• MaNcs 12. évf. 14. sz. (2000. 04. 06.)

  "Illúzió az egységes jobboldal"

  Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, az MDF elnöke

  A koalíciós partnerek különutassága miatt bírálják az ún. Békejobbot szervező MDF-et. Tény, a legkisebb kormánypártban nem osztják Orbán Viktor elképzelését a kétpólusú magyar politikai modellről.

  2000 / 14
 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Mekong Delta

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Üresjárat)

  Azt mondja a Szerkesztő úr, hogy van itt egy üres hely, egy fehér folt, egy lyuk, be kellene tölteni, amúgy macsósan, hegyibe. Amúgy is, most ebben benne kell lenni, mert megint Magyar Narancs, az első (hohó, ismerjük már ezt, annak idején elmulasztottuk, de már a másodikban vagy harmadikban virítottunk, aztán mi lett a vége?

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Megint löncshús volt a desszert. Hárman ülték körül az asztalt: Béla, a Kövér Nyúl és Csicska Maxi, aki nemrégiben csatlakozott a társasághoz. Nagy, zöld kockás terítővel volt leterítve az asztal, középen a citrommal erősen megöntözött löncshús, mellette parmezános kenyér, kicsi mézzel.

 • Tamás Gáspár Miklós: Szélsőség és radikalizmus

  Miután holmi időközi választás jelentéktelen alkalmával, ám jelentékeny ürügyével közéletünk fölfedezte az állítólagos "szélsőbaloldalt", nagy hirtelen, a tíz éve alakult és unalomig ismert Munkáspárt alakjában, talán érdemes megkérdezni, vannak-e ma szélsőségek Magyarországon, ha vannak, miben szélsőségesek, meg hogy baj-e, s ha igen, miért, szélsőségesnek lenni.

 • Agitátorok

  A múlt héten nagytudású, művelt emberek - a Professzorok Bat-thyány Köre, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége - aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy szívük csücskét, a Magyar Nemzetet kiszervezték alóluk, és - a lapnév megtartása mellett - belelopták a Napi Magyarországba.

 • Horogra akadt a tömeggyilkos kanász

  A hágai bíróság által körözött Momcilo Krajisnikre, a boszniai szerbek egykori parlamenti elnökére, majd a kollektív boszniai államelnökség szerb tagjára hétfő hajnalban törtek rá az SFOR katonái, és pizsamában vitték el Hágába.

 • Politikai hírek

  MVSZ: komoly belső viták

 • Cyber hírek

  Kortárs tudomány a Science MuseumbanA világ legnagyobb természettudományi, ipari és technológiai múzeuma, a londoni Science Museum honlapján (www.sciencemuseum.org.uk) az Intel közreműködésével elkészült a múzeum legújabb létesítménye, a Welcome Wing névre keresztelt épületszárny virtuális mása.

 • Kulturális hírek

  Húsz év NeubautenÁprilis elsején születésnapi koncertet adott Berlinben az immár húszéves Einstürzende Neubauten. Az egykoron ipari zajokkal startoló zenekar háromórás műsorral ajándékozta meg közönségét.

 • Az Internetto-Index-sztori: A haladás előőrse

  Ahogyan az Egyesült Államokban a Wired, Magyarországon a Internetto vezette be - elsősorban a hagyományos médián keresztül - a szélesebb, nem számítógépfüggő köztudatba az internetet, "digitális forradalmat" hirdetve.

 • Aranyláz az interneten: Milliárdosok klubja

  A számítógépipar hatalmas vagyonokat generált a semmiből az elmúlt 25 év során: a világ leggazdagabb magánszemélyei és a legmagasabb tőzsdei értékű cégek túlnyomórészt az informatikai iparban tevékenykednek. Míg korábban a hardver-, majd a szoftvergyártók kaszáltak, jelenleg az internetes új médiacégektől vár a legtöbbet a piac - az ilyen típusú részvények árának józan ésszel nehezen felfogható növekedési üteme és a 2000 elején megkötött gigaüzletek (például az AOL-Time Warner-fúzió) láttán néhányan "új gazdaságról" beszélnek, mások szerint viszont előbb-utóbb kipukkad a lufi.

 • Az RTL-hírigazgató lemondása: Tisztáldozat

  Múlt kedden - a cég által kiadott hivatalos nyilatkozat megfogalmazása szerint - személyes okokra hivatkozva lemondott Krecz Tibor, az RTL Klub hírigazgatója, aki alig négy héttel korábban elnyerte a kereskedelmi tévét irányító részvénytársaság vezérigazgató-helyettesi tisztét is.

 • Romák éhségsztrájkja Sajóládon: Kertmagyarország

  Felháborodásba, majd utcai demonstrációba és éhségsztrájkba torkollott Sajóládon a rendkívüli szociális segély elosztása, miután - az elutasított romák interpretációja szerint - a szociális bizottság és a képviselő-testület is azzal dobta vissza kérvényeiket, hogy amíg nem művelik meg kertjeiket, segély sincs.

 • Autópálya-program: Megkezdődött, mert azt mondta

  Orbán Viktor egy napilap cikke után tavaly dörrent rá először a Magyar Fejlesztési Bankra: vagy sürgősen virítanak valamit sztrádaügyben, vagy nagy bajok lesznek. Idén ugyancsak egy miniszterelnöki figyelmeztetés kellett ahhoz, hogy nagy sietve bejelentsék az építkezés április 1-jei megkezdését.

 • Az Ereco Rt. veszélyeshulladék-ügye: Roncsderbi

  A szóban forgó hulladék a roncsautók ártalmatlanítására használt kalapácsos törőberendezésből kikerülő, kohászati hasznosításra alkalmatlan anyag. A porszerű szennyezés egy ciklonban leválasztható, a maradék pedig darabos jellegű hulladék.

 • Kubai kisfiú Amerikában: Gyermekjátékok

  A hatéves Elián Gonzálezt tavaly november 25-én mentette ki a tengerből a floridai Fort Lauderdale-nél az amerikai parti őrség. Édesanyjával és tizenhárom további kubai menekülttel egy alumínium locsolócsövekből épített csónakon kelt volna át a tengeren.

 • Budapesti Fesztiválzenekar: Hangtompító nélkül

  A fővárost irányító koalíción belüli hasadásnak köszönhetően Budapest a múlt héten nem bontotta fel szerződését a nevét viselő, világhírű zenekarral: a szocialista képviselők a tartózkodásgombra bökve beintettek a szabaddemokratáknak.

 • Mi ég alatt (Sissi - Erzsébet Királyné étterem)

  Jön a jó idő, elég csak a naptárra nézni. Aki nem kimondottan füstfüggő kocsmatöltelék, ez idő tájt már vadul lesi, hogy hol rakják ki a székeket, asztalokat az aszfaltra, mert teraszra vágyik ki szabadelvű, hovatovább kerthelyiségbe, hűs lugas tövibe, kies filagóriába, ejtőzni szaletli szegletén.

 • Családias (Királyi kisvendéglő)

  Egészen eddig azt hittem, hogy minden helyet ismerek a VIII. kerületben, amit egyáltalán ismerni érdemes, de kénytelen vagyok elismerni, hogy a Királyi kisvendéglőről még sohasem hallottam, és most is csak azért, mert szórólapja megjelent a postaládámban.