• MaNcs 10. évf. 35. sz. (1998. 08. 27.)

  Új jégkorszak? (Dr. Mika János éghajlatkutató)

  Felhőszakadás, árvizek egy-két kontinensen, hőmérsékleti rekordok, aszály, erdőtüzek a Föld más pontjain. Az elmúlt évben sokat hallottunk az El Ni-o- jelenségről, pedig az éghajlatkutató szerint korántsem biztos, hogy mindez a Kisded számlájára írható. Az időjárási szélsőségek, ingadozások "benne vannak a rendszerben", még arra sem létezik egyértelmű válasz, hogy az üvegházhatásnak tulajdonított globális...

  1998 / 35
 • Sajó László: Öt és feles (Szent István és F. Béla a legnagyobb király)

  Híres hely, itt köttetett tavaly ilyenkor a tinnyei paktum, emdéef-fidesz (meglepetésre) három-kettő, az emdéef kapujában Béla m. v., a csatársorban a helyi kocsmáros, erre csak itt emlékeznek majd nemzedékek, a történelemkönyvben csak a végeredmény számít.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Bealkonyul)

  A nyár vége mindig erős - olyan, mint a vasárnap délután, csak nagyban, pedig nem ér véget semmi, és nem kezdődik el. Ebben a munkakörben, amiben dolgozom, az ügyvezető igazgató s a beosztott egy személyben én vagyok.

 • Seres László: Dekóder

  Már két hete hangzott el, azóta sem tudok betelni vele: "A polgárok akarata" -- mondta Deutsch Tamás, államvizsga előtt álló sportminiszter S. Lajos kinevezéséről, meg azt, hogy a becsületes, tisztelettel adózó állampolgároknak nincs félnivalójuk az APEH-től és elnökétől.

 • Tamás Gáspár Miklós: Széljegyzetek az etikai állásfoglaláshoz

  A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága 3. sz. eljáró tanácsának elment a szép esze. Cikkemben (s hogy miért, erről alább) csakugyan arra céloztam - mert tudomással véltem bírni róla, bár ezt az érintett most cáfolja -, hogy Lovas István zsidó (zsidó eredetű, zsidó származású, zsidó felekezetű: nem kívánt törlendő).

 • De ki tünteti el Boross Péterdominanciáját?

  A magyar nemzet már kétszer is megpróbálta, és egyszer sem rajta múlt, hogy nem sikerült. Először 1994-ben, amikor Boross pártja, az MDF azután szenvedett megsemmisítő vereséget, hogy a nagyszerű államférfi fél évig miniszterelnök volt.

 • Számoltatás, el

  P. W. Botha egykori dél-afrikai elnökről, aki a nyolcvanas években, az apartheidellenes nyugati embargó idején vezette országát és népét, sok rosszat el lehet mondani, ám az 7szentség, hogy következetes 1 illető. Nem volt pl.

 • Politikai hírek

  Nyilvánosság Klub: Simicska válaszoljon

 • Kulturális hírek

  Zrinyifalvi ellipsziseiEllipszisek címmel mutatja be új festményeit Zrinyifalvi Gábor festőművész. A katalógus által "konceptuális tájképeknek" nevezett "írás/tér-képek" szeptember 6-ig tekinthetők meg a budapesti Dorottya Galériában.

 • Clinton vallomása: Bővérvád

  Július 28-án Monica Lewinsky megkötötte az üzletet. Tanúskodik Kenneth Starr különleges ügyésznek, és családjával egyetemben jogi mentességet kap. Július 29-én Bill Clinton megüzente Starrnak, hogy önként tanúskodni fog.

 • Ügyészségi törvénycsomag: Alárendelő szerkezet

  Dávid Ibolya igazságügy-miniszternek egy hónapja van arra, hogy az ügyészségi törvénycsomagot valahogy kipofozza: az eredeti változathoz képest sokat finomodott szöveget szeptember 30-ig kell a kormány elé vinnie. Az 1871 óta újra és újra előkerülő vitában (rendeljék-e a kormány alá az ügyészséget, avagy sem) a kormányzati irányítás mellett érvelők a büntetőpolitika hatékonyabb érvényre juttatását remélik.

 • Iszlám fundamentalizmus: Messzire mentek

  Az amerikai követségek ellen elkövetett terrorakciók megtorlásául végrehajtott bombázások nem tettek kárt Uszáma bin Ládinban, abban a szaúdi multimilliárdosban, akit az akciók hátterében sejtenek. A fundamentalisták azonban keresve sem találhattak volna jobb érveket létük igazolására a Khartúm (Szudán), Kabul Dzsalálábád és Khoszt (Afganisztán) elleni amerikai légitámadásoknál.

 • Kongó: Fegyverbarátságok

  A Kongói Demokratikus Köztársaság (ex-Zaire) tavaly májusban hatalomra került új vezetőjének, Laurent-Désiré Kabilának még nem is volt igazán ideje, hogy egyértelműen bebizonyítsa államférfiúi alkalmatlanságát.

 • Orosz tőzsde- és egyéb bukták: Medve, pénz, dominó

  A harmadik veszedelem

 • Az amerikai módszer (Gazdag Gyula filmrendező)

  A seregélyesi kastélyszálló immár másodszor fogadja a Robert Redford nevéhez kötődő Sundance Intézet Közép-Európai Forgatókönyvíró Műhelyének résztvevőit: nyolc lengyel, magyar és román filmes amerikai profik segítségével szembesül itt forgatókönyve problematikus pontjaival.

 • Szemszájnak ingere (Orális szex a filmművészetben)

  A dolog - nekem - a nyár beköszöntével kezdődött, régebben. Akkoriban úgyszólván mindennapos vendég voltam a Béke étteremben. Jó kis hely volt, szavamra, a reakció Szőnyegesnek hívta, persze hibásan. Valamelyik országút szélén feküdt (innen jöhetett a Szőnyeges), nem messze, egészséges sétányira bárhonnan.

 • Könyv: Hit, remény, brutalitás (Gerard Reve: Az esték)

  Semmi sem történik azon a tíz napon, 1946. december 22. és 31. között, melyen Gerard Reve holland író regénye játszódik. A főszereplő, a 23 éves Frits van Egters legfőbb tevékenysége, hogy a szüleivel él. Ezt kiegészítendő időnként felkeresi barátait, morbid történeteket mesél, folyamatosan "szemrevételezi" közvetlen környezetét, és újabb és újabb elhatározásokra jut.

 • World music: kedves

  barátaim, elkeserített bár a Sziget világzenéi iránti lanyha bizadalom, de azóta túltettem magam - maradok szíves nyomkeresőtök, hűséges udvari kóstolótok, vagyis:

 • Kávébarna dalok (Tanita Tikaram)

  A tűzijáték még Budapesten érte, ott pléjbekkelt a rakparton a Danubius, úgymond, őrületes buliján, a többi, úgymond, sztár között, aztán irány a jó öreg Sopot, minden szocialista táncdalfesztiválok legpajzánabb nevűje, ami ugyanúgy túlélte a rendszerváltozást, mint ő azt, hogy tíz éve, tizennyolc éves korában eladott négymillió lemezt, azóta meg összesen egymilliót.

 • Fel, Keletre!: Tó, táj és gombóc

  Van úgy, hogy az embernek nyaralni kell. Innentől kezdve azonban számos kérdés tolakszik előtérbe. Mert mehetne ugyanis Németországba például, ahol még a kerítés is kolbászból van, meg a benzinkútnál is korrekt a WC, hogy a sörökről ne is beszéljek.

 • Adunk a véleményére!

  I. Olvasási szokások

 • Sisi-vetélkedő: Játék a kastélyban

  A gödöllői Grassalkovich-kastélyban szépségversennyel, műveltségi vetélkedővel és műsoros esttel emlékeztek meg Erzsébet királynéról, akit száz évvel ezelőtt szúrt le kiélesített reszelőjével egy Lucheni nevezetű olasz anarchista.