• Sajó László: Öt és feles (Jézus Mária

  karácsonyi üdvözlőlap)

  Fiúcsecsemő holttestére bukkantak Budapesten. A 3 kilogrammos újszülött egy "Kellemes karácsonyi ünnepeket" feliratú reklámszatyorba volt csomagolva. (egy hír)

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Összefoglalom én a tanulságokat, ha már nem akad más vállalkozó, ezzel mintegy lezárva az évezredet, egyben új irányt kijelölve, tehát oldás és horgolás, a könnyebb befogadás végett röviden, pedig be lehetne fűteni alaposan a témáról írható könyvekkel, de most ez a kétezerkétszáz leütés marad.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Kisnyúl szuszog a táskában)

  A Csontváry-múzeum perspektivikus látásfejlesztő kalodája után a (pontosság kedvéért) nem tudom, melyik múzeum felé vettem az irányt, de lényegesen kevesebb ideig kerestem, mint magát a Csontváry-múzeumot. A Csontváry-múzeumot kisebb megszakításokkal két napig kerestem, és ahány útbaigazítást kaptam, annyiféleképpen értettem, és annyiféleképpen tévedtem el, és helyette néztem meg annyi mást, mint például egy lezárt kapujú pezsgőmúzeumot.

 • Juhász Géza: Margószélesség (Ki a nagyot nem érdemli)

  A minap írtam egy följelentést. Nem a saját nevemben, hanem egy ügyfelünknek segítettem a megfogalmazással, az ő elmondása alapján. Éva Jász-Nagykun-Szolnok megyében él. Volt férjét kívánta följelenteni magánlaksértés szabálysértés miatt.

 • Ficsku Pál: Belső terror (Pribékkarácsony)

  Há´ most jöjjön, nézze meg, ott történt az eset, ott, ahol az a kutricás fekszik a hitacsis dobozon, ott, a kirakatban. Akkor még ott feküdtem én is. Tudja, az nagyon jó hely, jó meleg, lent a pincében vannak a fagyasztóólak, abban vannak a féldisznók meg az ülő bikák, oszt a rácson keresztül jön fel a meleg levegő, ha az ember ráfekszik, olyan, mintha valami tengerparti fövenyen feküdne, csak úgy elengedi magát.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Az egyszerűség kedvéért)

  Mondom is a feleségemnek, hogy most már tényleg ideje volna csatlakoznunk a katolikus egyházhoz, olyan szép, szívhez szóló a hirdetésük, hogy ezer éve velünk vannak, és hát tényleg, ki, ha ők nem? Ezer év, az nem semmi (százezer légy nem tévedhet, ahogyan a vicc mondja), ők lesznek a nyerők, itt volna az ideje belépni, vagy hogy is mondják ezt.

 • Jogálom

  Ha egy fárasztó, zaklatott nap után nem jön álom a szemünkre, az egyik, amire gondolni szeretünk, az a "Nimfomániás Alíz baba és a negyven rabló" című film zárójelenete, ám ennek részletezésétől kiskorú olvasóinkra való tekintettel e helyütt elállunk.

 • Bujdosók

  A múlt vasárnap újabb 33 roma polgártársunk (15 felnőtt és 18 gyerek) jutott arra a következtetésre, hogy nincs más választása, mint kivándorolni Magyarországról. A battonyai, mosonmagyaróvári és veszprémi családok úti célja Hollandia.

 • Kulturális hírek

  KULTIPLEXFotónkon még a régi Blue Box-tábla látszik, de tessék megjegyezni: itt nyílik, december 27-31. között ideiglenesen, január második felében állandóra a KultiPlex Művészeti Centrum.

 • Cyber hírek

  Az internet a jómódúakéA Szonda Ipsos és a Gfk Hungária Kutatóintézet által alapított NetSurvey Internetkutató Intézet a magyarországi internethasználatról indított átfogó kutatássorozatot, melynek nemrégiben zárult le az első szakasza.

 • Vádemelés a keresztdöntők ellen: Díszei hullanak

  November elsején hajnalban öt gimnazista ledöntötte a korábban a Regnum Marianum-i atyák által vezetett templom helyén álló emlékmű fakeresztjét a XIV. kerületi Felvonulási téren.

 • III. Magyar Állandó Értekezlet: Nesze nektek

  az értekezletről, hogy a "nemzetpolgárok" ügye minél zökkenőmentesebben sínre kerülhessen.

 • Dzsentrivilág Dél-Magyarországon - III. rész: A szegedi gombolat

  A Narancs két korábbi írásában (Dzsentrivilág Dél-Magyarországon, október 19. és A kéz alatti város, december 7.) feltérképezte, miként szállta meg Szeged fideszes vezetése, illetve e vezetők rokoni és baráti köre az egyes kulcspozíciókat.

 • Haderő-átalakítás: Csillaghullás

  a Magyar Honvédség humán intézményrendszerének teljes megújulását hozza; egyelőre azonban inkább érdekeket sértő és "gyalogáldozatokkal" járó ügyként van jelen a magyar közéletben. A négy tábornok nagy nyilvánosságot kapott menesztése mellett - őket Orbán Viktor személyes utasítására nyugdíjazta a honvédelmi miniszter - ugyanakkor komoly előrelépés a vezérkar

 • A Fidesz közeli cégek és a hatóságok: Farkasvakság

  Máig nem tudni biztosat arról, hogy kik éltek vissza két külföldi polgár okirataival az egykoron a Fidesz politikusai, tisztségviselői vagy ezek háttéremberei és családtagjaik által alapított, majd Schlecht Csaba által értékesített cégek eltüntetésekor.

 • Amerikai elnökválasztás: Két férfi, egy határeset

  Aszövetségi legfelső bíróság múlt keddi, mindent eldöntő ítélete nehezen tekinthető bármi másnak, mint cinikusnak. Abban a kérdésben kellett dönteniük a főbíráknak, hogy mintegy negyvenezer szavazólapnak a floridai állami legfelső bíróság által engedélyezett kézi újraszámlálása nem támaszt-e alkotmányos aggályokat.

 • Választások Szerbiában: A második nekifutás

  Apártpolitikai színtér az októberi hatalomátvétel és Kostunica jugoszláv elnökké választása óta teljesen átalakult. Az addig legyőzhetetlennek hitt Szerbiai Szocialista Párt alapjaiban ingott meg, több ismert vezető kilépett soraiból, és új pártot alapított.

 • Kiállítások a Petőfi Irodalmi Múzeumban: Hol lesz majd lakóhelyem?

  Atatarozók alapos munkát végeztek, kívülről és belülről is takaros az épület, jó lenne itt szerkesztőségi üléseket meg bulikat tartani, de hát egy közintézmény nem arra való, úgyhogy megelégszem a tudattal, nemsokára ide költözik Macintosh Classic típusú számítógépem néhány személyes tárgyammal együtt, kézirataimról nem is beszélve.

 • Történelem és mozitudat (A Glamourról)

  Ez az - elismerem - kissé erőltetett címjáték jutott eszembe Kovács Éva szociológiai vértezettségű vitairata olvastán (A hinta szédülete, Magyar Narancs, 2000. november 30.). A vitairat logikus és pontos: szerzője láthatóan nemcsak tájékozott a történelemben, politikában, a magyar kultúrában és ezeknek összefüggéseiben, hanem vitázni is tud.

 • A gyűlölet szédülete (Tények A hinta szédülete című íráshoz)

  AGlamour című magyar film forgalmazójaként megdöbbenéssel olvastam Kovács Éva "publicisztikáját" a Magyar Narancs november 30-i számában. Igazi publicisztikának nem hívhatjuk, hiszen sugárzik belőle a gyűlölet. Filmkritikának sem nevezhető irományában a szerző megkérdőjelezi a filmbeli történéseket, eseményeket, karaktereket, és rossznak, hiteltelennek, érdektelennek mondja az ábrázolást.

 • Karácsonyi piac: Haza és hal

  Halra megyek. Hagyom, hogy periferiális tudatmezőmbe beszűrődjön minden, de elsősorban a halasok standjait keresem, mintegy keresztüleresztem rajtuk a valóságot.

 • Kína, hétköznap: Tájfutás

  Amikor tíz és fél órai repülés után végre kikecmereg az ember a Jumbo-Jet pocakjából, Sanghaj - hat órával előrébb - ugyanolyan időjárással fogadja, amilyen idehaza is volt. Busz jön értünk, úti célunk az innen még vagy 300-350 kilométerre lévő Nanking.

 • Kábítószer és politika: A szigorítás útján

  Hogy ennek a bizonyos fellépésnek mi volt az első - s úgy tűnik, máig legfontosabb, meghatározó - eleme, azt talán mindenki tudja, hiszen kevesen vannak, akik ne hallottak volna a Btk. 1999. március 1-jei "kábítószer-szigorításáról".

 • Levezetés (Évzáró Unió Bokszgála, Paks)

  Hát, öregem, ezt a Félix se gondolta komolyan - összegzi szakmai értékelését Füzesy Zoltán, Zoli (és Gatto) edzője. Mindez annyit jelent, hogy kissé elégedetlen az ellenfél gyengeségével: ha valakiben látnak fantáziát, fokozatosan terhelik egyre erősebb ellenfelekkel.

 • Bérmikulás-visszásságok Kelet-Magyarországon: Ünnepi megvilágosodás

  Az idén a legkisebb gyerekem is elesett. Tavalyig még hősiesen tartottuk a frontot nála, bár a két nagyobb cinikus minden kérés ellenére énekelt. Dilinyós vagy, veregették feszt a vállát, egy bácsi a Mikulás, a Jézuska meg maga az öreg.

 • Alkoholmentes sörök: Az új liturgia

  a dolgokból, amiket ezek a csomagok tartalmazni szoktak: szénhidrát, zsír, engedélyezett élelmiszer-színezék, állományjavító adalékok. Innen már csak egy lépés megismerni az alkoholmentes sörök meglehetősen széles választékát.