• MaNcs 10. évf. 22. sz. (1998. 05. 28.)

  "A Duna sorsa most dől el" (Lányi András író, Duna Charta)

  A két választási forduló között nyilatkozatot tett közzé az önmagát "pártérdekektől független kezdeményezésként" meghatározó, vízlépcsőellenes Duna Charta három aláírója, amelyben az ellenzéki pártok támogatására szólítottak fel. A Charta másik két prominense és a Duna Kör vezetői viszont tiltakozásukat fejezték ki az ellen, hogy az aláírók "választási harc eszközévé fokozzák le" a Duna ügyét. A...

  1998 / 22
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A többi is színre lép)

  Az udvar másik felét Csengősék uralták. Csengős néni Miskolc első maszekja volt: egy vegyesboltot üzemeltetett a ház utcafrontján. Négykor kelt, irtózatos hangú, rozzant Skodáján a piacra ment, majd nyitott. Pár fillérrel vert át csak mindenkit, de azt semmi szín alatt el nem mulasztotta volna, ehhez, mondhatni, elvből ragaszkodott.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (You owe it to yourself: idealizmus)

  Nézem ezt az arcot, ezeket az őszinte kék szemeket, az arcizmok harmonikus játékát, a megindultság, a remény, a magabiztos és mégsem vak optimizmus, a felelősségteljes figyelem térképévé rendeződött arcot, a tiszta lelkiismeretet sugalló fehér hajat, amely nem az öregemberé, még csak nem is a tisztességben megőszült férfié, hanem kortalan jele a méltóságnak, amint intim és mégis emelkedett őszinteséggel gratulál Észak-Írország népének a döntésükhöz.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  lim egy körülbelül másfél méter hosszú és nem túl vastag, fekete, bársonyos tapintású dolgon dolgozik, ettől érthetően ingerültebb a szokásosnál. Ilyenkor minden átmenet nélkül robban, most például éjjel fél tizenegy van, és éppen költözködik.

 • Sokan vannak kevesen: Választás után

  Lapzártánkkor még nem tudjuk, hogy milyen koalíció kormányozza majd Magyarországot 1998 és 2002 között. Sejteni sejtjük: Fidesz-FKgP koalíció lesz, még ha udvariasságból mindig oda is kell majd biggyeszteni mögé az MDF nevét is.

 • Politikai hírek

  Választás: eredmények

 • Kulturális hírek

  Min Tanaka, Lajkó FélixA budapesti Új Színházban és a szegedi zsinagógában mutatta be közös előadását Min Tanaka, a japán butoh tánc Magyarországon már többször is járt mestere és Lajkó Félix.Könyvhét ´98 Június 4-8.

 • Fidesz: Tán igaz se volt

  Hogy mi vár a jövőben a Fideszre (meg ránk), azt alighanem a Tisza-villában tartott vasárnap esti sajtótájékoztató - de tán az év - legkétségbeejtőbb újságírói kérdése érzékeltette a legjobban. A derék kolléga, miután Isten áldását kérte Orbán Viktorra, afelől érdeklődött, mit üzen az elnök úr a torontói magyaroknak.

 • MSZP: Életkép

  Szokás szerint lementem a Köztársaság térre kutyát sétáltatni, aztán leültünk Iimmel a székházzal szemben, és néztük a nagy jövést és/vagy menést. Ott leledzik a jövő kovásza, mondtam, és az első emeleti ablak felé mutattam.

 • Hajdúhadház (Hajdú-Bihar megye, 4. vk.): Hajdúhadak útján

  A hajdúhadházi körzetben az első fordulóban olyan alacsony volt a részvétel, hogy a főutcán egy nagy lukat hagyott az aszfaltban. A helyszínen gyorsan letettünk arról, hogy kiderítsük, miért volt ez így, és miért mentek el mégis szavazni a második fordulóban a polgártársak.

 • Független Kisgazdapárt: A koalíció szerszáma

  A kisgazdapárt a mérleg nyelve és a leendő kormánykoalíció szerszáma - szerintünk legalábbis erre utalt Torgyán József vasárnap éjszakai sajtótájékoztatóján, amikor úgy fogalmazott: "A kisgazdaprogramot kell megvalósítani, a kisgazdaprogram viszont a kisgazdapárt nélkül olyan lenne, mint a vőlegény egy megfelelő szerszám nélkül, és hát így ez a kormány nem érne semmit.

 • Munkáspárt: Ultiparti

  A Munkáspárthoz könnyű bejutni, mert bár az akkreditációmról a portás nem tud, nincs is rá szükség. A harmadik emeleten Zinner György szóvivő fogad, nemigen vagyunk többen tíznél, de a hangulat kifejezetten kedélyes.

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg, 4. választókerület: Ikszek

  A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagykállói választókerületben a parlamenti választások első fordulója - csakúgy, mint 1990-ben és 1994-ben - érvénytelen volt, mi több, a Szabolcsban itt szavaztak a legkevesebben. A kerület legnagyobb városában, a tizenhárom ezres Újfehértón például a választópolgárok alig több mint egyharmada élt jogával, de volt olyan település, ahol a részvétel még a huszon- öt százalékot sem érte el.

 • SZDSZ: A Mérleg utca lenyelve

  A Mérleg utca udvari csaposának nem volt könnyű ezen a hűvös estén. A hideg, s hozzá az Orbán-sajtótájékoztatót kommentáló csípős megjegyzések, a polgári alternatíva komoly verbális erővel kitörő fikázása - a csapos tudomásunk szerint a Fideszre tett (bár lehet, hogy tudatos dezinformálás áldozatai vagyunk), ráadásul zárásra az egyik szeme is teljesen begyulladt.

 • Nemesmedves (Vas megye, 5. vk.): Utolsóból az első

  Nemesmedvesen a választási bizottság tagjai felszabadultan forgatják a forró virslit a papírtálcára fröccsentett mustárban. Jól állnak, a választásra jogosultak majd mindegyike magára rántotta már a függönyt a voksoló fülkében.

 • Népszavazás Észak-Írországban: Ördöglakat

  A múlt pénteken Észak-Írországban és Írországban népszavazást tartottak: Észak-Írországban arról, hogy a nép elfogadja-e az április 10-én aláírt belfasti békemegállapodást, Írországban meg arról, hogy módosítsák-e az ír alkotmány ama két passzusát, amely területi igényeket támasztott Nagy-Britanniával szemben Észak-Írországra.

 • Indonézia: Vezeklők végjátéka

  Kevesen hitték, hogy ennyire felgyorsulhatnak az események Indonéziában: a múlt hét elején Szuharto elnök választásokat ígért, közvetlen, rövid távú célként pedig új kormányt, politikai és gazdasági reformokat.

 • Baudelaire-botrány: A Sátán a Bartókon

  Mintha csak a jó öreg kultúrharc támadt volna fel a két választási forduló közötti izgalom tetőzésekor a Magyar Rádióban, kettéhasadt az énekkar: passzívabb oldala csak nézte, hogy az aktívabb fél kis híján meghiúsítja egy megzenésített Baudelaire-vers francia nyelvű előadását, de végül beéri egy elhatárolódó nyilatkozattal.

 • "Haza akarunk menni" (Bonjo I - African Head Charge)

  "Jeeee maan!!" - nyugtázza Bonjo I a legszélesebb mosollyal, hogy honnan jövünk. "Szóval ángri. Mérgesország. Sosem voltam még ott. Milyen nálatok?!" - De egy gyermeket nem nézhetsz hülyének. Hát még egy gurut. Az African Head Charge lelkével egy bécsi koncert után beszélgettünk.

 • Napszemüveg: Optikai csalódás

  Hamarosan kezdődik az uborkaszezon egyik új keletű slágere, a "nem védenek az UV-sugarak ellen az utcán árult napszemüvegek" polémia. Eddig az optikusok támadtak, most azonban a birodalom visszavág.

 • Elvis Presley-hasonmások az Almásy téren: Szocialista majális

  Elvis-imitátornak lenni szerte a világon elismert és népszerű szabadidős tevékenység, bizonyos esetekben pedig szakma. Hazánk felzárkózását a világtrendekhez jól mutatja az Elvis-hasonmások első magyarországi versenyének megrendezése Budapesten.