• MaNcs 11. évf. 42. sz. (1999. 10. 21.)

  Nincs veszve minden (Enyedi Ildikó filmrendező)

  E heti számunk megjelenésének napján mutatják be Magyarországon legújabb, Simon mágus című filmjét. A mű az idei filmszemlén -ahol a fődíjat (gyáván és bután - a szerk.) nem adták ki - a legmagasabb hivatalos elismerést aratta, mint legjobb rendezés.

  1999 / 42
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Nyelvtanóra)

  Kedves rovatom, nem-e lehetne-e már egyszer végre úgy komolyan leülnünk, benne vagyunk a tanévben, rád fér egy kis gyakorlás, szájadat betedd, nyisd ki füledet, vedd ki azt a rohadt rágógumit a szádból, neked beszélek!

 • Para

  Kovács Imre: én

  A sláger, az sláger - mondom Iimnek, aki éppen az aligátort fojtogatja, úgyhogy kiabálnom kell -, az a rossz benne, hogy akkor is beletelepszik az agyamba, ha nem akarom, vagy ha kifejezetten utálom az előadót. Itt van például az a múltkori előzetes, amiben Mary Zsuzsi mint egy mániás fázisban vergődő nyugdíjas BKV ellenőr rázta magát, és azt énekelte, hogy Se veled, se nélküled.

 • Sajó László: öt és feles (Két temetés)

  Mert rövidebbek a nappalok, és rosszabbak az éjszakák. Mert sűrűbbek a hajnali fölriadások. Hosszabbak a krákogások, köpni se tudok. Pedig eléggé utálkozom. Mert október tizenötödikén bezárt a Duna parti devidám csónakház.

 • Szerbhorvát György: Szabad-e régi Zastavával Röszkénél betörnöm?

  A "zsidókérdésről" tudniillik mondanivalóm túl kevésnek tűnik. Úgy 1988-ban betévedtem a bácstopolyai könyvtár alkalmi antikváriumába, ahol szert tettem két, az első világháború alatt íródott katolikus brosúrára, mely nem mást leplezett le, mint hogy az egész világháború a zsidók meg a szabadkőművesek csinálmánya.

 • Mi mozog a zöld leveles

  Azt nem lehet állítani, hogy az SZDSZ a választások óta valami frenetikus sikerszériában lenne. Hát nem. Inkább az van, hogy a párt vezetői és 1998-as első fordulós szavazói még mindig azon morfondíroznak, hogy a második fordulóban átszavazzanak-e a Fidesszel szemben talpon maradt szocialista jelöltre, vagy inkább szarjanak bele az egészbe, és maradjanak otthon.

 • Az ústi faló

  A cseh külügyminiszter szerint megtörténhet, hogy lebontják az etnikai falat, amellyel Ústí nad Lábemben elválasztották a roma lakótelepet a város többi részétől, tudhatjuk meg a napisajtóból, és itt akár abba is hagyhajtuk a sztori követését, megvan a happy end: féktelen elemző kedvünkben akár azt is dörmöghetnénk, hogy lám, Európa mégiscsak jelent valamit, a cseh külügyminiszter ugyanis Finnországban számolt be erről a fejleményről, mely földrajzi kontextusba azért helyzete magát, mert épp ez az ország az Európai Unió soros elnöke.

 • Politikai hírek

  Közszféra: egységes bruttó béremelés

 • Cyber hírek

  Decembertől új mobilszolgáltatóKatona Kálmán hírközlési miniszter és Jeremy Forword, a Vodafone Airtouch Plc, az RWE Telliance, az Antenna Hungária Rt. és a Magyar Posta Rt.

 • Kulturális hírek

  Flusser a magasbanA Budapesti ´szi Fesztivál hagyománya, hogy az Artpool Művészetkutató Központ arra készteti a Liszt Ferenc tér járókelőit, emeljék pillantásukat a kutyapiszokszintnél magasabbra: ezúttal Vilém Flusser lámpaoszlopra adaptált gondolatai között kóvályoghatunk.

 • Frankfurti Könyvvásár ´99: Végre üzlet

  Érthető, ha most, az 51. Frankfurti Könyvvásár zárása után nemigen esik szó mindazon különös fordulatokról, melyekkel a hivatalos és nem hivatalos magyar kultúrkormányzat (beleszámítva a személy- és koncepciócseréket is) a magyar díszvendégi szerepre készült.

 • Frankfurt 99: Vásárfia

  Az utóbbi író neve Cs-vel kezdődik, pártvezér is, valamint antiszemita, s különösen azért haragszom rá, mert elfelejtette kurziválni a nevemet. Az előbbié E-vel kezdődik, és megnyitotta az 51. Frankfurti Könyvvásárt a múlt heti ÉS-ben megjelent zseniális beszélyével.

 • A 2OOO-es költségvetés: Mint huzat a házon

  Járai pénzügyminiszter expozéjával hétfőn kezdetét vette az év társasági és médiaeseménye, a költségvetési vita. A sarokszámok ismertek az efféle ezoterikus (legalábbis taktikusan ily módon tálalt) témák rajongói és az érdeklődő kevesek számára.

 • A korona elhurcolása: Királyok könnye

  A Köztársaság kormányának minapi döntése szerint a magyar királyok egykori koronáját - hazai múzeumainkban lévő műkincseink legértékesebbikét - 2000. január 1-jétől az Országgyűlés mai épületében fogják elhelyezni.

 • A Heti hetes-ügy: Megint Mária

  Nem bíztak semmit a véletlenre azok, akik képernyőre álmodták az RTL Klub Heti hetes című humoros csapatversenyét: népszerű, egész képernyőt betöltő arcok, akik rögvest lecsapják a feldobott labdát, és csak annyira bunkók, amennyire feltétlenül kell, legfeljebb csak egy kicsivel jobban.

 • Börtön, Csurka, Demszky: Tel-Aviv besegít

  A magyarországi szabadelvűség tovább csúszott arrafelé, ahová a rendes nemzeti erők szerint való - a béka segge alá. Két apró jelét adta ennek a múlt hét.

 • -1: Hipi, hipi, sejk!

  Van-e így érintkezés, ahogy ezeket a dolgokat írom (kérdem magamtól), és ahogy írom, sikerül-e saját magammal érintkeznem legalább? Mi igaz abból, amit hiszek: hogy gyötrelem a "saját" megnyilvánulás, és hogy inkább elviselem (valamit muszáj!

 • Virító trikók (Roskó Gábor festőművész)

  Végzettsége szerint festőművész, de néha bútort és porcelánt készít, könyvet illusztrál és hangjátékot ír. Szinte mindennap előveszi a baritonszaxofonját és gyakorol. Koncerteken lép föl. Utoljára tizenegy éve állított ki nagyméretű táblaképeket.

 • HungaroCarrot 1999

  Kedves olvasó, nézd el, ha ez az írás - műfaja szerint koncertbeharangozó - túl személyesre sikerült. Fő motivációm épp nem a nosztalgia, hanem egy időszak lezárása.

 • Fordulat Pakisztánban: Csoki, vanília, puccs

  Katonai puccs és két ellenséges atomhatalom: egyszerre, egy helyen ilyen még nem volt. Képszerkesztők seregének képzeletén cikázott át az atomvillanás, majd a jól sikerült gombafelhő jól sikerült képe a címlapon.

 • Fesztivál

  Hát a csónak hogy megyen?

  Kereszteződések - Magyarország új svájci filmeken

  Bennünk van a hiba, ez tisztán látszik: a svájci moziról sem tudunk túl sokat, kérdezne csak valaki a portugálról. Műkedvelőink legjava sorolna pár rendezőt, Alain Tanner, Marcus Imhof, Claude Goretta, Kuoni pásztor esetleg, vagy néhány filmcímet, Fehér városban, A csónak megtelt, A magyarok nyulaitól.

 • Kiállítás: Közelről sem olyan távol (Szabó Róbert fotói a Hunnia kávézóban)

  Nem sok minden árulja el a komfortos Hunnia mozi előtt - sőt magában a moziban sem -, hogy a kávézóban fotókiállítás látható. A fotókiállításon viszont azt nem lehet tudni, hogy kinek a képei vannak kitéve, hol és mikor készültek.

 • Táncszínház: Zenbohócok viccei (A Le Cirque Désaccordé Társulat a Nagycirkuszban)

  Le Cirque Désaccordé Társulat: Érted teszem ezt! - Vendégjáték a Nagycirkuszban

 • Film: Ne taníts, tégy velem csodát! (Enyedi Ildikó: Simon mágus)

  Finom kis film, pont nekem való. Nézném máskor is, ártatlanul. Minden jel arra mutatott, hogy ez így nem fog menni. Mármint ártatlanul, nekem. Mielőtt bűneimet felhoznám, nyilvánvaló: nem róluk van szó, tőlük én még úgy mozizok, mint egy csecsszopó.

 • Azonos hőfokon (Mísia: Paixoes Diagonais)

  Tényleg arról van szó, amire rádöbbent Wim Wenders a Lisszaboni történetben: Portugália lelkének megismeréséhez a fado a legpontosabb bedekker. Más országban nem hallunk ilyet, mégis ismerős; titokzatosan légies, mégsem gyökértelen.

 • Romániai álom (Fanfare Ciocarlia: Baro Biao)

  A romániai álomnak az a kulcsa, hogy ki kell várni, amíg arra téved a nyugati impresszárió. Tíz évvel ezelőtt a Kárpátoktól délre már bejött ez a Taraf de Ha•douksnak, jó két éve pedig a Kárpátoktól északra a Fanfare Ciocarliának is.

 • Tudományos játszóház: Iskola a méréshatáron

  A Csodák Palotája szerencsés átmenet egy fizikaszertár és egy vidámpark között. A szeptember óta látható új kiállítás, a Bolondos tudomány fő attrakciója egy kimustrált MIG vadászrepülő, a körhintát Coriolis szobának nevezik, és labdázni, ugrálni is lehet tudományos alapon.

 • Elektronikus táncszínház a Trafóban: Hibátlan marionett

  Zene, tánc, multimédia-program és egy kísérlet zajlott a múlt hét végén a kortárs művészetek transzformátorházában. A progresszív minifesztivál fő attrakciójának a testre erősített elektronikus érzékelőkkel megzenésített kibernetikus táncszínház bizonyult.

 • Testoperátor (Dietmar Bruckmayr osztrák punkzenész)

  Extravagáns testperformer és fasizmuskutató. A szélsőséges szellemi és testi pozíciók megszállottja. Leginkább testoperának nevezhető előadásaiban alig fedett testtel, furcsa pozíciókban még furcsább hangokat csal ki magából, és mindezt időnként elektronikus kunsztokkal tetézi.

 • Szakvélemény: Majmok bolygója

  Bogdán Emil, a Magyar Köztársaság országgyűlési képviselője - az szégyenkezzen emiatt, aki rá szavazott - a múlt heti 168 "rában kijelentette, hogy a majmok genetikailag közelebb állnak az emberhez, mint a pigmeusok.

 • Süket Duna: Mesügér

  Váratlanul sikerült elcsalnom dr. I.-t focimeccsre. Fizettünk fejenként 500 forintot, ezért másfél óra alatt a következő élményekben volt részünk: egy testes roma szurkoló "buzicigány"-nak nevezett, egy fiatalabb antropológus viszont olyan zsidónak, akinek palesztin az anyja, végül egy lelkes angyalföldi drukker felénk lőtt pisztollyal.