• Erdős Virág: Vidám mesék

  Csalimese

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (A Tiszáról kutyafuttában)

  Más se hiányzott, mint hogy a gonosz férfiboszorka szerepében találjam magam, aki fogvicsorogva kémleli Jancsi és Juliska gyermeki-naiv gyarapodását.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Mondatnak hallatszott, de képtelen voltam megérteni, csak álltam az ablak alatt, ahonnan a Jó ebédhez szól a nóta hallatszott, és egy - minden bizonnyal a kádárizmus évei alatt amortizálódott - arc nézett le rám.

 • Juhász Géza: Megalázottak és megszomorítottak (A rendőrség a halott nők védelmében)

  Ha mély összefüggéseket szeretnél fölfedezni, Olvasó, és csak anyagot keresel hozzá, végy egy Zsaru magazint (115 forint). A téma benne hever. Az augusztus 24-i számban például.

 • Kuruc labancok

  A múlt héten az EU által kinevezett bölcsek (Martti Ahtisaari volt finn elnök, Marcelino Oreja volt spanyol miniszterelnök és Jochen Frowein volt uniós emberjogi izé) hozzávágták a vödröt Jacques Chirac francia elnökhöz: nem szerencsés tovább játszani a szankciósdit a kis Ausztriával, mert "kontraproduktív", és felébreszti az osztrákok nacionalista érzelmeit (ilyenjük egyébként alig volt eddig nekik).

 • Lesz aranyunk bőven

  Húzták, ameddig lehetett, de nincs tovább, lapunk megjelenésével egy időben elkezdik a XXVII. Nyári Olimpiát. Ám a verseny egy ideje tart már, úgy hívják: lélegzet-visszafojtott várakozás. Ki vár, és mire? Aranyra mindenki.

 • Politikai hírek

  OPEC: 800 ezer hordó olajtöbblet

 • Kulturális hírek

  VELENCE: IRÁNI GY´ZELEMAz iráni film utóbbi éveinek sikereit folytatván Jafar Panahi Dayereh (Kör) című alkotása nyerte a 57. Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt.

 • Cyber hírek

  Vihar Európa felettA brit belügyminisztérium és a filmminősítő tanács tiltakozását váltotta ki egy futballhuligánokról szóló stratégiai számítógépjáték. A Hooligans: Storm Over Europe című játékban a játékosnak huligánokból és skinheadekből álló csapatokat kell a rivális huligánok ellen vezényelniük a stadionokban és az azokat övező utcákon.

 • Borhamisítás: Új seprő

  A borhamisítás a kereskedelmi tévék klipriportjai és a leleplezésre szakosodott bulvársajtó szenzációs jelentéseinek fényében a legújabb kori maffia műve, csupán csak az olajbizniszben szerzett pénzek megforgatásának újabb terepe.

 • Májra megy a játék (Az új bortörvény)

  Augusztus elsejétől jövedéki terméknek számít a bor, s bár a cigarettásdobozokról és töményesüvegekről oly jól ismert zárjegy felszakításával csak jövőre kell bíbelődnünk, a szőlőtermelőknek és a borászoknak már eddig is meggyűlt a bajuk az új jogszabállyal (amelyet egyébként már tavaly elfogadott az Országgyűlés).

 • Olajbizottsági ülés: Időkérés

  Az olajbizottság szeptember 11-i ülésén valódi hírértéke annak volt, amit a Legfőbb Ügyészség munkatársa mondott a hivatal által folytatott különböző eljárásokról. A testületi munka a szokásos koreográfia szerint alakult: pártpolitikai indíttatású odamondogatások, hosszú, önismétlő, nemegyszer értelmezhetetlen képviselői gondolatfutamok és egy jó benyomást keltő meghallgatott, Latorcai János, az Antall-kormány volt ipari és kereskedelmi minisztere.

 • "A lányok dolgozni akarnak" (Földes Ágnes, a prostituáltak szóvivője)

  Magyar Narancs: A prostituáltak szerint a kőbányai Gyógyszergyári utca felelne meg Budapesten leginkább türelmi zónának. Kőbánya önkormányzata viszont nem egyezik bele, hogy területén legyen a zóna. Ha viszont nem védett az önök által kinézett terület, akkor a prostituáltaknak joguk van odaállni.

 • Millenniumizászló-átadás II.: Hadúri gesztus

  Homoki János, a honvédelmi tárca kisgazda politikai államtitkára múlt péntek délután országjáró körútjának újabb állomásán, a mátraaljai Szűcsiben adta át a kormány ajándékát a falu polgárainak. A település hegyecskék között, völgyecskében elterülő, amúgy takaros, gazdagnak tűnő egykori bányászfalu, amely manapság üdülőfalura emlékeztet.

 • A pusztaszőlősi gázkitörés: Ünnepi lobogó

  Augusztus 20. előtt két nappal tört ki és valószínűleg októberig lobogni is fog a Mol Rt. gázfáklyája Pusztaszőlősön. A nagyvállalat saját gázvagyonát égeti hetek óta, miközben felajánlotta Pusztaszőlős lakosainak, hogy bevezeti hozzájuk a gázt.

 • A zempléni vitéz (K. úr nyaral - III.)

  Már útközben tisztán látszott, le kell szállni a magas lóról az igényeket illetően, hogy a folytatás zökkenőmentes legyen, holott őszintén megmondom, már addig is azt hittem, lent vagyok. Azt viszont egyáltalán nem gondoltam, épp az hoz majd fordulatot az események menetében, hogy valaki meg pont most fog felszállni rá.

 • Szlovákia: Kútba esik jövet-menet

  A legkevesebb, amit erről a hozzánk olyannyira közel álló fiatal köztársaságról elmondhatunk, hogy ásványi kincsekben és népszavazásokban gazdag ország. Ha bővebben kell szólni, azt is kijelenthetjük, sikertelen népszavazásokban gazdag.

 • Montpellier: Van apród

  Útban a Costa Brava felé általános szokás csak úgy átrepeszteni Provance-on. Otthonról hozott szendvicseink már megszöktek a pillangóablakon, az itt maradottak erős bomlásban vannak, célként pedig már csak a katalán plázs lebeg előttünk.

 • Rugby Sevens: Követendő préda

  Mit lehet ehhez hozzátenni, gondoltam, amikor átolvastam ifjúsági és sportminiszterünk szavait. Van-e gyógyszer a butaságra? - gondoltam másodjára. Ebben az országban mindenki hülye? - gondoltam harmadszor, de aztán inkább kimentem a Margitszigetre, és megnéztem, mi történik.

 • A szórakoztatóipar és az internet: Azonosítatlan repülő fájlok

  Az eredetileg a rádióállomások számára fejlesztett MP3-technológia szabadalma a Fraunhofer Institut és a Thomson Multimedia tulajdonában van, akik a tömörítési eljárás internetes diadalmenete nyomán licencdíj kivetését fontolgatják az on-line felhasználásra.

 • Evangélikustemplom-szentelés Békásmegyeren: Kerti mulatság

  A nagy millenniumi révületben egy új templom felszentelése különösebb hírértékkel nem bír, elég a szenteskedésből, gondolhatjuk félig-meddig jogosan. Figyelmünket most mégis vessük a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség új otthonára, hátha mégis okosabbak leszünk, mielőtt mindnyájan kolostorba vagy emigrációba vonulunk.