• Tischler János: Tiszta forrás: Egy kiállítás képei

  Az 1956-os magyar forradalom után a Kádár-kormány erőteljes propagandaakcióba kezdett külföldön, hogy megmutassa a nagyvilágnak "az ellenforradalom igazi arcát". Kiállítást készítettek például, és arra számítottak, hogy ezt minden különösebb gond nélkül tudják majd végighurcolni a szocialista országok fővárosain.

 • Seres László: Dekóder

  Miközben a világ azt találgatja, leszopta-e az Egyesült Államok elnökét egy ambiciózus zsidó csaj, Magyarországon az OTP azon gondolkodik, hogyan tudná bekapni. Mármint a Postabankot. És ahogy Clinton is az a típus, hogy "az orális szex nem is szex", meg hogy "szívtam füvet, de nem tüdőztem le", az OTP is játssza az álszentet, az ügyfelek érdekével, tehát végső soron a közjóval jön.

 • Egyik János: Vízhang

  A potencianövelő szerhez kapcsolódó spliti halálesetről

 • Markos András: Atrükk-korszak vége

  Például miért kellett közpénzek terhére menedzsereknek

 • Engedjétek végre szóhoz jutni Pokol Bélát (is)!

  Pokol Bélának egyszer már volt egy jó ötlete arra nézvést, hogyan lehetne kiegyensúlyozottabbá tenni, úgymond, a magyar sajtópiacot. Azok az újságok, amelyeknek sok hirdetőjük van, a sok hirdetésért befolyt pénzből fizessenek be egy alapba egy keveset, amely alapból azok az újságok kapnának valamicske pénzt, amelyeknek nincs sok hirdetőjük.

 • Többségi nézőpont

  Szép-szép, hogy vannak ezek a kisebbségi önkormányzatok, a nevük is olyan demokratikusan cseng, voltaképp gond sincs velük sok, nem ugrálhatnak nagyon, inkább véleményezni szabad nekik, azt meg ki nem szarja le. Mégis csak idegen test ők a magyar közjog daliás építményén.

 • Politikai hírek

  Merényletek amerikai követségek ellen

 • Kulturális hírek

  Cosma Shiva felnőttMúlt héten kezdték játszani a német mozik Marc Rothemund filmjét, melynek címe (Das merkwürdige Verhalten geschlechtsreifer Gro§städter zur Paarungszeit - Az ivarérett nagyvárosiak különös magatartása párzási időszakban) szinte mindent elárul - kivéve azt, hogy az egyik ivarérett nagyvárosit Nina Hagen lánya alakítja.

 • Az OTP adósai: A lakosság konszolidációja

  Horn Gyula tavaszi bejelentése óta reménykedik pár százezer ember abban, hogy az állam, az OTP, az MSZP, a Fidesz, az euroatlanti integráció, a polgármester úr, valaki majd a hónuk alá nyúl, és kifizeti helyettük lakbér-, közüzemidíj- és lakásépítési-hiteltartozásukat, amelyre ők már régóta képtelenek.

 • MSZP: Indul a dili

  Annak ellenére, hogy jó néhányan szorgalmazták, az MSZP-ben nem született informális egyezség a vezető tisztségek elosztásáról a szeptember 5-i kongresszus előtt. A legnagyobb ellenzéki pártban hétfői lapzártánk után összesítik a jelöléseket.

 • Környezetszennyezés Gyöngyösorosziban : Fémáradat

  Már több mint tíz éve bezárt az ország egyetlen ólombányája Gyöngyösorosziban, ám máig emlegeti a falu apraja-nagyja. Nehézfém-szennyezés szempontjából a környék ugyan korábban sem lehetett makulátlan, ám ami két év óta itt van, az egyenesen környezetvédelmi katasztrófa: a talajban az arzén-, az ólom- és a kadmiumszint többszörösen meghaladja az egészségügyi határértéket, de a lakosság is gyaníthatóan sokkal több nehézfémet hord szervezetében, mint amennyi orvosilag javallott.

 • Németország: Helmut ölelése

  Õsszel parlamenti választások lesznek Németországban: az előrejelzések szerint szabják már a nagy zakót, amit Helmut Kohl kancellár kap, és a Kohl-érának tizenhat év után annyi. Az okok között szerepel a keleti tartományok helyzete, a gazdasági válság és - minő üdítő véletlen - a liberalizmus térvesztése, a német Szabad Demokrata Párt hanyatlása is.

 • Politikusi levélváltás Sziget-ügyben: Tej, út, rendszer

  Az idei Sziget sem úszta meg botrányok nélkül - még ha ezek kisebbek voltak is, mint a korábbi években. A programfüzetben nem jelezték előre Homoki Jánosnak, a Honvédelmi Minisztérium (HM) politikai államtitkárának a "rendezvény azonnali felszámolására" tett kísérletét.

 • Túlélés

  Örömmel tölt el minket, hogy azok, akik ezt az összeállítást olvassák, szintén túlélték a Pepsi Sziget ´98 nevezetű rendezvényt, és minden bizonnyal újfent megfogadták, hogy jövőre pihentebben, felkészültebben, okosabban fognak részt venni a fesztiválon, nem úgy, mint idén, mikor is - akárcsak tavaly - oktalanul, másnaposan és felkészületlenül csaptak bele a lecsóba.

 • A mi kutyánk kölyke (A Sakál árnyéka)

  Tán a közepén tartott a film, mikor csípőből leállítottam a kazettát, és a borító aprólékos tanulmányozásához láttam, lázasan. Kerestem valamit. És nem találtam. Átrohantam pár háztömbnyire lakó nagyanyámhoz, s mielőtt a kisbaltát marokra bírta volna kapni, neki szegeztem a kérdést (meg biztos, ami biztos alapon a hokedlit), mondaná már meg, hol találom elhalt nagyapám gőzvontatású nagyítóját.

 • Csillogó fekete (A Motown Records 40 éve)

  Hitsville USA - ezt akasztották ki 1960ban Detroitban a West Grand Boulevard 2648 homlokzatára. Hogy a Motown Records kétemeletes családi háza Amerika Slágervárosa. Több volt ez optimizmusnál; jópofa pofátlanság és prófécia egyszerre.

 • Jönnek a férgek

  Eljött a nagy nap: a Narancs riportere egy hétvégi horgászversenyen életében először ragasztott csontkukacot. A riporter - mintegy gyakorlásképpen - maroknyi darabot szakított ki a nyüzsgő és ultrabüdös masszából, majd speciális, csontkukaclövésre kifejlesztett csúzlijával megcélozta a háta mögött elterülő erdőt.

 • Egyesületi telepfelügyelő: "Gonnokkodom, tehát vagyok"

  Az egyesületi gondnok többek között abban különbözik a portástól, hogy észlelt esemény esetén elhagyja a számára fönntartott úgynevezett kuckót, és építő, nevelő, illetve elrettentő módszerekre támaszkodva beavatkozik az egyesület életébe - mindenfajta többletjuttatás elfogadása, elvárása nélkül.