• MaNcs 11. évf. 11. sz. (1999. 03. 18.)

  "Egy intézményrendszer szétverése folyik"

  Őri István, a Környezetvédelmi Minisztérium volt főosztályvezetője

  A környezetvédelmi tárcánál fél éve zajló intenzív fluktuációnak nemrég az EU-csatlakozási tárgyalások környezetvédelmi részét két éve vezetõ Õri István esett áldozatul. Eltávolítása annyira fontos volt a miniszternek, Pepó Pálnak, hogy ezt megelõzõen képes volt még az EU-integrációért felelõs fõosztályt is megszüntetni. A volt fõosztályvezetõt nemcsak fõnökérõl, hanem csatlakozásunk...

  1999 / 11
 • Pető Iván: Beszélni nehéz

  S tumpf, Orbán személye körüli miniszter egy reggel felcsapta határidõnaplóját, s bejegyzésre bukkant: "Márc. 1-jén lejár!, Viktor beígérte: konfrontáció vége, egyensúlyteremtés évadja befejezve!

 • Bunkóság nem akadály

  Bunkóság nem akadály

 • Kell egy csapat

  Szerencsés alkat Deutsch Tamás sportminiszter. Akárki mossa fel vele a padlót, utána mindig azt nyilatkozza, hogy nélküle nem lett volna ilyen foltmentes és fehér. Most a FIFA mondta azt, hogy a maga részérõl tojik az MLSZ elnökének és elnökségének a felfüggesztésére, és továbbra is Kovács Attilát tekinti elnöknek, de a miniszter ebben is felfedezett pozitív dolgokat magára nézve.

 • Politikai hírek és

  Magyarország a NATO tagja Március 12-én Magyarország az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezetének teljes jogú tagja lett a Cseh Köztársasággal és Lengyelországgal együtt; a NATO tagállamainak száma tizenkilencre emelkedett.

 • A Globex-ügy fejleményei: Lökéshullámok

  Az Aranykéz utcai robbantásos merénylet ügyében nyomozó hatóság eltökélt: a négyes gyilkosság célpontja az alvilágban Óriásként ismert Boros József Tamás volt.

 • "Korrupciós jelentés" a Városházán: Szellemirtók

  "Az alacsony keresettel bíró, de a közérdek védelmében önállóan fellépni nem tudó köztisztviselõi poszt a rendszernek az az egyik pontja, ahol a korrupció lehetõsége leginkább fennáll.

 • A MIÉP és a kormány viszonya: Országházi nyalomaszád

  Legutóbb az országos médiatestületek összetétele kapcsán vetõdött fel: ellenzékinek vagy kormánypártinak tekinthetõ-e a Magyar Igazság és Élet Pártja?

 • Március 15. Budapesten: Lusták és galambok

  A fõvárosban az idén is megtartották márc. 15-t, a Túlméretezett Kokárda Ünnepét, ismét lufik röpítették a gyerekeket az égbe, ismét a fél városon át bolyongott a jónép egyik rosszul bemagolt ünnepkezdési idõpontról a másikra, volt sajtószabadság, unió Erdéllyel és Európával, beszóltunk Landerernek, kiszabadítottuk Táncsicsot, leváltottuk Kovács Attilát, felváltottuk hóközépi utolsó ezresünket.

 • Lengyel futballviszály: Sír a labda

  Közel egy éve dúl a harc a Lengyel Labdarúgó-szövetség (LLSZ) és a sport- és turisztikai minisztérium között. A konfliktus 1998. április elején Miroslaw Szymkowiaknak, az elsõ osztályú Widzew Lódz játékosának a minisztérium által vitatott átigazolása miatt robbant ki.

 • Lafontaine távozása: Toscana vár

  "A csapatjáték rossz volt", indokol Oskar, a múlt héten lemondott német pénzügyminiszter. Terelne inkább juhot, nevelne kis testû, prémes állatot, ültetne haszonnövényt, s ott van piciny, kétéves gyermeke - találgatják még bizalmasai.

 • "Nem vicceltek" (David King művészettörténész, Kun Miklós történész)

  Minden tudományos értekezésnél ékesszólóbban beszélnek a szovjet hatalom kegyetlenül totális kisstílûségérõl a korszak parancsra retusált fényképei, melyekre több évtizedes kutatómunkája során bukkant David King, aki félelmetes, bronchitises hörgésekkel teljes interjúban mesélt a történelem rajzolta fotók történetérõl.

 • Bajnok az Alba Volán: Kék a jég

  VARGYAS! LÓGNI FOGSZ! - emelik a harmincméteres transzparenst a fehérvári ultrák. Az Alba Volán Riceland csarnokában a közönség legalább fele ultra, a hangorkán alapján lehetne akár Motörhead-koncert is, de nem: a B közép egyik tartógerendáján átvetett kötélen felhúzzák a 2-es számú piros mezt viselõ bábut, Vargyas felirattal.

 • Fehér Kereszt Állatmenhely: A kutya vacsorája

  Csufi tizenöt éves. Vénségére nemcsak a természet, a sors is elbánt vele: a néni, akinél tizenhárom évig tejben-vajban fürdött, elmegyógyintézetbe került, Csufi meg menhelyre.

 • Közös dolgaink

  Volt egy jelrendszer a vécén. Kívülrõl benne hagytuk a kulcsot a zárban, ha bementünk. Ez volt az alap. Én próbáltam meghonosítani, hogy ha benn vagyok, napközben is meggyújtom a villanyt, de nem értették.

 • Távkapcsoló nélkül

  A tévézés káros, fõleg, ha olyanok ûzik, akik képtelenek mértéket tartani, órákon át bámulják a bármit. Mi ilyenek voltunk, fõleg a kereskedelmi csatornák beindulása szedálta le a családot.

 • Giccs és kultusz: Kelet-nyugati retró

  Giccs és kultusz címmel nyílt a budavári Sándor-palotában az a monstre kiállítás, ami nem kevesebbet vállal, mint hogy bemutassa az ötvenes, hatvanas évek tárgyait meg a hozzájuk kapcsolódó "életérzést".