• MaNcs 10. évf. 29. sz. (1998. 07. 16.)

  "Nem lesz osztogatás" (Chikán Attila gazdasági miniszter)

  Vért és könnyeket nem, de szigorú, befektetésbarát gazdaságpolitikát és költségvetési fegyelmet ígér az újonnan létrejött Gazdasági Minisztérium párton kívüli vezetője. Chikán Attila, aki eddig a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Vállalatgazdaságtan tanszékét vezette, a Narancsnak adott reálpolitikus interjújában úgy látja: kellő garanciát kapott a Fidesz vezetőitől egy stabil és kiegyensúlyozott...

  1998 / 29
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Üres)

  Ha, mondjuk megtörtént, régi eset! az ember könyveinek egy részét, például C-től H-ig, ellopják, s az ember csak magát okolhatja, mert hanyagul, helytelenül tárolta őket, pincében, nyitott polcon; vagy ha, ugyancsak megtörtént, kicsit később korszakosnak szánt írásait a vírusok egyik leggonoszabbika megeszi a lemezen, szerencsére a merevlemezt nem érintvén, de így is komoly kárt okozva; vagy éppen ha, a minap történt, ismeretlen hiba miatt az embernek elszáll, úgy, ahogy van, a vincsesztere, és ezen ne a lőfegyver szárnyra kapását tessék érteni, hanem a számítógép agyvérzését, amelynek következtében évek aprólékos munkája nyomtalanul a semmibe vész

 • Jaksity György: Tőzsde

  Szórakoztató, ámbár az ember energiáit egyéb hobbijainak elvégzése után maximálisan próbára tevő foglalatosság havonta egyszer-kétszer tőzsdéről és pénzről szólva érdekesnek, jópofának, ne adj´ isten cinikusnak és eredetinek lenni ezeken a hasábokon.

 • Sajó László: Öt és feles (Álom, döntő)

  Focizunk, a betonon mezítláb, dühöngő, ketrec, akkor ez Miskolc? vagy a Budaörsi úti kollégium?, egymás közt, eredmény nem számít, azért titokban mindenki számolja, néha kimondjuk hangosan, nem stimmel, sértődés, veszekedés.

 • Seres László: Tb or not tb

  "A Társadalombiztosítási Igazgatóság vagy a hozzá hasonló más intézmények tevékenységének a Kongresszus általi hatékony ellenőrzése alapvetően lehetetlenné válik, feladatuk technikai jellegének és szakértőik csaknem monopolhelyzetének következményeképpen.

 • Tévét akaroooook!

  Távol álljon tőlünk, hogy mi is értékes hozzászólással igyekezzünk gazdagítani a "na, most van-e médiaháború, vagy nincs" munkacímen a kormányváltás óta kibontakozott úgynevezett sajtóvitát, amelynek intellektuálisan és a polgári erényeket tekintve a leglenyűgözőbb részei azok az ellenzéki neveket tartalmazó feketelisták, melyeket a Demokrata, a Napi Orbánviktor és a Magyar Nemzet hasábjain tesznek közzé rendszeresen a legnagyobb kormánypárt környékén sertepertélő, egykor jobb sorsra érdemes, mára hivatásos denunciánssá züllött íróemberek ("közírók").

 • A KBI hattyúvonyítása

  Képzeljük el, hogy ön, kedves olvasó, igen, igen, ön, teljesen hülye, gyógyíthatatlanul az, folytonos melléfogásaival - ha államtitok birtokába jut, kifecsegi - idegesíti családját és szomszédait, valamint munkahelyi feletteseit.

 • Politikai hírek

  Eljárások újságírók ellen

 • Kulturális hírek

  Coppola 80 milliójaA Los Angeles-i bíróság 20 millió dollár kártérítést és 60 millió dollár pénzbüntetést ítélt meg Francis Ford Coppola javára a perben, melyet a rendező 1995-ben indított a Warner Bros ellen, mert a filmstúdió törvénytelenül akadályozta meg, hogy régóta dédelgetett Pinocchio-filmtervét átvigye a Columbiához.

 • Nigéria: Hirtelen halál

  A nyugat-afrikai ország sorsát egy hónap óta a végzet irányítja. A végzetet pedig a helyi teóriák szerint különféle összeesküvések. Abacha tábornok halála megmentette Nigériát a diktatúra további intézményesülésétől.

 • Horn távozása: Kihúzták a Gyulát

  Horn Gyula nem kér a tiszteletbeli elnökségből, Baja Ferenc háttérbe vonulását a választmány egyik tagja levélben sürgeti, Vitányi Iván és társai heves szóváltás után kivonulnak a választmány üléséről, a médiakuratóriumok ügyében a Fidesz leveri a szocialistákat (is), a tb-önkormányzatok veszni látszanak.

 • Közvélemény-kutatás a budapesti főpolgármesterről: Demszky maradhat

  A parlamenti választások eredményei átszabták a pártok országos támogatottságát. Különösen a győztes Fidesz - Magyar Polgári Párt vált támogatottabbá, míg a kisebb pártoktól még korábbi híveik egy része is elfordult.

 • Személycserék a kormányapparátusban: Már búcsúmat veszem

  Lázas munka folyik a minisztériumokban: aki él és mozog, és még csak álmaiban szerepel az alosztályvezető-helyettesi rang, az most leltároz, dobozol, iratokat rendez, átad-átvesz. Az új miniszterek és államtitkárok a napokban foglalják el szobáikat, s a következő hetekben minden bizonnyal arra is szakítanak némi időt, hogy megmondják a népes köztisztviselői gárdának: ki marad, és ki repül.

 • Szabadlábon az Energol Rt. vezetője: "Csikósnak nincs mitől félnie"

  Az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő merénylet célpontja, Boros Tamás múlt hétre tervezett szembesítése az Energol Rt. gyanúsítottjaival csak egy bejegyzés marad a kihallgatótiszt naptárában. Érdekes fordulat történt közben az Energol Rt.

 • Észak-Írország: Kútba esik, jövet-menet (A békeszerződés és a drumcree-i válság)

  Vasárnap hajnal fél ötkor ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak egy ballymoneyi ház nappalijába (Ballymoney lakói túlnyomórészt protestánsok). A tűzben három kisgyerek halt meg: Richard, Mark és Jason Quinn; a szülők még ki tudtak menekülni a lángok közül.

 • Csehország: A patt vége

  A múlt héten véget értek a csaták Bohémiában. A június 19-20-i rendkívüli választásokon győztes szociáldemokrata párt kormányalakítással megbízott elnöke, Zeman háromhetes fáradhatatlan ügyködése meghozta gyümölcsét.

 • Könyv: Hétköznapi katarzis (Bányai Miklós: Malebox Narcisticus)

  Ritkán hallani olyan esetről, hogy valaki ötvenévesen fogja magát, és mindenféle előzmény nélkül ír egy regényt. Bányai Miklós ezt tette, mi több: könyvét még ki is adták. A borító mindenesetre jól mutat, Magritte tükörbe néző férfija van rajta, az, aki magát látja hátulról.

 • Könyv: Amerikai Tartuffe (Norman Mailer: A fiú evangéliuma)

  Gary Gilmore ifjonti éveit nevelőintézetben, börtönökben töltötte, mégsem lett az emberiség és a világ szégyene. Járása könnyed, fellépése impozáns, tekintete kíváncsi és csillogó, s mint minden tisztes polgár, munka után néz.

 • Könyv: Aki tud arabusul (Benke József: Az arabok története)

  Az Arab-félszigeten élő beduin arab törzseket Mohamed az iszlám égisze alatt eggyé olvasztotta, majd az ő halála után követői az új vallással hódító utakra indultak, és elfoglalván Ázsia, Afrika és Európa bizonyos részeit, megalapították az iszlám birodalmat, ami a történelem folyamán olyan különböző államokra esett szét, amelyek a mai nemzetközi politika és gazdaság aktív résztvevői.

 • Film: Mészárszékfoglaló (Antonia Bird: Veszettek)

  Le a kalappal! Íme egy film, mely oktat, nevel és a közönség szókincsbővítésének feladatát is szívén viseli. Tudod, mi az az oxymoron? Ha nem, kérdezd meg Juliant, a pitbullképű amatőr nyelvészt, akit egyébként egyesek meggondolatlan pillanataikban Julie-nak titulálnak, ami rázós dolog, hisz´ ez egy érzékeny fickó, aki az ilyen beceneveket duzzogás helyett herehormonnal dúsított hévvel honorálja.

 • Kő kövön (Világzenei Vándorfesztivál)

  Túl vagyunk rajta. Négy hét alatt négy world music-fesztivál, ez ugye nem hangzik rosszul. A WOMUFE-val induló, majd a Zene Ünnepével folytatódó sorozat a Kaláka-dzsemböri után a Világzenei Vándorfesztivállal tért nyugovóra.

 • Columbo esete Branford Marsalisszal a Dokkban

  Marsalis, Garrett, Redman, Carter -- megint egy csomó jelképes név az amerikai szaxpiacon. Mondhatni befutott egy nemzedék, melynek tökéletes a képzettsége és vonzó pofára is, nem szúr szemet a privát szférában, és könnyedén eligazodik úgy a hagyomány, mint a marketing útvesztőiben.

 • Guilloteam (Franciaország--Brazília 3--0 (2-0))

  Brazilok állnak, pedig már lement a himnusz, szívre, aztán karba tett kezek, két cövek az ötösön, Aldair és Júnior Baiano, szöglet, Zidane a rövidre, egy. Aztán, ahogy a gyerekem mondja, mikor tejet kér az anyjától, a másik oldalról is, beszopják ugyanúgy, kettő.

 • Megnyílt a rend piaca Budán: Te vagy a fény

  Tavaly bezárt a Fény utcai piac, idén meg megnyílt. A két mozzanatban semmi hasonlatos nincsen, hacsak az nem, hogy mindegyik fájt egy kicsit. Az új piac-erődítmény darabos kacérsággal simul a majdnem kész Mammuthoz. Kerül, amibe kerül.

 • Sümegi lovagi torna: Magyar népmesék

  A Sümegi-vár nagyon nagy, nagyon szép, és nagyon hosszú története van. Évszázadokon át állta a törökök, osztrákok ostromát, aztán magánkézbe került, beindult a profitmaximalizálás (jelentsen ez bármit is), és azóta kifejezetten megszépült: vannak üzletek is, ahol echte ungarische szuvenírokat lehet venni, meg egy jópofa fazekasbolt, ahol az ember saját maga készíthet bögrét meg Petri csészét, a végén pedig saját maga ki is fizetheti.