• MaNcs 10. évf. 39. sz. (1998. 09. 24.)

  "A forrásokért lobbyzni kell" (Latorcai János [Fidesz - MPP] budapesti főpolgármester-jelölt)

  Négy éve is indult - akkor a kisgazdák és a MIÉP szavazói hiányoztak a győzelemhez. Azóta sok minden változott: az Antall-kormány ipari miniszterét kizárták a KDNP-ből, majd átigazolt a Fideszhez, a kisgazdák pedig az MDF-fel, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel és a Néppárttal közösen támogatják jelöltségét. Az alábbi interjúból kiderül: Latorcai János lényeges szempontnak tartja, hogy...

  1998 / 39
 • Seres László: Dekóder

  Ahogy egyre több az ősz hajszálam, egyre kevésbé érdekel: S. Lajos üzleti élete, P. Béla nyolc napon túl gyógyuló világnézete, az ÁSZ-jelentés szerint jogtalan Fidesz-MDF-székházjuttatás, az FTC kisgazdásítása, de még az is, hogy a fél Fidesz-frakció megtapsolja ifj.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Soros György, a híres spekulátor, közíró és az instabil pénzügyi helyzetű fejlődő és fejlett gazdaságok valutáinak megrontója, illetve a nevezett helyzetben lévő kormányok esküdt ellensége (és még sorolhatnám) azt írta egy könyvében, hogy gyerekkorában azt képzelte, ő Isten.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Kép és vers)

  Kedves olvasó, ne hagyd magad megtéveszteni holmi látszatoktól, amit itt olvasol, azt nem olvasod igazán, hiszen a jelek, amelyek a szemed előtt vannak, csak betűknek látszanak. Most, ha nem vennéd észre, pusztán vizuális jeleket használok, amelyek véletlenül éppen egybeesnek az írásban közönségesen használt betűkkel.

 • Bíró Gáspár: A háború marad (Az állandó nemzetközi büntetőbíróság és a dilemmák)

  Rómában 160 állam képviselői 1998. július 17-én hivatalosan pontot tettek annak az államközi egyezménynek a végére, amely egy állandó nemzetközi büntetőbíróság felállításáról szól. Az utókor majd eldönti, hogy a határozat - beleértve az új intézmény alapokmányát - valóban a paradigmaváltás beköszöntét jelenti-e a nemzetközi viszonyokban.

 • Pestiesen szólva

  Kár a gőzért, pestiesen szólva, ugye, a magyar futballnak nevezett kóros tünetegyüttesről már eddig is a megengedettnél, célszerűnél és értelmesnél jóval több betű lett leírva. Ezért most avval nem is foglalkozunk, csupán érintőlegesen, bemelegítés gyanánt.

 • Sztárparádé

  Kezdetben vala Schamschula. Mikor már tökmindegy volt, még átadott néhány autópálya-szakaszt. Úgy kellett lefogni az utolsó, kis híján háromméteres szakasz felavatásán.

 • Politikai hírek

  Izrael: fenyegetés, készültség

 • Kulturális hírek

  Hobo arcaiImmár ötödik alkalommal rendezték meg a magyarországi Rolling Stones Fesztivált, nem hiányozhatott természetesen Földes László sem, aki szinte közvetlenül Mick Jagger után fejest ugrik Vlagyimir Viszockij bőrébe: Adjatok a kutyáknak húst címmel szeptember 25-26-án a Merlin Színházban mutatja be a legendás orosz kolléga dalait.

 • Az Ikarus személyautótervei: Három a magyar

  Személyautók gyártása kezdődik 1999 januárjában az Ikarusban, nyilatkozta Széles Gábor, a részvénytársaság elnöke. Ráadásul nem is egy, hanem mindjárt három típussal szeretnének megjelenni a piacon, egy taxisoknak, vállalkozóknak szánt járművel, egy családi kocsival, valamint egy törpeautóval.

 • Házszabály-módosítás: Kétélű fegyver

  Újabb mulasztásos alkotmánysértés terheli az Országgyűlés lelkiismeretét: szeptember 1-jén lépett hatályba az Alkotmánybíróság néhány házszabályi rendelkezést megsemmisítő ítélete. A hézagok pótlása látszólag technikai jellegű feladatot rótt a Házra, ám hamar kiderült, hogy a probléma újabb erőpróba ürügyéül szolgál a koalíció és az ellenzék számára.

 • Médiafront: "Óriási lehetőségek"

  Miközben az ellenzék új médiaháború fellobbanásától tart, a jobboldali értelmiség meg emiatt vádolja őket új kultúrharccal, a kormánypártok az általuk is rossznak tartott médiatörvény betűjét őrzik-védik kínos precizitással.

 • Vértesacsa: A placckirály és barátai

  A parlamentben is szó esett szeptember 6-áról, arról a vasárnapról, amikor ismeretlenek támadtak a presszóban és az utcán tartózkodó vértesacsaiakra, valamint egy pékség dolgozóira: Kelemen András MDF-es frakcióvezető-helyettes napirend előtt intézett kérdést Pintér Sándor belügyminiszterhez azt kifogásolva, hogy a rendőrök későn szálltak ki a helyszínre.

 • Zavargások Tiranában: Albánfogytáig

  Albánia az egyetlen olyan rendszerváltó ország, ahol effektíve polgárháború van, vagy legalábbis valami hasonló szokott néha lenni. Albániában ugyanis nem az a helyzet, hogy lakói, mert különféle etnikai csoportokhoz tartoznak, szét akarnák szedni kisebb országokra.

 • Fegyverszünet Baszkföldön: Ajánlották magukat

  Korlátlan időre szóló, de legalább hat hónapig tartó tűzszünetet kínáltak fel a spanyol kormánynak a baszk szélsőségesek - bár nyugodtan mondhatjuk őket terroristáknak is. Ez rendben volna, bár nem igazán világos, pontosan mit kellene Madridnak cserébe teljesítenie.

 • Képzőművészeti folyóiratok: Fórum születik

  Nem tudni, puszta véletlen-e, vagy netán a műkincspiaci fellendülés fuvallatát érezték meg szerkesztők és kiadók, mindenesetre tény, hogy néhány héten belül kettővel több folyóirat próbálja majd megszólítani a szépművészetekre fogékony polgárok "tömegeit", mint amennyi néhány héttel ezelőtt tette.

 • T´ DOOR: A cirkalom kiegyenesítése egyetlen ponttá (30 éve halt meg Duchamp, még)

  Az nincs, hogy pont, de ezek a dolgok történtek. (Történni, mondom a nagy német költővel, mi az?) Na, ezt írtam le: "Még ha nem lehetek is egyedül, itthon jóval jobb, mint másutt, ott túl rideg, elszánt, nagyon kell valamit csinálni, vagy mit vagy ott, akkor.

 • BIT-parti Tatán: Az édentől balra

  A Baloldali Ifjúsági Társulásról (BIT) sokféle információ kering a hazai közéletben. Vannak, akik a legtörekvőbb magyar ifjúsági szervezetet vélik benne felfedezni, mások szerint csak az MSZP zászlaját lengetik. A BIT a hét végén rendezte meg jubileumi évadzáró táborát Tatán, a Narancs pedig kihasználta az alkalmat, és a helyszínen járt utána a dolgoknak.

 • Ars Electronica ´98: Kultúrkampf a kohóban

  Azbesztruhás, gázálarcos aknakeresők a főtéren, Silicon Graphics szilíciumerőműre komponált virtuális boszniai horrorshow a Jövő Múzeuma alagsorában, embervadászatra programozott robotkamerák a kortárs művészeti kiállításon és laptopon molyoló zapatista hackerek a CNN veterán haditudósítójának előadásán.