• MaNcs 11. évf. 35. sz. (1999. 09. 02.)

  Színház a Duna jegén (Csányi János, a Bárka színház igazgatója)

  A Bárka-gárda visszavonhatatlanul a kilencvenes évek legérdekesebb színházkísérleti és -közösségi akciócsoporja. A Szentivánéji álom előadásával megalapozott, kilencvenhatban létrejött társulat azóta kihelyezve bár, de fogyva és törve nem, begyógyult idegvégződésekkel, az újjáépített és bárkásra stilizált eredeti épületben, a nyolcadik kerület szívében folytatja a következő évadot. A helyi Noé adott...

  1999 / 35
 • Kukorelly Endre: Tibi

 • Vad Lajos: Kik azok az államhivatalnokok, és hogyan szabaduljunk meg tőlük?

  Az elmúlt hetekben ismét zsidókérdés hallalija verte fel a csalitot. Már vártuk, mondhatni: mióta, hogy az utolsó zsidókérdés volt, nem is emlékszünk, hónapok múlhattak el azóta, hogy Kövér miniszter úr rázendített, most meg ez a história a Cion bölcseinek jegyzőkönyvével (amiben egyébként egész jó ötletek vannak, ha hinni lehet azoknak, akik olvasták: az ember, ha nem csak csajozáskor találná meg a gyökereit -különösen fiatal, egzaltált szőkéknél jön be, akikből később nagyon nagy bajok lesznek -, hanem egyébként is, kitanulhatná belőle a világuralom megragadásának fortélyait, ahelyett, hogy folyton számláktól retteg).

 • Balekok és banditák

  ÿØÿà 1  ü’ Aª@Ý-¢#ÍÿÑîI$’I$’Õ$“N©ržE Lž4LtLÓâžAP{A׺ªúÈ*£ ˆ)€•?Lx€µžJGyÒbœ|ÊbØj:£QÒ¥´Î>kÿÒîI$’I$’I$’I$’I$’€›hQx0ƒÀ2P ¥KL| ¤÷¢†uÕD̦$ðšƒ)ÇâžLyJÿÓîJRI$’I$’I$’.

 • Minden részvét mellett

  Lassan mozdulnak minálunk a hivatalok. Ez lehet az oka annak, hogy bizonyos feljelentések, amelyek 1996 táján kezdték meg vándorútjukat az APEH-ből az azóta jobblétre szenderült Központi Bűnüldözési Igazgatóság azóta illegális hugyozáson kapott, majd emiatt ad acta helyezett igazgatójának feltételezett tartózkodási helye felé, majd pedig - a célállomás megszűntével - az ORFK nyomozóinak irányába, valahogy nem bírnak úgy istenigazából megérkezni.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Ebédszünet, totállájf)

  A tervek szerint hamarosan létrejövő észak-alföldi régió leendő központjának már létező, Halköz nevű terén, azon belül az úgyszintén faktumként kezelhető, Söröző fantázianevet viselő söröző teraszán ültünk, már amennyiben a zaftos taccsokkal lehányt járdára kitett, százas szöggel összetákolt két rozoga asztal terasznak tekinthető.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (őszi sugárkoszorú)

  Fejtrágyázás. Ez a szó jutott eszembe hajnalban, midőn csatakos álmaimból hirtelen felriadtam. Fejtrágyázás, az kellene a kertnek. Nem tudom ugyan pontosan (pontosan?!), hogy mi is légyen az a fejtrágyázás, de biztosan nagy szükség lenne rá, ha nem is minden, de sok gondom orvoslást nyerne.

 • Politikai hírek és

  Garéi hulladék: külföldön égetik el Németországban tervezi megsemmisíteni a Baranya megyei Garé község határában lévő 14 ezer tonnányi veszélyes hulladékot a G. P. konzorcium, amely megnyerte a hulladék ártalmatlanítására kiírt állami tendert.

 • A Jelcin-rendszer agóniája: Családi értékek

  Az újabb oroszországi politikai válságot a tekintélyes olasz lap, a Corriere della Sera robbantotta ki. Az újság állításai szerint egy emigráns kosovói albán építési vállalkozó, egy bizonyos Bexhet Pacolli azért nyerhetett el holmi állami mega-megrendeléseket, mert tejelt.

 • A szombathelyi polgármester nyelvvizsgája: Beszélni nehéz

  Szombathely jó hírét aláássa a polgármester nyelvvizsgabotránya címmel intézett volna interpellációt Feiszt György szabaddemokrata képviselő dr. Szabó Gábor polgármesterhez. A múlt csütörtöki testületi ülésen azonban nem hangozhatott el az egykori alpolgármester felszólalása, ugyanis az önkormányzat jogi bizottsága személyiségi jogokra és az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem javasolta az interpelláció napirendre tűzését.

 • Kisgazda-ellenzéki nyalomaszád: Vidék proletárjai, egyesüljetek!

  A nyári szünetben huszonnyolc törvényjavaslatot terjesztett be a kabinet a Magyar Országgyűlés hétfőn kezdődött ülésszaka elé. Amennyire módjukban állt, feles javaslatokat. És nem csak az ellenzék miatt. A Fidesznek meg kell majd küzdenie saját koalíciós partnereivel is: a kisgazdákkal a Földművelésügyi Minisztérium tengernyi igénye miatt, az MDF-fel meg azért, mert a legkisebb koalíciós partner fel akarja hívni a figyelmet létezésére.

 • Az UNESCO nyomában: A kutatás szabadságáról

  Június utolsó hetében zajlott Budapesten egy, a sajtóban a tudományos világ konferenciájaként aposztrofált UNESCO-rendezvény, 150 ország kétezer tudósának részvételével. Ezen a küldöttek, mint arról Pataki Pál, az UNESCO végrehajtó tanácsának elnöke a napilapokban beszámolt, elfogadtak egy akciótervet: a tudományos kutatókat egy esküre kéne kötelezni, mely szerint "az általuk felismert tudományos igazságok nem veszélyeztetik bolygónk biztonságát".

 • A rajongók megköszönik (40 éves a Mini)

  Negyven éve kezdődött a Mini (akkor még Austin 7) gyártása, és a kerek születésnap kapcsán kiállítás nyílt a Közlekedési Múzeumban. Mondhatnánk erre, hogy a 47-es villamos meg lassan fél évszázados, aztán mégsem emlékezik rá szeretettel a kutya se, de ez így túl egyoldalú lenne.

 • Könyv

  Egy letűnt civilizáció aranylapjai

  A több mint fél évszázada az Egyesült Államokban, Philadelphia közelében élő, magyar származású John Lukacs történészprofesszor legújabb könyvében új műfaj megteremtésére tett kísérletet. Könyve nem történetírás és nem szépirodalom, nem regény és nem is esszé, hanem - Lukacs saját szavaival élve - "történelemmel átitatott irodalom".

 • T 3 D: Conflict, conflict

  Nem tudom, milyen lenne (bár Szpérót "kicsiny sasmadár"-nak becéztük)

 • Tévékonyha: Kifogás

  Előre is elnézést kérek mindenkitől, de én csak a földi sugárzású csatornákat fogom, ezért most az ott előforduló gasztronómiai műsorokkal foglalkozom. Ezek pedig ketten vannak, mivel a Magyar Televízió nem indított a témában versenyzőt, így csak az RTL Klub Receptklub és a TV 2 Lacikonyha című műsorát értékelhetem.

 • Film: Fecseg a felszín (54)

  A Studio 54 nevezetű New York-i diszkóról először a Világ Ifjúsága című képes agitprop-magazinból értesülhetett a magyar fiatalság. A fotón Mick Jaggert és Maggie Thrudeau-t láthattuk, amint nagyon hülyén bámulnak bele a kamerába, a cikkből pedig kiderült, hogy ez a hely maga a pokol, a parti sosem ér véget, ide járnak a legnagyobb sztárok, folyik a szesz, mindenki kábítószerezik, pfuj!

 • Zene: Melódia és dub, reggae és visszhang

  Néhány hónapja számoltam be a Mafioso Records úttörő vállalkozásáról: a Heartbeat, a Ras és a Munich Records reggae-kiadványainak hazai terjesztéséről. Az első körben bemutatott alaplemezek után tovább bővült a kínálat; mintaboltnak pedig továbbra is tekintsük az I & I-t.

 • Kikandikál ugyanaz (Marianna Faithfull)

  Marianne Faithfullnak teljesen mindegy, hogy népdalokat, bluest, rockszámokat vagy "komoly" szerzeményeket énekel. Mindegy, hogy maga írja, kapja vagy "találja": mintha az önéletrajzából készülnének a felvételei.

 • Hippitábor a Bakonyban: Sámán, sámán

  A tábor látványa és lakóinak öltözködése a Mad Max című ausztrál akció-scifi multikulturális törzsi társadalmát idézi, amelyben az apokalipszis túlélői újrakezdik a történelmet a civilizáció romjain. Mítoszvilága viszont jóval barátságosabb, itt mindenki egy kelta javasasszonyban vagy sziú sámánban reinkarnálódott Szent Ferenc: nincsenek fegyverek, nincs hierarchia, és állítólag nincs menedzserkáefté sem.

 • Malajzia: Se fókák, se pingvinek

  Ha az ember az Erzsébet téren 32 sofőrpólós honfitársával együtt felpréselődik egy Schwechatra menő Volán buszra, majd 12 órán keresztül lelkesen koktélozik a Malaysia Airlines Boeing 777-esének Golden Club-osztályán, hogy aztán a Sheraton Imperial Kuala Lumpur sofőrje egy légkondicionált japán luxusautón gumifa- és olajpálma-ültetvények között beszállítsa egy felhőkarcoló 32.

 • A XIV. Nemzetközi ásványbörze: Kő kövön

  A Petőfi Csarnokban évről évre megrendezett ásvány- és drágakőbörze kitűnő alkalom arra, hogy a szervetlen dolgokhoz vonzódó emberek eltölthessenek egy napot kedvenc dolgaik között. Ezúttal mi is velük tartottunk, és megpróbáltuk felfedezni a szépséget elfoglaltságukban.