• MaNcs 11. évf. 46. sz. (1999. 11. 18.)

  Rohanás a film elől (Kamondi Zoltán filmrendző)

  Megjelenésünk napján mutatják be a fővárosi mozik Az alkimista és a szűz című, második nagyjátékfilmjét, mely az idei filmszemlén semmit, de például a 10. Manchesteri Nemzetközi Filmfesztiválon a függetlenek kategóriájában a Legjobb Film Díját kapta.

  1999 / 46
 • Jaksity György: Tőzsde

  Nem mintha aktualitása lenne, de megígértem, és amúgy is szeretek a Nariba, Mancsiba, ahogy tetszik, írni.

 • Sajó László: öt és feles (A lila nyúl)

  Persze láttam, mellette a fényképészt, miről is lenne szó, ha, vonszoltam volna a gyereket, késő, észrevette, ott a mikulás, megdicsértem, helyesen mondod, nem télapó, dehogynem, november hetedike volt éppen, gyedmáróz, vöröslött az állatkert előtt, menjünk, majd visszafelé megnézed.

 • Ungváry Krisztián: Képbíróság

  Az utóbbi évek legnagyobb botrányai közé tartozik a négy éven keresztül egész Németországban bemutatott és nemrégiben ideiglenesen bezárt vándorkiállítás, mely a Wehrmacht háborús bűntetteiről szólt. A kiállítás alulnézetből, az egyszerű katonák által készített, olykor haza is küldött, olykor az elesésük után a ruházatukban megtalált fotográfiák segítségével sokkolta nézőit.

 • Egy nagyvonalú gesztusról

  A "megfigyelési ügyben" végre elvált a szar a májtól: immár nemcsak az MSZP, hanem az MDF is azt indítványozza, hogy abba kéne fejezni a dolgot, mert Orbán Viktor tavaly augusztusi bejelentése a "törvénytelenül, titkosan, közpénzeken folytatott" adatgyűjtésekről nem igazolható.

 • Oroszország Anyácska őrző-védő Kft.

  Oroszország Anyácska ´rző-védő Kft.

 • Politikai hírek

  WECC: megnyitó

 • Cyber hírek

  Rendelet a képernyő előtti munkárólAz egészségügyi miniszter rendeletet adott ki a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről. A rendelet hatálya a naponta legalább 4 órán keresztül monitor előtt dolgozókra és azok munkáltatójára vonatkozik, és kimondja, hogy a tényleges munkavégzés ideje nem haladhatja meg a hat órát.

 • Kulturális hírek

  Fotók BudafokonGróf Annamari, Lisztes Edina, Molnár Zoltán, Rákosi Péter és Szalontai Ábel fotóművészek felvételei láthatók november 26-ig a Budafoki Jazz Galériában (Bp. XI.

 • Fideszesek a médiáról: Önképző kör

  Orbán Viktor 1999 februárjára médiaegyensúlyt ígért. A közmédiumok kuratóriumának kétharmados jobboldali többsége, a jobboldali lapoknak nyújtott állami hirdetésdömping után a jelentős népszerűségvesztés miatt a Fidesz kommunikációval és médiával kapcsolatos elképzelései mérsékeltebb irányt vettek.

 • II. Magyar állandó értekezlet: Keretmagyarok

  Az első Magyar Állandó Értekezletre (MÁÉRT) érkező határon túli képviselők azt hitték, pénzosztásról lészen majd szó. Igencsak meglepődtek, amikor kiderült: pénz nincs, eszme viszont annál több. A második MÁÉRT után sem lettek okosabbak: az eszme ugyan kristályosodik, de hogy e folyamatot ki és főleg miből fogja finanszírozni, azt még nem tudjuk.

 • Zsaroló APEH-ellenőr: Magánbeszélgetés

  Nem bízott a hatóságokban, inkább saját maga állított kelepcét a zsaroló adóellenőrnek egy söröző üzletvezetője. A huszonéves revizor április elsején állt be az APEH-hoz; két hónap alatt kitanulta a hivatás fortélyait, júniustól már önállóan tevékenykedett, majd november 9-én tizenötezer forintra megzsarolta a Lurdy Ház vendéglősét.

 • Megszűnt az állam bányakoncessziós joga: Nyíltan, felelősség nélkül

  Októberben egy tollvonással megszüntették az állam jogát arra, hogy a korábban zárttá minősített bányászati területeken koncessziós pályázatot írjon ki. A hivatalos indoklás szerint ez komoly bevételkieséssel nem jár - ellenben pénz híján könnyen nőhet a bányászással járó környezetvédelmi, vízügyi kockázat.

 • Horvátország: Élet a halál után

  A decemberben esedékes választások előtt a horvát kormány népszerűsége a mélyponton van, a kormányzó pártot frakcióharcok gyengítik, az elnök pedig haldoklik. Hamarosan kiderül, hogy a közvetlen szomszédságunkban elterülő és formájában kétségtelenül banánra emlékeztető ország mennyire rothadt gyümölcs a banánköztársaságok kosarában.

 • Elnökválasztás Ukrajnában: A szürke 17 árnyalata

  Lapzártánkkor már biztosan tudjuk: az ukrán elnökválasztás november 14-i második fordulóját a korábbi elnök, Leonyid Danyielevics Kucsma nyerte. Ukrajna politikailag és geográfiailag megosztott ország, a Kelet nagyban különbözik a Nyugattól, és stábunk olyan nyugaton járt, hogy saját felmérésünk szerint a hivatalban lévő Kucsma elnök akár 100 százalékkal is nyerhetett volna.

 • Törvényes szenvedély (Ónodi Eszter színésznő)

  Kamondi Zoltán legújabb mozijának hősnője afféle nagykamasz végzet asszonya, egy egész film hever a lába előtt. Amúgy pályakezdő színművész, remek kilátásokkal.

 • "Csökken a színvonal" (Simon Géza Gábor dzsesszkutató)

  Tizenhét éves korában - 1964-ben - kezdte gyűjteni a magyar dzsessz dokumentumait. Újságot írt, és rádióműsorokat készített, kutatótársaságot, majd alapítványt gründolt, s most megjelentette tizenharmadik kötetét, a Magyar jazztörténetet - dupla CD-vel.

 • Évek - David Bowie: Hours

  - Ez az új albumunk vagy CD-nk, ahogy manapság hívják. "Dalok egy generációhoz", mondhatnánk. Egy részét belőled merítettem, de jórészt inkább egy vázlat arról, ahogy a korombeli fickók éreznek, ha visszatekintenek, és hogy hol tartanak most.

 • -1: Bartholomew Térképe

  Bartholomew TérképeAzt nem mondom, hogy a rögbi bármit is kiszorított volna nálam, bár... De kezdem másutt.

 • Ihlet, verejték és könyvek (Láng György vendéglős)

  A New York-i ENSZ-székház étterme a nagyközönség számára is nyitva áll. Bárki betérhet ebédelni, csak át kell esnie a szigorú biztonsági ellen-őrzéseken. Kéthavonta más-más nemzet mesterszakácsai tartanak itt bemutatót hazájuk ételkülönlegességeiből.

 • Bűnügyi és Rendőrség-történeti Múzeum: Fű és fakabát

  Nincs hasznosabb program sárgás köddel terhes őszi délutánon - mikor Kiss Béla bádogosmester is csak a hetediket megölni kelt fel annak idején, a nap meg még azért sem -, mint betekinteni a magyar bűnüldözés múltjába, aztán bátran átkelni a Baross téren.

 • Emura, fakó! (Emu-strucc-klubest)

  Az ausztrál őslakók és a telepesek évszázadok óta használják az emuolajat, mely nem más, mint az emu háti zsírszövete, ki-olvasztva. "Ez az emuolaj annyira csodálatos, hogy Amerikában elnevezték csodálatos emuolajnak.