• MaNcs 10. évf. 3. sz. (1998. 01. 22.)

  Politikai hírek

  Algéria: nem kell EU-segítség

  1998 / 3
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Vízügy)

  Nehéz kérdés, feleim, valódi kihívás. Mert az értelmiségi, egyfelől, olyan okos ember, meg van neki végzettsége, van neki valami hatalomközeli stichje is; másfelől meg gyakran elnéz a levegőbe, vállára veszi (olyankor) az őt környező társadalom gondját s baját, megnyilatkozik, és arra oda kell figyelni.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Éberség)

  Hogy mi a különbség, ezt kéne most elmondanom, házmester és doorman között. És hogy mit veszítünk, amikor házmestereinket veszítjük, és mit nyerünk, amikor nem alkalmazunk doormaneket. Úgy is fogalmazhatnék, mi a különbség Bécs és New York és Bécs és Budapest között, de ez olyannyira szerénytelen volna, hogy belepirulna a papír.

 • Sajó László: Öt és feles (És a vonat megy)

  - Hamar vége lett. Háromra.- Fél háromra jött a pap.- Harmincötre.

 • Mondj igent is

 • Háború helyett

  A múlt héten Crna Gorában nem tört ki a háború. A volt elnök, Momir Bulatovic ugyan mindent megtett ennek érdekében, pár apróságot hagyott figyelmen kívül csupán. Először is azt, hogy miért nem elnök többé: azért, mert Milo Djukanovicra többen szavaztak.

 • Hét dolog, amit májusig el kéne végezni

  A romák és a foci rendbe téve, kipipálva, ideje új kihívások elé állni, bár most, fájdalom, csak egy rövid listára van hely és idő.

 • Kulturális hírek

  Gyász71 éves korában meghalt Kiss István szobrászművész. A képünkön látható, 1961-ben kivitelezett, budapesti Dózsa György-emlékműve nyitotta meg köztéri szobrainak hosszú sorát - Leninjeire, Münnich Ferencére nem várt jó sors a rendszerváltás után.

 • Egyezkedés a Dunáról: Folyószámla

  Bár a birodalmi lépegető tovább lépeget, és már csak öt kilométerre van az eredeti vízlépcsőszerződéstől - hiszen a Nagymaros tőszomszédságában lévő Pilismaróton felépítendő alsó vízlépcső magyar felvetését a szlovákok már elfogadták -, azért vannak arra utaló jelek is, hogy nem Maróthy volt kommunista környezetvédelmi miniszter 1988-as lázálmában élünk: vízlépcsővel demokráciában.

 • Zűrgammák III.: Jobb későn

  Január 10-én két napilap egy-egy, az MSZP-s politikusok vállalkozásainak hátterét feltáró anyagot tett közzé. Az egyik a Xénia Láz Egyesület körüli dolgokat, a másik a Nyírfa-ügy részleteit boncolgatta. Előbbi a szocialisták egyre izmosabb csoportjához, a Baloldali Ifjúsági Társuláshoz, utóbbi Baja Ferenc miniszterhez vezetett el.

 • A Balettintézet magánosítása: Terézvárosi piruett

  A jelek szerint nyomott árak jellemezték 1997-ben a fővárosi ingatlanpiacot: az Operaházzal szemközti Balettintézet épületének négyzetmétere például annyiba sem került, mint egy pesti komfort nélküli, szoba-konyhás, udvari lakásé.

 • Vadászjelenetek Tunyogmatolcson

  Érvényes horgászengedélye volt annak a 34 éves, roma származású férfinak, akit K. István vadőr orvhorgászattal gyanúsított meg, majd lőtt agyon közvetlen közelről január 14-én, kora délután a tunyogmatolcsi Szamos-holtágban.

 • Japán: A megtorpant úttörő

  Japánban a gazdasági reformról, világszerte pedig a japán gazdaságról beszéltek sokat: a világ második legnagyobb gazdaságának hosszú és mély válsága kihat az egész világgazdaságra. Japán azért is fontos, mert az ázsiai modernizátorok Japán mintáját követve építették fel a minap befuccsolt gazdasági csodájukat, azzal a lényeges különbséggel, hogy míg Japánban pusztán "paternalista államkapitalizmus" uralkodik, addig Észak- és Délkelet-Ázsia számos országában kőkemény autokrácia, diktatúra dúl.

 • Délkelet-Ázsia: Omlásveszély

  Abban sok meglepődni való nincs, hogy hónapok óta Délkelet-Ázsiát járja az egész pénzügyi világ, Valutaalap, bankvezérek, Soros György. Érdekesebb, hogy tizenkét napra a térségbe utazott William Cohen amerikai nemzetvédelmi miniszter is.

 • Csehország: Kedd a lelke mindennek

  "Mi lesz, ha ellenkever? (Ti. Klaus.) Pártszakadás, alighanem" - jövendöltük utolsó csehországi helyzetjelentésünkben, Mikulás- (ti. Santa Klaus-) napi számunkban. S lőn.

 • T´DOOR: Mentmore Towers, elpusztítva

  Novice az angliai ugróversenyekben (hurdle, chase, azaz vesszők és seprők) az a ló, aki az előző idényben nem nyert. Pontosabban, ha a magasabb akadályú chase-ben fut, chase-t nem, ha hurdle-özik, hurdle-ben nem. Sok más dolog is van.

 • Kiállítás: Királyi sportok

  London csuda hely, viszont esős és drága. Ha esik, és nincs pénzed kocsmára, menj be egy múzeumba. A legtöbb - éppen a legjava - ingyért van. A világ más városaiban áldozat múzeumba járni, Londonban sport.

 • A halál és a társa (Vincent Perez színész)

  Nem is olyan rég láttuk a tragikus hirtelenséggel kultikus filmmé vált A hollót (ebbe halt bele a Sárkány fia, Brandon Lee). Ám máris itt a folytatás. A halott hős helyére új fiú érkezett. Mi a berlini Palace Hotelben értük utol.

 • Film: Damoklész lesújt (Billy Bob Thornton: Penge élén)

  Amerikai film. "Függetlennek" hirdeti magát. Szegény emberek között játszódik, lenn Amerika déli részén, főhőse bolond, a címben pedig valami nagykést emlegetnek. Végül megöl valakit? Meg. De azért ő a jó? Persze.

 • Nyolc kis kritika

  1980-86 körül lelkesen és naivan azt gondoltam, az lenne az élet, ha hétről hétre tehetséges, ismeretlen, fiatal zenekarok küldözgetnék nekem a kazettáikat, megannyi felfedezendő gyöngyszem, akiket majd jól a Hungaroton orra alá dörgölök.

 • Főzelékfaló

  Főzelékfaló, Bp. VI.,Nagymező utca 18.Nyitva tartás: 9-22 óráigSzombaton: 10-17 óráigVasárnap: szünnapVan valami mesébe illő idill a Főzelékfaló nevű egység designjában.

 • 1997 izéi

  melyek jobbára távollétükkel tüntettek, ami meg mégis volt, arra a fene nem emlékszik már, ha mégis voltak, áramvonalasak voltak, formatervezésük lendületes jövőt ígért, amit persze majd le kell tagadniuk, de kiknek is.