• MaNcs 10. évf. 23. sz. (1998. 06. 04.)

  "Nem jó dolog ellenzékben" (Szekeres Imre, az MSZP volt frakcióvezetője és kampányfőnöke)

  Szekeres Imrét régóta tekintették az MSZP szürke eminenciásának, vitathatatlanul második legnagyobb hatalmú emberének. Az év elejére ez odáig ment, hogy már hosszú távú szcenáriókról is lehetett hallani, amelyek szerint Horn Gyula lett volna majdan az államfő, Szekeres pedig a miniszterelnök. Aztán - mint megtudtuk: a politika természete már csak ilyen - megszaporodtak az MSZP frakcióvezetőjét "körüllengő",...

  1998 / 23
 • Seres László: Dekóder

  Nem tudunk mit kezdeni ezzel az emberrel, mi, médiamunkások. Se a lenyelés, se a kiköpés nem játszik, az újságját nemigen olvassuk, a híveivel szóba nem állunk, a törvényhozásba kerülés okait értelmesen kielemezni nem tudjuk.

 • Sajó László: Öt és feles (Béke tér, 100 néző)

  A választás vasárnapjának nem az a szenzációja, Viktor győzött, hanem hogy a Gyöngyös. Az enbéháromban, tökutolsóként, százharminchárom kapott góllal, most megrúgták a tizenhatodikat és ezzel tönkreverték az Újszászt.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Bodler)

  Rajongóimmal és elemzőimmel ezúton közlöm, hogy sorozatomon belül kis-sorozat folyik költőkről. Petrovics után most egy másik múlt századi nagyságról (ahogyan a költő mondja): Sárlbodlerről lesz szó.

 • Dobrovits Mihály: Tükörország diadalma

  Egy tudós arról álmodott, hogy elő akar adni az Akadémián, aztán felébredt, és ijedten tapasztalta, hogy tényleg előadást tart az Akadémián.

 • Nagy várakozások

  Torgyán és a Fidesz vezetőinek tárgyalása lapzártánk után kezdődik, és e megbeszéléseknek nyilván lesz befolyásuk a kormányprogramra. Ha a kisgazdáknak, Torgyánnak és Pokolnak csak egy olyan ötlete belekerül a kormányprogramba, amellyel a jobb érzésű választókat a kampányban riogatták, már cumi van.

 • Politikai hírek

  Orbán Bonnban

 • Kulturális hírek

  Meghalt Nagy Atilla Kristóf35 éves korában, motorbaleset következtében elhunyt Nagy Atilla Kristóf, a fiatal magyar írónemzedék egyik legtehetségesebb és legaktívabb képviselője. 1985-ben elindította az Underpress című irodalmi szamizdatot, irodalmi esteket szervezett, s zenélt is, a 70-es, 80-as évek fordulóján a Lavina együttesben, a 80-as évek derekán a Huckleberryben basszusgitározott, legutóbb a Gyehenna Philharmonics egyike volt.

 • FKgP: Egy párt - egy tárca

  A Magyar Narancs információi szerint a Független Kisgazdapárt csak egy tárca megszerzéséhez ragaszkodik a héten kezdődő koalíciós tárgyalásokon, de ahhoz nagyon. "Vidékfejlesztési csúcsminisztériumnak" hívják a pártprogramban nem is szereplő mega-multi-projektet, amiből azonban valószínűleg csak egyfajta bővített agrártárca lesz, erős osztogató hajlammal.

 • A Kuzma-ügy: Rend és fegyelem

  Minden vizsgálatot lezártak, és mindent a legnagyobb rendben találtak a hatóságok Kuzma Mihály alezredes öngyilkosságával kapcsolatban. A Békés megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője - még életében - többször utalt súlyos belső visszaélésekre, más rendőrök azonban nem találtak semmit; Kuzma által Budapestre küldött jelentéseket pláne nem.

 • SZDSZ, MSZP: Bal lépések

  Miközben a parlamentbe jutott 24 szabad demokratán a megkönnyebbülés jelei látszanak, a szocialistáknál megkezdődött a nagy leszámolás. Kósáné Kovács Magda ügyvezető alelnök - a Szekeres-csapat tagjai szerint - törleszt.

 • Pakisztán: Díszkísérletek

  Nawaz Sharif pakisztáni miniszterelnök kormánya a három héttel ezelőtti indiai atomfegyver-kísérletek után kényszerhelyzetbe került. Gyakorlatilag nem volt más valódi választási lehetősége, mint az, hogy hasonló robbantásokkal tegye le a garast.

 • Crna Gora: Hogy jobban éljé´, azé´

  A Crna Gorában vasárnap megtartott rendkívüli parlamenti és helyhatósági választások eredményeiről lapzártakor még csak nem hivatalos eredmények ismertek: eszerint a reformerként ünnepelt Milo Djukanovic elnök vezette pártszövetség megszerezte az abszolút többséget, míg a Belgrád- és Milosevic-párti exelnökre, Momir Bulatovicra és sleppjére a választók valamivel több mint harmada szavazott.

 • Az 51.: Félelem és reszketés Cannes-ban

  Az ember fogja magát, éjfélkor begyűri a kocsiba csomagjait, számítógépét, barátja szmokingját, fotós kolléganőjét annak teljes ruhatárával és minden ketyeréjével együtt, megiszik a Párizs, Texas teraszán egy dupla-dupla-dupla kávét, és mintegy tizennyolc óra (majdnem) folyamatos vezetés után azon kapja magát, hogy jó harminc százalékkal olcsóbb a sör a Francia Riviéra egyik, a média és a turisták által legtöbbet használt gyöngyszemének kocsmájában, mint általában május idusán megszokta.

 • Vízi bábszínház: Veled vagyunk, Vietnam!

  Hiába az egykori tegező viszony, a vietnami kultúráról legfeljebb annyit tudunk, hogy strandpapucsban, csüngő hasú malackában, gerillaháborúban felállítandó dzsungelcsapdákban, kerékpárszerelésben és orosz rulettben erősek, bár ez utóbbiban csak mint játékmesterek.

 • Orbán-napi búcsú: Bor, víz, nép

  A velencei Szent Benedictus Borrend május 30-án szoboravatással, díjátadással, kirakodóvásárral és ami a legfontosabb, komoly italozással ünnepelte a szőlősgazdák védőszentjének, Orbánnak a névnapját. Az 1984 óta megrendezett ünnepség nemcsak afféle helyi érdekű duhajkodás, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a Velencei-tó környékén március 30-án hivatalosan is beindították az idegenforgalmat.

 • A jövő század extrái: Robotpilóta

  Amíg át nem térünk mi is a repülő csészealjaknak az egy protonsorból álló szupravezető tekercsen alapuló antigravitációs hajtóműveire, az autó szükségszerűen négy keréken gördülő hibaforrás marad, amely csak extrém szituációkban hagyhatja el a földfelszínt, és szinte biztosra vehető, hogy nem rajzol majd gabonaköröket.

 • Az eltűnt idő nyomában: Optikai tuning

  A Merkur-sorszámok jelentős mennyiségben úgy húsz évvel ezelőtt váltak először kézzelfogható valósággá: igazi autóvá. Hogy a jármű ne csak egy legyen abból az öt-hat szánalmas típusból, amikhez hosszú várakozás után lehetett hozzájutni, a boldog tulajdonosok megpróbálták különlegessé varázsolni új szerzeményeiket.

 • Az első tüzelés

  Felhívott a csajom, hogy az anyja sokkos állapotba került, mert reggel szokás szerint kiengedte a kertbe játszani a család pár hónapos macskáját. A kis édes kiugrott a gyepre, ahol már várta borzas fekete játszópajtása, aki egy szó nélkül rápattant és ordasul megdugta.