• MaNcs 10. évf. 37. sz. (1998. 09. 10.)

  "Kérdés, mennyire lesz provinciális" (Demszky Gábor (SZDSZ) budapesti főpolgármester)

  "A kampány beindulása nemhogy csökkentette volna, hanem inkább növelte Demszky Gábor előnyét" -- véli a Marketing Centrum, miután legújabb felmérése szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége harmadszor is újraválasztaná a jelenlegi főpolgármestert, aki a józsefvárosi SZDSZ-szel ellentétben nem szégyelli pártját. Latorcai János mögött azonban ott a teljes jobboldal a Fidesztől a MIÉP-ig, felmerül tehát a...

  1998 / 37
 • Seres László: Dekóder

  "Összeesküvés (fn, pejor.): Titkos szövetkezés vezető politikai személyiségek ellen v. az állami, társadalmi rend erőszakos megdöntésére." (Magyar értelmező kéziszótár)

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Tata)

  Tatáról előszörre Csengős Tata jut eszembe, de ez nem volt mindig így. Meg is vagyok zavarodva ettől rendesen: hogyhogy ő, és nem a tábor, az irodalmi mármint, nem az edző, mégis, ugye, egy betörő. Az öregkori szenilitás jele ez már, valószínű, amikor az ember bármi kapcsán azonnal a múltba réved, s fátyolos tekintettel emlékezni kezd.

 • Sajó László: Öt és feles (Mária, volt)

  Most volt születés-, Kisasszony napja, jön a névnap, szept. 12., nemrég vitték föl a mennybe, aug. 15., közelg a karácsony, róla szól az is; egy, szent, katolikus anyaszentegyházam szüzességet adományozott neki, ki kérte, fénye, oszol-e, mily jó, elhomályosítja fiát, Mária országa benne hisz, isten három, de anya csak egy van, könyörögj érettünk.

 • Mihályi Péter: Az utolsó feladat (A társadalombiztosítás reformjáról)

  Markos András társadalombiztosítási szakértő a MaNcsban 1998. augusztus 13-án megjelent cikkében (A trükk-korszak vége) két újságoldalon sorolta a tb-önkormányzatok közelmúltbeli disznóságait. És nincs is evvel semmi baj.

 • Egyeztessük az óráinkat!

  Miután a kormány kisebb kuplerájt állított elő az adóhivatalban, és az értelem és cél nélkül kiosztott extra agrártámogatásokkal megbolondította az agrárszférában bontakozó piaci viszonyokat, és minden eddiginél reménytelenebb káoszba taszította a rendőrséget, és az RMDSZ radikális szárnyának támogatása útján lényegében kiemelte a magyar pártot a romániai kormányból, most avval kísérletezik, hogy az Országgyűlés működésébe vigyen némi zavart.

 • A vélemény-helyreigazítási kommandó toborzása

  Nem is olyan régen milyen jókat kacagtunk azon a Pokol-féle ötleten, hogy törvénytervezetet kéne beadni a sajtóban közölt vélemények helyreigazításáról. A hasunkat fogtuk, de tényleg.

 • Politikai hírek

  Metész: intézkedéseket

 • Kulturális hírek

  Lebontandó Shakespeare-színház?Miközben London egyik látványosságává vált az eredeti hű másaként épített Globe Színház, Shakespeare szülőhelyén, Stratford-upon-Avon városában lehet, hogy le kell bontani a Royal Shakespeare Company 1933-ban art deco stílusban épült, 1500 néző befogadására alkalmas színházát: sok a panasz a színpad alkalmatlansága, a színfalak mögötti traktus kényelmetlensége miatt, és mert az ülőhelyek egyharmadáról alig látni valamit.

 • MSZP-kongresszus: Ki vitte haza Tony Blairt?

  Az MSZP megalakulása óta nem újította meg annyira a vezetőségét, mint a múlt szombati kongresszusán. Ezzel együtt új arcok felbukkanásáról aligha lehet beszélni, hisz a most meghatározó pozícióba került politikusok többsége eddig is a szocialista politika formálásának aktív részese volt.

 • A hajdúhadházi ámokfutás

  Megsebzettek

  Elégedett fiatal felnőttek mosolyognak az iskolai tablókon, a hajdúhadházi Földi Imre Általános Iskola végzős nyolcadikosai. Sétálunk az iskola központi épületében, az igazgatót keressük, nézegetjük a fotókat: csupa magyar gyerek.

 • Közvélemény-kutatás a kormány és a pártok megítéléséről: Mérséklődő optimizmus

  A pártok támogatottsága

 • Latin-Amerika: Válságdíj

  Nem egészen egy hónap, és Brazíliában elnökválasztás lesz. A mostani államfő, Cardoso a törvényhozásban keresztülvitte, hogy megváltoztassák a törvényt, amely kizárja, hogy a hivatalban lévő elnököt másodszor is meg lehessen választani.

 • Kosovo: Csontzene

  Miközben Kosovóban folytatódnak a harcok egyfelől a szerb rendőrök és a jugoszláv hadsereg, másrészről a szakadár albánok között - és az összecsapásokat letartóztatási hullámok tarkítják -; miközben Szerbia optimista tévériportokkal, felhívásokkal és telepátiával kvázi hazatérésre buzdítja az otthonaikból elmenekült több mint kétszázezer kosovói, a szerbiai rezsim szóhasználatával élve, "becsületes albánt"; szóval mindeközben a szerb rendőrök elfoglaltak egy gerilla-támaszpontot, és ott emberi csontokra bukkantak.

 • Érintkezési pontok (Peter Baum, a linzi Neue Galerie igazgatója)

  Európai kultúrember, ha érdekli a század magyar képzőművészete, most Linzben meglepheti magát egy nagyszabású gyorstalpaló tanfolyammal: november 29-ig tart nyitva az Ungarn - Avantgarde im 20. Jahrhundert című kiállítás, melynek rendezőjével beszélgettünk.

 • "Ami közelebb hoz" (Víg Mihály)

  Cigánydalok címmel népzenei feldolgozásokat jelentetett meg Víg Mihály a Bahia Kiadónál. Honnan ered a forrásuk, és merre csordogálnak - erről beszélgettünk.

 • Film: Tibet, lassan (Martin Scorsese: Kundun)

  Az amerikai életműdíj és immár a francia Becsületrend tulajdonosa, Martin Scorsese szokásához híven ismét nyugtalanító filmet készített, sorrendben a tizennyolcadikat, hadd emésszünk újabb valóságot. A valaha Tenzin Gyatso, ma már a tizennegyedik dalai láma néven híres, Nobel-békedíjas szent személy és az ő népe sorsát festette filmre, korántsem a szokványos propagandajelleggel, önfeledten ötvözve keleti sportokat nyugati ponyvairodalommal.

 • Könyv: Át téren s időn (Balázs Ádám: Minden szegleti felől ez világnak - Írások nyugati magyarokról)

  Bár az idei könyvhétre jelent meg, inkább ragasztott, mint fűzött, karcsú kis kötet, s az alcímében foglalt tárgymegjelölés a nekem érdekesnek tetsző könyvek közé utalta, mégis, egy gyors átfutás után szépen besorolt a feltétlenül elolvasandók, ki hinné, de az idő teltével egyre takarosabban hízó halmába.

 • Narancs-ásatás: a Temptations, akkor

  Időnként megesik a legjobb családban is, hogy megembereli magát egy zenekritikus. Hátat fordít a jólinformáltságnak, tojik a naprakészségre, és egy elegáns pardonnal magára zárja a bányaajtót. A zenekritikusnak olyankor jó.

 • Gyönyör a falakban: A legújabb E-klub

  Nyugodtan lehetne különlegességi panoptikum is: szélsőjobbos szervezkedők viaszújságírót fojtogatnának, Boros "Óriás" Tamás gorillái pedig fölfelé lövöldöznének. Az igazi attrakció persze az a sok kitömött B-C-Zs kategóriás rockzenekar lenne, akik valaha rázendítettek a klub színpadán.

 • Gyermekpornó az interneten: Police Csodaországban

  Minden idők legnagyobb nemzetközi rendőri akciójának nevezte a "Katedrális hadműveletet" koordináló brit rendőrtiszt azt a múlt szerdai razziát, amelyet tizenkét országban egyidejűleg hajtott végre az Interpol egy számítógépes pedofilhálózat felgöngyölítésére.

 • A macska mint hal

  Van abban valami sejtelmes báj, ha az ember nemhorgász. Mint ellenálló, illegális vízparti lény suhan a kavicsokon, hogy megtalálja azt a helyet, ahol van nád, kis öböl, nyugodt víz, bedőlt fatörzs vagy kőgát, a beavatottaknak rugany, illetve sarkantyú.