• MaNcs 11. évf. 18. sz. (1999. 05. 06.)

  "Vannak határok, amiket nem fogunk átlépni" (Wachsler Tamás, a Honvédelmi Minisztérium köz

  Egy hét NATO-tagság után Magyarország máris részt vesz egy háborúban, bár egyelőre passzív módon: légterét és reptereit átengedi szövetségeseinek, miközben alig van módja befolyásolni a vajdasági magyarok sorsát. A HM államtitkára a magyar döntéshozók közül most először mondja ki, hogy van határa a magyar NATO-lojalitásnak, és elsőként beszél nyíltan arról, hogy a Nyugat nem pont így képzelte a...

  1999 / 18
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Az utolsó előadás)

  De az apák nemcsak isznak, vagy éppenhogy nem isznak, nemcsak beszélnek, vagy éppenhogy hallgatnak róla érzékletesen. Én, történetesen, hogy az egótól túl messzire ne kolbászoljak el, cirkuszban voltam a minap. Na most azt azért tudni kell, hogy sok mindent utálok ezen a világon, például: sült tök, hétfő, filmsorozat, melltartó, kutya, hiszti, de feltétlenül a cirkusz az, ami a pálmát elviszi.

 • Sajó László: öt és feles (Kirakatban)

  Április utolsó napja, ne várd a. Autók vonulnak már május elsejére, araszolnak, anyák napjára tán haza is érnek. Szegényanyám, szinte feldúlja a kontyát. Belülről nézem, kívül, az autókat, a gyalogosokat inkább, a nőket.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Sírás, rívás lészen és fogaknak csikorgatása, olvastam valami könyvben, amelynek a szerzőjére már nem emlékszem, de tök jó volt, kicsit horror, kicsit ilyen történelmi kalandos, annyi benne a gyilkosság meg a gnózis, hogy röhögve dobná vissza bármelyik kiadó, de akkoriban valahogy átcsúszott, volt benne egy csávó, aki paranormális fenomén volt, a másik meg csak nézte, hogy milyen hosszú is egy villanás.

 • Eörsi István: ülök a pódiumon

  Ülök vasárnap délelőtt a Schillerről elnevezett wuppertali színház foyer-jában, szódavizes üvegekkel ékes asztal mögött, ötödmagammal egy pódiumon. Örömmel jöttem ide: ebben a térben játszódott le előző este Jób-darabom ősbemutatója.

 • A hülyék köztársasága

  A dolog tulajdonképpen rendben is volna, a mi hazánkat nem azért szokás szeretni, mert olyan marha okosak benne, hanem mert szépek a gémeskútjai, és az emberek igaz vonzalommal viszonyulnak a szappanoperák felé, lásd az Isaura felszabadítására tett adakozásokat, továbbá azt a képességünket, amellyel elhisszük néhány nyeretlen páréves PR-kukacnak, hogy az ország tényleg Frityi és Frutyi (ezek vmilyen TV-showszemélyzet fejei, nem biztos, hogy pont így hívják őket) hányattatásaira kíváncsi, és a nagysikerű Ûrgammák folytatására.

 • Legyen végre béke!

  Tegyük most félre minden erkölcsi aggályunkat a "békepárti", tehát szükségszerűen Milosevic-párti, balodali állásfoglalásokkal szemben, és ne kérdezzük meg azt, hogy a NATO-bombázások leállítását követelő "békepárti" szövegek közreadói szerint vajon a II.

 • Politikai hírek és

  Palesztin állam: a kikiáltás elnapolva Nem kiáltották ki a tervezett időben, május 4-én a független palesztin államot; a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetői a nemzetközi nyomásnak engedve döntöttek így.

 • Jugoszláviai menekültek Magyarországon: Földönfutók

  A kormányfő idestova tíz hónapos működésének legcinikusabb kijelentése a kosovói albánokra vonatkozott. Nálunk nem lesz numerus clausus, mondta Orbán Viktor, miután a nyugati vezetők sorra jelentették be, hogy hány ezer menekültet röpítenek az albán és a macedón határról államaikba; Magyarország mindenkit beenged, aki kéri.

 • Albánok Szombathelyen: Kiúttalanul

  A szombathelyi határőrlaktanya közösségi szállásán az utóbbi napokban 340-en élvezték hazánk vendégszeretetét. Ez csökkenő tendenciát jelez: a télen egyes időszakokban ötszázan zsúfolódtak össze a körletekben.

 • Fidesz-vezetők "megfigyelése" 2.: Pinokkió a bizottság előtt

  Orbán, az igazságos jókora fricskát nyomott a kétkedők orrára. Nyolc hónappal a big bang után igenis megjelent az "egyes politikusokról és más közéleti személyiségekről, valamint családtagjaikról az előző parlamenti ciklusban folytatott törvénytelen és titkos adatgyűjtés vizsgálatára létrehozott bizottság" előtt.

 • Rektorválasztás az Iparművészeti Főiskolán

  A miniszter bélre lép

  Közel féléves drámázást zárt le Pokorni Zoltán oktatási miniszter és Gönczöl Katalin ombudsman múlt heti megállapodása a Magyar Iparművészeti Főiskola (MIF) rektorválasztása ügyében. A miniszter felülvizsgálta saját korábbi döntését, és az eredetileg megválasztott Droppa Judit kinevezését terjeszti fel a köztársasági elnöknek.

 • Szlovákia: Vlado újra a ringben

  Mostanában egyre kedvesebb "északi szomszédaink" házatáján megint nagy dolgok készülődnek. A VB-n hokisaik alig (3:2-re) kaptak ki a favoritnak számító kanadaiaktól, és az idegenbe szakadt Karel Gott is újra hallat magáról.

 • Megérteni Törökországot: A Merve Kavakci-ügy

  Ami a május elsejét illeti, a legtöbb török városban nem volt akadálya az ünneplésnek. Egyedül csak Diyarbakirban tiltották meg a felvonulást, az egyetlen olyan nagyvárosban, amelyben a legális kurd párt, a HADEP adja a polgármestert.

 • Pesti Színház: Ítéletidő (A nagy szemérmetlenség - Oscar Wilde három pere)

  Az Oscar Wilde-perek története mintha csak mindig is arra várt volna, hogy valaki drámát írjon belőle. Az író szabadulásának századik évfordulójára a harminchárom éves venezuelai származású Moises Kaufman megírta, és két éve egy New York-i kamaraszínházban bemutatta a szóban forgó darabot, Gross Indecency - The Three Trials of Oscar Wilde címmel.

 • Könyv: Kútba esve (Salvatore Nappo: Pompeji, az eltemetett város)

  Ifjúkorában az ember(iség) nemtörődöm közönyt tanúsít a múltja iránt. Ez esetenként nem zárja ki azt, ami gyakran meg is esik, hogy divatba jöjjön egy-egy rég letűnt kor, teszem azt a hatvanas évek vagy az antikvitás.

 • "Mi az, nem játszunk?" (Zenekatasztrófa)

  Az én időmben Napsugár presszónak hívták, most pedig valami másnak - nem tudom, meg nem is érdekel. Az én időm eléggé régen volt, nem bolygatnám, de akkoriban Zuglóban laktam, a Napsugárhoz és Szőke Szabolcshoz közel.

 • Nem nyeretlen kétévesek

  Sturcz János, a velencei biennálé magyar nemzeti biztosa

  Egy hónap múlva nyílik Velencében a 48. Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé, ahol a bevezetett művésznek számító Bukta Imre mellett a fiatal nemzedékhez tartozó Benczúr Emese, Csörgő Attila, Imre Mariann és Erdélyi Gábor képviseli Magyarországot.

 • A Radio Tarifa esete a flamencóval, rumbával

  Éppen egy esztendeje, hogy Budapesten járt a Gipsy Kings, és nem okozott csalódást: miközben jeleskedett a marketingben, a flamenco és a rumba alapvető törvényeitől könnyedén függetlenítette magát. Rászolgáltunk hát, hogy ideérjen a Radio Tarifa -- még ha e pillanatban kevésbé húz is a neve.

 • Váltógazdálkodás

  Sokadika nem kezdődik el, illetve elkezdődött valamikor a balladai időkben, de azóta tart, folyamatosan sokadika van, legfeljebb ilyen görcsös rángatózásnak tűnő hullámtevékenységet mutat, miszerint néha kevésbé, néha nagyon van sokadika.

 • Ligeti majális: Kocsik, kommunisták, kondások

  Idén is színes és változatos programokat ígértek azoknak, akik május elsején a Városligetet választották. Persze ha belegondolunk, hogy Bosch Jeromos is valami hasonlót ajánlott Pokol című festményén, nem is tűnik olyan könnyelműnek ez az ígéret.

 • EUretúr: Sörmentén

  Tekintettel a könnyű drogok szigorodó törvényi megítélésére, és szakítva a MaNcsban tapasztalható túlzott Amszterdam-centrikussággal, idei low-budget tavaszi túránk célpontja Leuven volt, egy meseszép egyetemi városka a kies Belgiumban.

 • Papazónia

  Az öreg férfi visszavonul. Leköszön a tudományos életben viselt rangjairól, és csak a tanulmányírásnak él, vagy leteszi a kalapácsot, kerít egy talicskát, és a feleségével együtt hulladékpapírra, tűzifára vadászik.