• MaNcs 12. évf. 27. sz. (2000. 07. 06.)

  "Tisztakezű politikát akarok" (Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter)

  Magyar Narancs: Miniszteri kinevezése előtt ön a Debreceni Agrártudományi Egyetem (DATE) kihelyezett karaként működő Szarvasi Mezőgazdasági Víz- és Környezetgazdálkodási Főiskola (MVKF) főigazgatója volt. A szarvasi munkásságát kritikusan megítélő forrásaink szerint ön alapos tisztogatást végzett a tanári karban, majd gazdasági okokra hivatkozva olyan döntéseket hozott, amelyek rontották a diákság szociális...

  2000 / 27
 • Meteo (Tök meleg van, de megígértem, hogy erről nem írok)

  Mégpedig eskü alatt Csillag Jánosnak, de most mégis kénytelen vagyok erről értekezni önökkel, mivel a hőségnek számtalan társadalmi, gazdasági és pszichológiai vonzata van, melyeket megosztani édes kényszer und lehetőség ezeken a hasábokon.

 • Majsai Tamás: Kormányzati egyházellenesség

  A szerző teológus.

 • Zöld ember seper

  Köztudomású, hogy Orbán Viktort nem különösebben érdekli a környezetvédelem. Nem túl gyakran tűnődik el a globális felmelegedés problematikáján vagy az ózonlyuk tágulásának kérdéskörén, a klímaváltozások tendenciája pedig kifejezetten hidegen hagyja.

 • Mindig öt

  Egyre inkább úgy tűnik, hogy az uniós csatlakozás újabb holtbiztos dátuma 2005, vagyis tíz év múltán megint csak sikerült ötévnyire megközelíteni az EU-tagságot. Ha valaki emlékezik még rá, 1990-ben 1995-ről beszéltek, 1997-ben pedig 2002 "tájékáról"; igaz, van ennek előnye is, a kiszámíthatóság.

 • Politikai hírek

  EU: mérvadó francia nyilatkoztatok

 • Kultúrális hírek

  Gyász79 éves korában elhunyt Walter Matthau amerikai színész, számos klasszikus komédia főszereplője. Billy Wilder The Fortune Cookie című filmjében nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplő Oscar-díját nyerte el, de leghíresebb szerepét Jack Lemmon mellett alakította 1967-ben, a Neil Simon forgatókönyve alapján, Gene Saks által rendezett A furcsa párban (képünkön).

 • Cyber hírek

  Kohl-törlőA német exkancellárról neveztek el egy szoftvert, amely visszahozhatatlanul törli a felhasználó merevlemezének tartalmát. Az adatvédelmi és adatmegsemmisítő megoldásokat fejlesztő bajor Alpenland GmbH azután döntött az eddig BCWIPE néven ismert program "Helmuth Kohl Datenlöscher" névre kereszteléséről, hogy kiderült: 1998 szeptemberében, a CDU választási veresége után a számítógépes adatok tervszerű megsemmisítésére került sor a német kancellári hivatalban.

 • Egy szoba, négy kerék (A mozgásfogyatékkal élők helyzete Magyarországon)

  Hazánk néhány hete kapott Roosevelt-díjat a fogyatékkal élők segítésére szolgáló jogszabályok megalkotásáért. Körképünk szerint azonban ez a díj - egyelőre -- csak a jogalkotóknak szól, a mozgásfogyatékkal élők helyzetén egyelőre szinte semmit sem javít.

 • Háborús fosztogatással vádolt magyar KFOR-parancsnok: Van sapkája, ales?

  egy zuhanyzósátorba,

 • Haderőreform - 2.: Jön majd az ötödik

  A Magyar Honvédség 1989 óta már a negyedik haderőreform sokadik hullámát éli meg anélkül, hogy ezek pontos céljáról, végrehajtásáról, ütemezéséről és költségvetési hátteréről konszenzus alakult volna ki a parlamenti pártok között.

 • A szomszédokhoz képest (Takács Judit szociológus)

  Magyar Narancs: Megítélésed szerint nálunk a nemi szerepek boncolgatására a kilencvenes évek kezdetén még nem volt igény, vagy volt ebben egy, az egyetemi oktatás részéről való ellenállás is? Mióta van jelen nálunk tulajdonképpen a társadalmi nemi szerepek vizsgálata a tudományban?

 • A szlovák államfő és betegsége: Jön a farkas?

  Jönnek a hírek. Napról napra újabbak, immár több mint két hete. Kórházba szállították, intenzív osztályon kezelik, átvitték egyik pozsonyi kórházból a másikba, de a mentőautó fél óráig várakozott vele a portán, állapota válságosra fordult, állapota rendkívül válságosra fordult, családja orvospert fontolgat, átszállították Innsbruckba, nem is "tották", csak este fogják, jönnek Havel orvosai, láthatóan jobban van, csökkentik a mesterséges altatásának időtartamát, nem is lesz szükség harmadik műtétre, az agyának se lesz maradandó baja, megússza.

 • Kiállítás: VÍzidisznóék

  Kortárs szobrok a Városligeti-tavon

 • Építészet: Elvarázsolt kastély

  Mintha a vidámparkok elvarázsolt kastélyait látnánk Reimholz Péter legújabb, a Bécsi kapu tér egyik sarkán álló téglaépületében. A középkorias, várra emlékeztető összforma zártságát nehézkes, gótikus ablakkeretek sora, széles körívvel megnyíló, baldachinszerű előtér, barokkos oromzat, ide-oda dülöngélő csúcsívsor töri meg.

 • Fotó: Matyó anya (Siker vagy mítosz - A magyaros stílus Kecskeméten)

  Nem lehet könnyű egy olyan kiállítást összeállítani, ahol a fenti matyós című és témájú képek sorakoznak egymás mellett. Meg gólyák, nádfedél, szürkemarhák, gémes kút és még matyók. Meglepő módon mindez mégis hatalmas sikert hozott hazánknak a harmincas években.

 • World music: nem is

  Värttinä: Ilmatar.

 • Nemzeti Színház: Késő bánat

  Lapzártánk egybeesik azzal a határnappal, amit Schwajda György kormánybiztos adott magának és az eddigi utolsó pályázat nyertesének, Vadász Györgynek arra, hogy megállapodjanak valamiről, amiből talán kinőhet a Nemzeti Színház nevű, elátkozott épület.

 • Szolnoki színházi viszonyok: Pengeélen

  A Szolnoki Szigligeti Színházat nevezhetnénk egyszerűen Schwajda-színháznak is, hisz a direktor személyisége markáns és egyértelmű arculattal, szellemiséggel ruházta fel. Kiszámítható, érték- és hagyományteremtő alkotóműhellyé vált, figyelemre méltó törzsközönséggel és művészi színvonallal, élő legendákat felvonultató színészgárdával terjesztette a kultúrát, prezentálta az egyetemes és magyar drámatörténetet.

 • Egészen a csontokig (Széchenyi fürdő)

  2000 nyarán akad csoda bőven, mégis az idei szezon eddigi legkellemesebb kalandját jelentheti az, hogy megújult a Széchenyi fürdő szabadtéri részlege. Szebb, mint valaha, frissít, gyógyít és simogat, de legfőképpen ragyog, mint egy pompás asszony.

 • 78. Magyar Derby: Lovas nemzett

  Egy kölcsön Turfból néztem ki a tutit, aztán elszúrtam mégis, mert az 1-2-9 helyett az 1-2--8-at tettem meg, persze körbe, hármas befutóra, szóval százhúszra kaptam semmit, de legalább nézhettem, ahogy ezek az állatok futnak.