• Várhegyi éva: Ekotrip (Előrelátás)

  Nem értem, miért váltott ki ekkora izgalmakat a pénzügyminiszter legújabb bejelentése a kétéves költségvetés ötletéről. Inkább üdvözölni kellett volna a javaslatot, hiszen ez újabb bizonyítékát szolgáltatja kormányunk kreativitásának meg annak, hogy nemcsak érti, de maga is írja az új idők új dalait.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (A mákvakság)

  A házigazdám az angolnás meséje után hosszan elgondolkodott, nyilván azon, hogy képes vagyok-e egymás után két történetet meghallgatni, és amikor látta rajtam, hogy vámpíreszku méretű füleimmel feléje legyezek, megint az ég felé bökött, de ezúttal alacsonyabban, elvégre későre járt már, és ki tudja, éjfél után hol kezdődik az ég.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Most kimegyünk innen, mondom a tapírnak, kimegyünk tehát, és ott legelhetsz, ott, a László kórház előkertjében, aztán majd felhívjuk Iimet, te is beszélhetsz vele, na jó, mondjuk beleszuszoghatsz a kagylóba, míg meg nem jön a taxi, addig szuszoghatsz bele.

 • Barotányi Zoltán: árnya, árnya a madárnak (A kommunizmus és a nácizmus méricskéléséről)

  A konferencia, amit a múlt hónapban rendezett Budapesten a XX. Század Intézet, s amelyre a honi jobboldal jelentős erőket szervezett, a "kommunizmussal való szembenézés" jegyében telt. Miért nem képesek szembenézni a múlttal az érintett kelet-európaiak (tisztelet a kivételnek), miért állnak ki az első pillanatra vállalhatatlan eszme mellett még ma is befolyásos nyugat-európai személyek, és folytatják a volt szovjet rezsimek apológiáját, ahelyett, hogy a nála sem jobb, sem rosszabb nácizmussal sorolnák párba - hangzott e tanácskozás kérdése.

 • Besszre játszanak

  Az első információk arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank leányvállalataként fungáló bécsi CW Bank hitelkihelyezési gyakorlata némiképpen nagylelkűnek mondható, 1996-ban érkeztek el az MNB akkor második mandátumának elején járó elnökéhez.

 • Házat, hazát

  A zámolyi romák - akik peripetiája lassan az elmúlt évek legszégyenletesebb magyar ügyévé nőtte ki magát - nem akarnak beköltözni azokba a házakba, amelyeket kisebbségi önkormányzatuk, az Országos Cigány Önkormányzat épített nekik Zámolyon.

 • Politikai hírek

  Tiszai cián: a román fél felelős

 • Kulturális hírek

  Színházi FesztiválokRöviddel az Alternatív Színházi Szemle után egymáshoz kapcsolódva három színházi fesztiválra kerül sor a következő hónapban.Május 26. és június 4.

 • Cyber hírek

  Feltörték a Külügyminisztérium honlapjátMúlt csütörtök este ismeretlen számítógépkalózok feltörték a magyar Külügyminisztérium weboldalát, és egy infantilis, a miniszterelnököt kritizáló versikét helyeztek el rajta.

 • önkényes lakásfoglalók: Minden részvét nélkül

  A szociális kérdésekben a büntetőjog szigorát előszeretettel használó kormány újabb és újabb gesztusokkal igyekszik elnyerni a "rendes" szavazópolgárok bizalmát: most épp a - többségében roma - önkényes lakásfoglalókkal játszatják el a bűnbak szerepét.

 • Magyarország 2000: Bölcs csőd ez

  Pár száz magyar összehajolt a hétvégén az Országház felsőházában, hogy a

 • A taksonyi szemétlerakó két élete: A föld azé, aki elszennyezi

  Az élő szervezetbe kerülve már kis mennyiségben is akut vagy krónikus egészségkárosodást, illetve mérgezést okoznak. Egy részük bizonyítottan rákkeltő. Különböző mechanizmusok révén ásványi és szerves anyagokban feldúsulnak, és hosszú ideig tárolódnak, majd a táplálékláncon keresztül eljutnak egészen az emberi szervezetig.

 • A Környezetvédelmi Minisztérium mint sóhivatal: Politikai kannibalizmus

  Pepó Pál a legszívesebben államtitkárt reggelizik. Eddig nyolc államtitkárt (illetve helyettes államtitkárt) és egyes becslések szerint 32 egyéb vezető beosztású alkalmazottat távolított el a Környezetvédelmi Minisztériumból.

 • Vita az egészségügyi finanszírozás reformjáról: Szempontok

  A Pénzügyminisztérium (PM) számára az lenne az ideális, ha már az év elején azzal kalkulálhatna, hogy a kórházak nem lesznek veszteségesek. Az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) szakértői szerint viszont gyakorlatilag a hatvanas évek keretgazdálkodási rendszerét szeretné visszaállítani a PM, legalábbis erre következtetnek a sajtóban kiszivárgott információkból.

 • "Nem vagyunk versenyképesek" (Egervári Sándor, a Dunaferr SC labdarúgó-szakosztályának vezető edzője

  Magyar Narancs: De a magyar labdarúgásban megszokhattuk a legendákat. Volt már itt Mágus, Lajos bácsi, Öcsi bácsi. Mennyire meghatározó egy edző személye?

 • Fidzsi: Szagszerű csíny

  Fidzsi idő szerint kedden délben három eset volt lehetséges: vagy megerősíti hivatalában Ratu Sir Kamisese Mara köztársasági elnököt a Bose Levu Vakaturaga, vagyis a Főnökök Nagytanácsa, és akkor a puccsista George Speight ígéretéhez híven visszalép az összes követelésétől, vagy Speight mellé áll, vagy pedig nem áll ugyan mellé, ő viszont szót szeg.

 • Millenniumi emlékművek, műemlékek: Ej, mi a kőhalom

  Beindult a nagyüzem, az elsősök megkapták a kétkötetes olvasó- és daloskönyvet, a postaládába becsusszant a millenniumi év koronás nyitányát megörökítő színes füzet, az előttünk álló, május 26--28-i hétvégén az ország huszonkilenc települése kap millenniumi zászlót valamelyik fontos embertől, miközben ugyanennyi asszony teszi azt, amit egy zászlóanyának tennie kell; a beszédírók a mondataikat, a szobrászok Szent István arcát pofozgatják, a romok megújulást, az emlékparkok kertészeket, a szerencsés művészek ösztöndíjat várnak.

 • Az osztrákok ´56-ja: Húsrágó, hídverő (Bockerer 3)

  Ne lőjetek! - sikoltja az osztrák Lena, Gustl nője a hangosbemondóba ékes szovjet nyelven az andaui híd osztrák oldalán valamikor 1956 novemberében, az orosz katonák legnagyobb megdöbbenésére. És persze minden magyar menekült sértetlenül hurcolkodik át a szép és szabad világba.

 • Lapjárás:A kivesézett szenvedély (Addictologia Hungarica)

  Noha két napi-, három hetilappal és négy-öt folyóirattal birkózok meg rendszeresen, mind között a Szenvedélybetegségek című periodika tanulmányozása nyújtja a leghevesebb élvezetet. Lelkes híve, rabja vagyok; adekvát módon, szenvedélyesen szeretem.

 • Könyv: Náluk, Auschwitzban (Tadeusz Borowski: Kővilág)

  Elképesztő mondatok. Elképesztő mondatok vannak ebben a könyvben. Olyan mondatok, hogy olvastuk után az ember bármit tesz, szégyelli magát. Szégyelli magát, hogy ma él, hogy egyáltalán él, hogy élni akar, hogy látni akarja felnőni a gyerekeit.

 • A nyomába szegődött (Rokia Traore)

  Nagyon szívesen elmondtam volna: az utóbbi két-három évben messze Rokia Traore volt a legüdvözítőbb afrikai felfedezettem. De nem kérdezte senki. Így hát nem kis aggodalommal indultam bécsi lemezbemutatójára: akkor most megeshet, hogy csak magamnak írok róla?

 • Lemez: Tűzön-vízen (Patti Smith: Gung Ho)

  Ismeretes, hogy Patti Smith hosszas, gyakorlatilag tizenhét éven át tartó elvonulását követő újbóli nagyvilág elé lépését miféle tragédiák katalizálták a kilencvenes évek közepén: elvesztette a testvérét, Toddot és a férjét, az Ex-MC5-os Fred "Sonic" Smitht, s búcsúznia kellett barátaitól, Allen Ginsbergtől és William Burroughstól is.

 • Lemez: Visszafogottan (Lou Reed: Ecstasy)

  Az már biztos, hogy az idei év sem telik eseménytelenül a jó öreg Lou Reed számára. Cirka négy évtized alatt felhalmozott lírai munkásságát még tavaly rendezte kötetbe, s ez a kiadvány idén februárban napvilágot is látott a világ szerencsésebb pontjain Pass Thru Fire: The Collected Lyrics címen; aztán ott van a Robert Wilson színházi rendezővel (kivel is volt már egy közös ügye anno, mégpedig a Time Rocker-projekt) összehozott, Edgar Allen Poe írásain alapuló színdarab, a játékos című Poe-try - a hamburgi Thalia színházban március folyamán sikerrel debütált és jelenleg is műsoron levő darab forgatókönyvét és zenéjét Reed egymaga hozta össze.

 • Kullancs (A mások vére hajtja)

  A lelkiismeretes kiránduló egy-egy túrára nemcsak bicskával, hátizsákkal és kulaccsal szerelkezik föl, hanem gondol a kullancsveszélyre is. Zárt ruhát ölt, beoltatja magát, rovarirtót ken a testére, és ha hazatért, nem azért tanulmányozza karját és combját, hogy megvizsgálja, mennyit erősödött a hegymászástól.

 • Piac (A tavasz kimaradásának hatása a spárgára)

  A Sokadika sorozat szerzője persze nem lehet a primőrök megszállottja, illetve hülye lenne bevallani, hogy márciusban szőlőt zabál, de mondjuk az még nem olvasóbarátságtalan, ha elmondja, hogy boldogan pásztáz a már nem unikum, de még nem fás zöldségek között, ha járandóságát meghozza a postás.