• MaNcs 10. évf. 50. sz. (1998. 12. 10.)

  "A nagy halakat akarjuk kiszűrni" (Répássy Róbert, a Fidesz - MPP frakcióvezető-helyettese, a párt j

  Az adórendőrségről szóló előterjesztést átdolgozza ugyan a Fidesz jogi kabinetjének munkacsoportja, de csak azért, hogy a tervezetet - a miniszterelnök nyomatékos kívánságának megfelelően - mihamarább be lehessen nyújtani, elvégre január elsejére az új erőszakszervnek állnia kell, punktum. Interjúalanyunktól egyebek mellett azt is megpróbáltuk megtudni, vajon csak a kívülálló számára tűnt-e úgy: komoly jogi...

  1998 / 50
 • Seres László: Dekóder

  a Miniszterelnöki Hivatal illetékeseként örömmel jelenthetem: Ön máris nyert! Semmit nem kell tennie, mégis nagyon sok szabadideje lesz a jövőben. Mostantól ugyanis megkímélheti magát a fárasztó parlamentbe járástól, a plenáris üléseken való céltalan lébecolástól, a bizottságokban folytatott kisstílű és valljuk be: parttalan vitáktól.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A tócóskerti posztmodern állapot)

  A kiváló eredményekkel büszkélkedő debreceni Olasz Focisulin megvalósult megannyi kortárs képzőművész álma, a radikális eklektika. Eddig, mondhatni, stílben volt a dolog tartva, lehetett tudni, mit kap itt az ember, ám most szerződtettek egy tánctanárt.

 • Para

  Kovács Imre: Énteriőr

  Szedtem havat, és abba csomagoltam a pálinkásüveget, mielőtt beraktam volna májhűtőbe, öntudatlan nyelvi rafinéria, csak az ly-t javítottam j-re, aztán előszedtem a szárított chilit, hogy hozzáadagoljam, imigyen készül Zarathustra.

 • Politikai hírek

  Nyírfa-ügy: tanúkihallgatások

 • Kulturális hírek

  Washingtoni konferencia: vissza a tulajnakEgy 11 pontos ajánlás elfogadásával ért véget a nácik által elrabolt műkincsek sorsáról rendezett nemzetközi konferencia, melynek mind a 44 résztvevője (köztük Magyarország is) elfogadta azt az elvet, hogy a rabolt műtárgyakat vissza kell adni eredeti tulajdonosaiknak vagy azok örököseinek, s ezek felkutatása érdekében lépéseket is kell tenni - elfogadván az egyes országok jogrendje közti különbségeket.

 • Menekültek Magyarországon: Mintha börtön lenne

  Magyarországnak az elmúlt néhány hónapban rossz hírét keltette a mocsok nyugati sajtó. Embertelen körülmények között tartott, visszatoloncolt, megalázott és megszomorított menekültekről, részvétlen állami hivatalnokokról, a törvényhozás szintjére emelt rasszizmusról szóltak a híradások.

 • Éhségsztrájk az orosházi szálláson: Ribillió

  Az orosházi határőrlaktanya olyan, mint egy kísértetváros. Az omladozó épületek között egyetlen árkot ásó újoncot, hangoskodó "gumit" vagy kitűrt zubbonyban cigiző "öreget" sem látni. Még szegélycsíkok sincsenek a járdák mentén felfestve.

 • Szabó Lukács kizárása: Megtalálta a nőt

  A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) szombati országos gyűlésén a büfés, a házmester és a takarító is nagyobb mozgásszabadsággal rendelkezett és több beleszólással bírt az ügyek folyásába, mint Szabó Lukács, a párt alelnöke, alapító tagja, Hajdú-Bihar megyei elnöke.

 • Simicska feljelentette Eörsit: Kérdésre pör

  Simicska Lajos, az APEH elnöke a maga és hivatala nevében büntető feljelentést tett Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő ellen, mivel annak egy parlamenti felszólalása "alkalmas arra, hogy az adóhivatal törvényes működésébe vetett közbizalmat aláássa".

 • Az MDF postabankos kölcsönei: Jobb kapni

  Miközben egyre vadabb összegekről hallani a Postabank konszolidációja kapcsán - az egyik változat szerint 158 milliárd forint lesz majd az ára -, kiderül, hogy a kalácsból nem a pártok kapták a legnagyobb mazsolát: közülük az MDF, az MSZP és a Fidesz - egyenként mintegy 300 milliós - kölcsöne vagy más, üzletnek látszó támogatása került nyilvánosságra.

 • Horn Gyula ´56-os múltja: Láthatatlan írás III.

  Néhány hete kissé elhamarkodtuk a címadást a hírrovatban: Lezárult a Horn-ügy, írtuk, pedig dehogy. Sejthettük volna, hogy a szabályos oknyomozást végző Deport ´56 ezúttal sem hagyja annyiban a katonai ügyészség döntését, és ismét panasszal él a nyomozás leállításával szemben.

 • Venezuela: Szépség helyett szörnyeteg?

  Latin-Amerika már vagy húsz éve halad a diktatúráktól a liberálisan gazdálkodó demokráciák felé, de még nincsenek túl sokan, akiknek ettől jobb lett. Sokan vannak viszont azok, akik - jólétért cserében - kevesebb demokráciával és kevesebb piaccal is kiegyeznének.

 • Emlékszel Mary Bellre?

  Gitta Sereny író, újságíró

  Osztrák-magyar származású, de soha nem élt Magyarországon. Németországban, Franciaországban, Angliában és Amerikában töltötte fiatalságát. Íróként és történészként két téma foglalkoztatja: a Harmadik Birodalom és a bajba került gyermekek.

 • Rút köszöntő: Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell.

  Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell.WittiEz a beszéd!T. D.1.Tandori Dezső hatvanéves.

 • Kiállítás: Előredőlve (Sárkány Sándor művei a Szolnoki Galériában)

  Elhúz előttem a 424-es, orromat megcsapja a pálinka erős, szúrós illata. Hát persze hogy igazi. Vastag üvegű restipohárka, féldecis, áll stabilan a pici mozdony rakterében, tudom, a mozdony elemmel megy, és nem sokáig, mert a kiállító művésznek dehogyis van pénze egy héten át járatni ezt a helyes kis modellt itt, a Szolnoki Galériában, ahová kiváltságos elit-kevesek felzúdulására, mások, sokak, örömére (ki hallott még olyat, hogy egy szolnoki kiállításmegnyitón több százan legyenek, és másnap, harmadnap is jöjjenek, sokan) bebocsáttatást nyert ő, a nyeretlen kétéves, szolnoki lakos, aki azért kiállított már Szentendrén, Moszkvában, Párizsban, Budapesten, képzőművészeti színházat rendezett a MU-ban, a PeCsában, stúdiószínházat hozott létre önerőből a Szolnoki Művésztelepen és így tovább.

 • Lemez: Bőr, dísz, mű (Hole: Celebrity Skin)

  Az egész lemezben a címe a legjobb. A név- és címadás, az nagyon megy Courtney Love-nak. Kezdődött - persze a saját művésznevét követően (merthogy a magát pitbullként jellemző papája után elvileg Harrison volna) - a zenekara nevével: Hole (Lyuk), aztán az első album, Pretty On The Inside (Belül szép, 1991), aztán Live Through This (Ezt átélni, 1994, egy héttel férje, Kurt Cobain öngyilkossága után), most pedig a Celebrity Skin (Híres ember bőre).

 • Kicsit régi, de azért új (Makám: a Part)

  Jó nyolc éve már, hogy egy köztéri Narancs-tüntetés zárásához kellett nekünk egy tisztességes zenekar. Akkoriban nem nagyon kaseroltuk a világzenét, mégis a Makámot hívtuk, mit is hívtunk volna, ha már a "nóvum és másság" volt a szlogenünk.

 • Tartsa meg magának!

  Megrendelem meghatározatlan időre, de legfeljebb 1 évre 5000 Ft-ért a MaNcsot.

 • Karrier: Euborkafa

  A fizetésed körülbelül másfél millió forint havonta. A Brüsszelbe költözéskor bőséges letelepedési támogatást kapsz, első munkaévedben adómentesen vásárolhatsz tartós fogyasztási cikkeket. Soha nem rúgnak ki, legfeljebb áthelyeznek.