• MaNcs 10. évf. 30. sz. (1998. 07. 23.)

  "Nem keresem, hogy szép legyen" (Tar Sándor író)

  Lassú teher című legújabb kötete a könyvhéten jelent meg. Ha mindenáron indokot keresnénk ehhez az interjúhoz, lehetne ez is jó apropó, de minket elsősorban az érdekelt, hogy mi jár a fejében, miközben brutális és nyomasztó történeteit írja munkanélküliekről, alkoholistákról, munkásokról, parasztokról.

  1998 / 30
 • Raskó György: Mindig válság van (A búzamizéria okairól és a megoldásról)

  A minap felhívott egy Békés megyei gazda, akit szorgalmáért és leleményességéért régóta tisztelek. Egyike volt azon egyszerű termelőszövetkezeti tagoknak, akik éltek az 1992-ben elfogadott, úgynevezett Átmeneti törvény kínálta lehetőséggel: kiváltak a szövetkezetükből, és egyéni gazdálkodásba kezdtek.

 • Japán: Csömörből vödörbe

  Ritka az a japán miniszterelnök, aki képes legalább két évet hivatalban tölteni. Hasimoto Rjutaro két és fél évig tartott ki, ami 1945 óta a hatodik legjobb teljesítmény. Meglepő volna, ha az új kormányfőnek, akinek személyéről a tervek szerint július 30-án dönt a japán parlament, sikerülne jobb helyezést elérnie a listán.

 • Tiszta lábakat a közéletben!

  A héten kezdődik a profibajnokság, pedig lehet, hogy önmaga iránti tapintatból kicsit később kellene neki, az emberekben még túl friss a vébé emléke, csak kacagni fognak, ha megnézik az összefoglalót. Ami a TV 2-n lesz, így döntött az MLSZ.

 • Ki lesz a horngyula?

  Vitányi Iván etikai bizottságot szeretne a szocialista pártban. Ez jó. Biztos ez az etikai bizottság döntene majd Baja, Szekeres, Karl, Szűcs Erika, Csintalan Sándor dolgairól. Hogy etikus volt-e Zsurk, a Marco Polo, az ETL Rt.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A nyaralás folytatódik)

  Kisujjamat adom, karom kell. Nyírbátor után mindjárt a Déli-sark, vagy Izland minimum, a Küküllő utca, teszem azt, Debrecenben, mint lehetséges, máris elért célpont nem szerepel gondolatként bent a fejben, szóba sem jöhet.

 • Tischler János: Tiszta forrás (Káderszkander, avagy az apparátus a farkába harap)

  Gáspár Sándor et. (1917), a tárgyalt időszakban a Magyar Szállítómunkások Szakszervezete főtitkára, 1950-ben Varsóba látogatott. Nevezett később többre is vitte, 1962-től 1988-ig a MSZMP PB tagja, egyidejűleg a Szakszervezetek Országos Tanácsának főtitkára, majd elnöke (1965-1988), illetve a szovjet irányítás alatt működő Szakszervezeti Világszövetség elnöke (1978-1988), egyszóval a Kádár-rezsim egyik oszlopa.

 • Politikai hírek

  Közel-Kelet: közvetlen tárgyalások

 • Kulturális hírek

  Mexikói művészekTizenöt mai mexikói művész alkotásaiból nyílt kiállítás Budapesten, az Ernst Múzeumban, megtekinthető augusztus 9-ig.Bomlik a Black Grape? És a Verve? Nagyon úgy tűnik, Shaun Rydernek elege van zenekarából, a Black Grape-ből: legutóbb azt nyilatkozta, a zenélést folytatni fogja, de Black Grape név alatt nem készít több lemezt, és nem ad koncertet.

 • Főrendőrök kinevezése: Zárt alakzat

  Több pénzt és több jogot kért a rendőröknek, cserébe viszont eredményesebb munkát és kevesebb nyilvánosságot ígért Pintér Sándor belügyminiszter azon az állománygyűlésen, amelyen beiktatta az új rendőri vezetőket.

 • A tb-önkormányzatok vége: Keresztút

  A héten életbe lép a társadalombiztosítási önkormányzatokat megszüntető törvény. A Fidesz teljesítette egyik legrázósabb ígéretét. Papíron, legalábbis.

 • Horn Gyula ´56-os múltja: Láthatatlan írás

  A Budapesti Katonai Ügyészség kutatja, hová tűnt egy hónap Horn Gyula életéből. Pontosabban: a Honvédelmi Minisztérium mely exvezetője letelefonálásának köszönhető, hogy az irattárban nem találhatók azok a dokumentumok, amelyek szerint a volt kormányfő nem 1956 decemberében, hanem már novemberében belépett a forradalmat leverő karhatalmisták közé.

 • Film: A menekülő mozi (Életre-halálra)

  E kérdés az egyik legismertebb menekülős, ha tetszik, üldözéses filmben, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben hangzik el, nem is egyszer, sokkal inkább ismétlődően, nem is mindig hangzik, de ott van kimondatlan, fokozandó a dramaturgia feszültségét egyfelől, megvilágítandó az űzöttség mint létállapot rákosan burjánzó tébolyát másfelől.

 • World music: szeretettel

  köszöntöm olvasóinkat kéthavonta jelentkező mániámban. Számottevő elragadtatásra nem adódott ezúttal alkalom, de azért a Mahasz-listát verik ezek a lemezek is.

 • A roma kultúra lehetőségei: "Amolyan ismeretlen ismerősök"

  Szuhay Péter és Vajda Imre, a Néprajzi Múzeum munkatársai egyéves munkával állították össze a Romák Közép- és Kelet-Európában című, néhány hete megnyitott kiállítást. Bulgáriából, Szlovákiából, Csehországból, Ukrajnából, Romániából és Lengyelországból hoztak festményeket, szobrokat, fényképeket, használati tárgyakat azzal a szándékkal, hogy -a Néprajzi Múzeum két korábbi, hasonló tematikájú, de csak Magyarországra koncentráló rendezvénye után - átfogó képet adjanak a térségben élő cigányokról.

 • Omega Rt.: Munkacím: Egy életre szól

  Pár perc séta csak a Népstadionkert izmos szocreál szobraitól az atlétikai Európa-bajnokságra kialakított új VIP-traktus halványzöld, félköríves trade center designja, kis időutazás. Itt, a múltba épített jelen kulisszái között harangozták be hivatalosan a jövő évi nagy Omega-projektet.

 • 8. Cyberconf, Budapest: Gubómesterek a sertéstőzsdén

  Az egykori Magyar Sertéstőzsde nagytétényi épülete előtt a közelben lemészárolt tizenhárommillió sertés lelki üdvéért celebrált tűzszenteléssel és Krisna tudatú szertartással kezdődött az a konferencia, amelyen jó néhány kiberhíresség és nemzetközi viszonylatban is jelentős Tanulmányfej vitatta meg a kibernetikus kultúra helyzetét webkamerák előtt.

 • Vízitúra: Vízen túliak társasága

  Ezen a nyáron mintha a szokásosnál jóval többen próbálkoznának a vízitúrázással. Megszaporodtak a túrahirdetések és a folyóparti füzesekben a gazdátlan ruhadarabok, mobilon üvöltöző jászberényi nagykertulajdonosok bonyolítják üzleteiket felső-tiszai italboltok döbbent közönsége előtt, pesti botladozáshoz szokott dzsankik keresnek tétován fogást a lapáton: szárazföldi patkányok hada lepte el a vadvizeket.