be se vagyok rúgva: itt van a közelben a jó. Mindjárt ideér, betölti azt a sérült, zavaros részt odabent, ami valamiért egy jó ideje annyira nehezen karbantartható, és én átadom neki magamat teljesen.

 • Eörsi István: OptiPista (Nemet mondok)

 • Seres László: Dekóder

  Akkor hát vonjunk mérleget. Magyarország, Európa, három évvel az ezredforduló előtt: "Ön szerint a Rádió utcai családok akkor is kaptak volna lakásvásárlási támogatást, ha nem cigányok lennének?" - kérdezi a Medián a népet (in: Népszava, január 10.

 • Dobrovits Mihály: Átokföldje, Algéria

  Ennek az országnak még a neve sem sejtet sok jót. Al-Dzsazáir, ha akarom, azt jelenti: "A Szigetek". De nincs ott semmiféle szigetszerűség. Legfeljebb csak a főváros előtt, a tengerben. Róluk kapta a nevét ez a szerencsétlen ország.

 • Zefírusz bágyadtan lengedez

  Nem lehet most jó Schmuck Andornak lenni, bár épelméjű ember eddig is ritkán riadt fel álmából fojtogató kényszerrel, hogy mielőbb Schmuck Andorrá kell operáltatnia magát. Ugyanakkor nehéz feltételezni, hogy Schmuck Andor nem vette észre a pillanatot, amikor a pártja méretet vett róla és kilövésre érettnek találta.

 • Életünket és klónunkat

  Dolly birka felbukkanása óta elméletileg semmi akadálya, hogy az emberiség klónozni kezdjen, gyakorlatilag bárkit, akinek a DNS-eihez hozzáfér. Ez korlátozhatná a visszaélések lehetőségét, de csak elvileg: az csak bizonyos országokban van úgy, hogy vérképet kizárólag hatósági közeg lophat, az is csak akkor, ha valakinek, a társadalom számára fontosabb egyénnek persze, a jogosítványa forog kockán.

 • Politikai hírek

  Xénia: maffiakapcsolatok?

 • Kulturális hírek

  Bálint Endre montázsai"Több mint hat éve nem festek, és a montázs lett primer kifejezési formám - írta 1982 szeptemberében, négy évvel halála előtt Bálint Endre, az Európai Iskola egyik alapító tagja, akinek abban az időszakban keletkezett munkáiból rendezett kiállítást a budapesti Vintage Galéria (V.

 • Agresszió: Könyvvel könnyebb

  Annak idején, amikor még meg kellett nézni a moziműsorban a korhatárt, mielőtt filmet választottam, pontosan lehetett tudni, hogy 14 éven fölülieknek már lehet látniuk egy kivillanó mellet, 16 fölött már volt elmosódott szeméremszőrzet és meztelen férfi hátulról, 18 fölött pedig maga a paradicsom: teljesen meztelenül szeretkezést imitáló színészek sötétvörös fényben, majdnem teljes négy másodpercig.

 • Fiúk a küzdőtérről (Dr. Vekerdy Tamás pszichológus)

  Magyar Narancs: Valóban agresszívabbá válunk, ha agresszív képeket nézünk?

 • Peták István felmentése: Leléptetés

  A televízióban az elmúlt héten legalább tíz holtbiztos magyarázatát lehetett hallani a Peták István felmentéséről szóló döntésnek. Az egyik verzió szerint maga Hamenei ajatollah elégelte meg Peták üzelmeit, és ő döntött a háttérben; többen arra esküsznek, hogy az egész a Halló, vasárnap volt műsorvezetőjének, Simon V.

 • Rádió utcai romák: A köz véleménye

  A Marketing Centrum 1997. december 5-10. között a Belügyminisztérium megbízásából végezte el azt a felmérést, amely az úgynevezett székesfehérvári "gettóügy" társadalmi megítélését vizsgálta. Mint kiderült, a Rádió utcaiak kálváriája igen nagy visszhangot keltett.

 • Képviselői pénzek: Bérkép

  A múlt év végén egy a parlament elnöke által írt levélből kiderült, hogy az egyik független képviselő az országgyűlési költségvetés terhére számolt el többek között 1799 liter üdítőt és egy 70 ezer forintos szemüveget.

 • Kurd menekültek: Europánik

  A kurdok sorsa nem a napokban fordult rosszra Anatóliában: a menekültáradatra nehezen hihető a török kormánynak az a magyarázata, hogy néhány maffiózó üzleti haszonszerzés végett behajózta a földönfutó szerencsétleneket, lenyúlta a pénzüket, aztán néhány lélekvesztőn magukra hagyta őket valahol az Otrantói-szoros környékén.

 • Kenya: Arap Moi hosszú futása

  Daniel arap Moi lett a kenyai elnökválasztás győztese, és így idén már húszéves államfői fennállását ünnepelheti. A húsz évből tizennégyet diktátorként regnált végig, az öt évvel ezelőtti és a mostani választás viszont valamennyire demokratikusnak volt mondható.

 • Film: A dolgok jelenlegi állása (Wim Wenders: Az erőszak vége)

  Párszor körbeszaladtuk már a világot, ütve bottal, olykor fehérrel, kedvenc rendezőnk nyomát. Lisszabontól Tokióig, ha tehette, minden állomáson és megállóhelyen megállt. Hogy most Los Angelesbe ért, mondhatni, korántsem meglepő, hiszen ismert terep, járt már ott ennek előtte is, feltétel nélküli megálló.

 • Lemez: Wimzene

  Filmzeneként mindennek helye van. Bármi szólhat a háttérben, valaki walkmanjében, egy bárban, kiszűrődhet nyitott ablakból, autórádióból stb. Az amúgy legócskább zene is működhet tökéletesen, a film kontextusába helyezve, ha valamit kifejez, fölerősít, ellenpontoz, sugall, lezár, kinyit.

 • Sport/lap: Aperitif ellassúzott versenyben (Magyar Turf)

  Először és utoljára két éve voltam lovin, nem is illik becéznem, lóversenyen, persze szilveszterkor, amikor a reménytelen amatőrök, szauna után. E lapon nem is szabad lovakrul (valamint verebekrül és egyéb állatokrul) írni, állandó szakértőnk ezekhez (hozzájuk) is jobban ért, írt.

 • Könyv: Titok! (Paul Valéry: Füzetek)

  Aki reggel ötkor kel, annak vagy etetni kell, vagy horgászni indul, vagy aranyat lel. Az utóbbival próbálkozott Valéry, aki negyven éven át hajnalok hajnalán talpon volt már, és tükör helyett önmagába nézett: aranyat keresett, szerszáma a magánbeszéd volt.

 • "Nem vagyok egy hobológus" (Földes László zenész)

  Hobo, a blueszenész állandóan "úton van". Az ír zenével operáló MÉZ zenekarnak készít dalokat, a hatvan éve született Viszockijnak szentelt estjét január 28-án, 30-án és 31-én mutatják be az Orosz Kultúra Házában.

 • Csak hús és vér megint

  Paul Verhoeven: Csillagközi invázió

  E. T. beadta a kulcsot, mostanság az inváziós sci-fiknek van nagy szezonja az óceán túlfelén. Úgy félévente nyomnak ki egy-egy újabb darabot: előbb Roland Emmerich (A függetlenség napja), majd Tim Burton kavart (Támad a Mars!

 • Kiállítás: Technika és fantázia (Kováts Borbála fénymásolatai)

  Nehéz olyan műalkotásokról beszélni, amelyek előállítási folyamatáról csak elvont és általános elképzeléseink vannak. Hiszen a műalkotások kvalitását nagyban befolyásolja létrejöttük technikája. Kováts Borbála fénymásoló segítségével alkotta meg itt látható munkáit.

 • Ebihal

  A másnapi keszegezést tervezgettük I.-vel a Zóna Büfében. Majszi a tizedik kockacukrot kunyerálta lógó nyelvvel a dúsan tetovált pultostól, én ugyanúgy a tizedik gin-sört. A vicces kedvű pultos ezúttal nem a földre, hanem a kutya orrától öt centire, a bárszékre tette a cukrot.

 • Hálórágók vs. Matáv: Távol Amerikától

  A bontakozó hálózati kultúráért aggódó Internet-felhasználók múlt szerdán nyílt levélben fordultak Straub Elekhez: szerintük a Matáv sorozatos áremelései hátráltatják Magyarországnak a fejlett világ információs társadalmába való bekapcsolódását, és a hangtelefónia és a modemes Internet-elérés tarifarendszerének megkülönböztetésére kérték a monopolhelyzetben lévő telefontársaság első emberét.