• MaNcs 10. évf. 42. sz. (1998. 10. 15.)

  Békák a tejben (Garas Dezső színész, rendező)

  A hétvégén mutatta be a székesfehérvári Vörösmarty Színház Shakespeare A makrancos hölgy című színművét Garas Dezső rendezésében. A mű kész, ám az alkotó nem pihen. Az ember tragédiájának megrendezésére készül a Bábszínházban.

  1998 / 42
 • Szikinger István: A maffiatörvény szelleme

  Az elmúlt évek rendvédelmi jogalkotása egyre inkább erősíteni látszott azt a következtetést, hogy elértük az alkotmányos és szakmai mélypontot, innen már csak felfelé vezethet az út. A "maffiatörvénynek" nevezett, a továbbiakban tárgyalt szörnyszüleménnyel mégis sikerülhet jelentős lökést adni a jogalkotási színvonal további süllyedéséhez.

 • Románia: Gyönge erők

  Radu Vasile miniszterelnök eléggé gondterhesen érkezett haza a múlt héten Amerikából. Nem volt ágyúlövés, ovális iroda, sőt a rendezők igyekeztek úgy megszervezni az utazást összegző sajtóértekezletet, hogy az minél kevesebb figyelmet vonjon magára, és az érdekeltek minél kevesebb információt legyenek kénytelenek a nyilvánosság elé tárni.

 • Bomba jó a kedvük

  A büntetés egyelőre elmarad: Milosevic jugoszláv elnök kedden elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, azt, hogy Kosovóba nemzetközi megfigyelők érkezzenek. Evvel Milosevic elhalasztotta a NATO-légicsapást.

 • Halál és irodalom

  Salman Rushdie-t két hete lehetett látni a londoni utcákon, sétált és vigyorgott, bár lehet, hogy csak a fotósok kedvéért tette ezt; okos ember lévén, sejthette, hogy mi lesz a vége a rá kirótt halálos ítélet visszavonásának.

 • Eörsi István: OptiPista (Szürkítési törekvések)

  A kéthavonta megjelenő Cigányfúró idei, ötödik évfolyamának június- augusztusi száma összevonva látott napvilágot. Igaz: a két hónapot kibővítették hárommá, de a műveket egy-két mondatra zsugorították, hogy a kiadvány magvassá tömörödve elférjen egy lapon (két oldalon).

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Az impregnált felület)

  Miután két hete megnyugtató módon tisztáztuk azt, hogy elvileg normális, latensen abnormális, látszólag egészséges, gyakorlatilag pedig nagyon beteg vagyok, vegyük máma a halált. Indokolt, hogy így oldottan elcsevegjünk róla, többszörösen aktuális téma, nagyon szép szó ráadásul, zamata van és zenéje, halál, ti-tá.

 • Seres László: Dekóder

  Elmemegvilágító hatású tüzet gyújtott az agyamban egy régi, apró eset. Időszámításunk előtt, egyetemistakoromban történt, hogy egy szemináriumon (ELTE Bölcsészkar, NDK-tanszék, kb. tízen lehettünk, ebből nyolc igyekvő KISZ-lány) két lány sustorgott, amikor hirtelen felpattant Lajos, a tanár, akinek az IQ-szintje sose lépte át a lélektaninak számító 50 pontos határt, és elkezdett üvöltözni, hogy hogy képzelik a sustorgást meg a nevetgélést, rend legyen, majd felrohant a szobájába.

 • Politikai hírek

  USA: alkotmányos eljárás Clinton ellen

 • Kulturális hírek

  Õszi FesztiválProgramok tömkelegét kínálja október 16. és november 1.

 • Önkormányzati választások Budapesten: Lakógyűlés

  Ahogy ez már lenni szokott az önkormányzati választásokon, az ellenzék visszavágni készül országgyűlési kudarcáért, a kormánypártok pedig lendületben maradnának. Az előrejelzések szerint, ami a főpolgármestert illeti, az utóbbiak, erőlködés ide, összefogás oda, egyelőre a futottak még kategóriában tartózkodnak.

 • Alkotmánybíró-jelölés: Kényes megállapodás

  A múlt héten négypárti megegyezés született arról, hogy a novemberben az Alkotmánybíróságtól elköszönő Sólyom László elnök, Kilényi Géza és Ádám Antal bírák helyére három új jelöltet terjesszen a parlament jelölőbizottsága (jb) a plénum elé.

 • A Pintér-Clodo-ügy: Elterelő hadműveletek

  Pintér Sándor belügyminiszter hazudott, állítottuk a múlt héten (Telefonálás után visszaültem, MaNcs, 1998. október 8.). Pintér Sándor belügyminiszter változatlanul hazudik, állítjuk ezen a héten. Enyhébben fogalmazva -Pintér szavait kölcsönvéve -: a belügyminiszter továbbra is méretes "kommunikációs hibákat" vét.

 • Szombathelyi ipari park: Szomszédok 2.

  Újabb epizódjához érkezett a szombathelyi szappanopera. Az e heti rész tartalmából: András szűkszavúan üzen, testvére, Kálmán azonban cáfol, és hirdetést tesz közzé. Százmilliók kerülnek a polgármester bátyjának a zsebébe, a szocialista Győző pedig felügyelőbizottsági tag, de ezzel nincs egyedül.

 • Mahir-plakátarchívum: Képtelenség: Könyv, kiállítás És hamarosan a sötétség

  Van Magyarországon néhány jelentős plakátgyűjtemény, amely úgy működik, ahogy illik: az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének plakáttára hozzáférhető, kutatható.

 • HungaroCarrot´98

  A HungaroCarrot fesztivált az elmúlt évek után immár babonából sem szabad ugyanott megrendezni. Ez a veszély idén sem fenyeget: helyszínként az új budapesti kulturális fellegvár, a Trafó fog szolgálni.