• MaNcs 10. évf. 9. sz. (1998. 03. 05.)

  "A Duna más ügy" (Baja Ferenc környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter)

  Ha végignézzük az elmúlt évek néhány jelentős botrányát, kiderül, a környezetvédelmi miniszter neve, hogy, hogy nem, rendre felbukkan. Ezek alaptalan vádaskodások, mondhatják sokan, hiszen melyik ügyben vádlott Baja Ferenc? Igazuk van, Baja Ferenc egyik ügyben sem vádlott. Alkotmánybírósági döntésre várnak a Nyírfa-ügyben eljárók, a zsurki vodkagyárnak adott nyolcvanmilliós támogatást a parlamenti bizottság...

  1998 / 9
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Jótevőm, Lajos)

  Mindig mondtam (Egyszer mondtad. A péntek mint olyan, MaNcs, 1996. november 28. - A szerk.) a szaunába kell menni, ha nagy a baj: itt van, nesztek, Dantét olvas a kabinos. Ez nekem például több napra elég, egy ilyenből vígan megvagyok.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Január elején a CNBC nézői az őszi árfolyam-ingadozások, a hálaadás, majd karácsony és szilveszter által megtestesített tőzsdei, családi és vallási, illetve beszívási szertartássorozat-őrület után hamar felocsúdtak révületükből, amikor a műsorban megkérdezett asztrológus tudományosan levezette forgatókönyvét, miszerint a tőzsde február végéig szárnyalni fog, majd utána negyven napon belül összeomlik.

 • Sajó László: Öt és feles (Ajvé, a Ligetben)

  Mondtam, hogy kiülök, nem a dombtetőre, gyertek ti is, ligetbe, itt a világ.

 • Kőszeg Ferenc: "Kettőzni kell az őrt" (Rémítő számok)

  A Szolgálunk és vétünk című filmben Gáspár Attila, a Budapesti Ügyészségi Nyomozóhivatal vezetője panaszolja el, a bántalmazási, kényszervallatási ügyekben azért olyan nehéz a vétkességet bizonyítani, mert a rendőrök már a főiskolán megtanulják, tagadni kell, mindent letagadni, körömszakadtáig.

 • Sasok, amik dögkeselyűknek látszanak

  A feltételes mód jelen esetben inkább reményt fejez ki, használata, mondhatni, indokolatlan: Szerbia déli tartományában a hét végén minden eddiginél nagyobb fegyveres összecsapás volt a (szerbiai) rendőrség és a Kosovo Felszabadítási Hadserege, az UCK (kosovói albán) terrorszervezet tagjai között.

 • Végkiárusítás

  Miután majd´ egy hétig kellett tövig rágnunk a körmünket, hogy mi lesz a sorsa mindenki kedvencének, a magyar nép első szappanoperájának, mert nincs rá pénz, gazdasági helyzet van, lapzártánk napján megjött a jó hír: Lenke néni és bandája megúszta, a Szomszédok című sorozat április 7-étől a TV 2-n folytatódik, lehet örülni.

 • Politikai hírek

  Magyar Honvédség: rakétatender-bírság

 • Kulturális hírek

  KazohíniaElső ízben állították színpadra Szathmári Sándor 1941-ben megjelent Gulliver-parafrázisát, a Kazohíniát. A Péntek Csilla rendező és Péntek Kata koreográfus vezette, színészekből és táncosokból direkt e produkcióra összeállt társulat két estén át lépett fel a Petőfi Csarnokban - további előadásokat is szívesen tartanának, de pillanatnyilag semmi konkrétum, a Kazohínia helyet keres.

 • Bolívia: Indiáner

  Latin-Amerika kellős közepén van egy kis ország, amely szinte kínálja magát a téli nyaralásra: nincs tengere, tehát nem találkozunk német turistával, nem is drága, vannak viszont magas hegyei, tavai meg trópusi völgyei, a naivitásig kedves indián lakosai, kokalevelei, valamint lassan fellendülő gazdasága, ahhoz képest, hogy a kontinens legszegényebb országa.

 • Tüntetés a Dunáért: Agyrém tér

  A Duna Charta ugyan hetekkel február 28-a előtt meghirdette tüntetését a Dunáért a Vörösmarty térre, ám a rendőrségen engedélyt csak később kért. A Reális Zöldek (a gátépítésre fölesküdött maroknyi agg) ezt kihasználva lefoglalta a teret a dunások orra elől.

 • Az SZDSZ vétója: Tenyeres

  Noha az SZDSZ-küldöttgyűlés fő attrakciója az előzetes tervek szerint a párt választási programjának elfogadása lett volna, a bősi jegyzőkönyv?, keretmegállapodás?, elő-keretmegállapodás? pénteki pozsonyi aláírása háttérbe szorította mindezt.

 • MDF-kampánynyitó: Régi dicsőségük

  Ha valaki az MDF gödöllői XII. országos gyűlésén, illetve az azt követő kampánynyitó nagygyűlésen elhangzott néhány beszéd alapján alkotna véleményt az egykori vezető kormánypártról, akár azt is gondolhatná: jelentős politikai erőről van szó, amelynek minden esélye megvan a választási győzelemre.

 • Németország: Az alsószász jelölt

  Az alsószászországi tartományi választásokat, amelyeket az ember a tartomány neve alapján hajlamos valami roppant jelentéktelen ügyként elkönyvelni, az SDP nyerte, 48,1 százalékkal, második a CDU, a bronzot a Zöldek igyekeznek majd megtisztítani a konzerváló- és színezőanyagoktól.

 • Operettszínház: Rock and roll, ha magyar (Hotel Menthol)

  Egyre inkább úgy tűnik, hogy azt a tömegpszichózist, amit rock and roll party néven hozott létre a Hungaria együttes valamikor a nyolcvanas évek elején, még az ezredfordulón sem felejtjük el. 1995-ben egy látványos zenekari összeborulás tanúja lehetett vagy hatvanezer álruhás jampec a Népstadionban, aztán Fenyő Miklós ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját, most pedig elkészült a Hungaria-dalokból egy musicalnek nevezett színpadi produkció, a Hotel Menthol, országos sztárokkal a főszerepben.

 • Könyv: Tripla kávé (Kávéház-sirató; Budapest, a kávéváros; Irodalmi kávéházak Pesten és Budán)

  A Budapesti Negyed Kávéházi kisbibliográfiája több mint húsz művet sorol föl, A modern kori kávéháztörténet alapmunkáit, köztük a Kávéház-siratót. Az Irodalmi kávéházak Pesten és Budán pedig már a Budapesti Negyed kávés számát is említi a bibliográfiában.

 • Világzene: az elmúlt két

  hónapban vadonatúj kiadványok nem kerültek forgalomba, ám érdemes tenni egy kört az év végéről átcsúszottak körül.

 • Mindegy most már (Michael Bolton: my secret passion)

  Amikor én még kissrác voltam, nem volt otthon lemezjátszónk, csak egy veterán Philips rádió, olyan túlélő típus. Részrehajlás nélkül szolgálta a családunkat: az apukámnak áriákat, a tesómnak meg nekem Komjáthyt.

 • Fekete áriák (The Rapsody Overture - Hip Hop Meets Classic)

  Rég láttam ilyen erős szerzőgárdát hip-hop-lemezen, de erről inkább később, először a borítót dicsérném, átszellemült fekete férfi és fehér nő, félreérthetetlen és gyönyörű erotikus fotó, az ilyentől szoktak agyvérzést kapni a fajvédők mindkét oldalon.

 • Scrabble: Szókincskeresők

  A gruppenszex és a számháború mellett az utóbbi évek legnépszerűbb társasjátéka a Scrabble. A betűkirakó táblás szórakozás 1996 óta már nemcsak a családi rendezvények, zsúrok és társasutazások privát szférájában, hanem a nyilvánosság előtt is zajlik: októberben, novemberben rendezik meg az országos bajnokságot egyre több résztvevővel.

 • Pénzváltás a Magyar Postán: A nagy üzlet

  Vannak törvényes fizetőeszközök, melyekkel ha próbálnál rendeltetésszerűen bánni, megnézhetnéd magad. Ha a sarki fűszeresnél az elegánsnál valamivel több egy- vagy kétforintossal kísérled meg a negyed kiló élesztő ellentételezését, kínos perceket élhetsz át.

 • Keresőprogram: Szárnyas fejvadászat

  Fejvadász. Nem hangzik jól, van valami maffiózós mellékíze, pedig az elnevezés nem jelent mást, mint a (főleg) vezető beosztású emberek közvetítésére szakosodott üzletágat. Magyar megfelelője, a "közvetlen megkeresés" se hangzik jól, valahogy a boldogtalan nyolcvanas évek III/III-as személyi követője jut az ember eszébe róla.

 • Cuki: Finom hangolás

  Mándy Iván vagy a Művészben üldögélt, vagy itt. A Lukácsban, aztán Különlegességiben (micsoda baromság), most megint Lukács, Mándy nélkül. Vajon belépne ide?