• Sajó László: Öt és feles (I´gazságra vezérlő kalauz)

  Hallom, lefogytál. Olvasom, nem iszol. Hiába vittem be hát az unikális kisgömböcöt a szerk.-be, te már seholse, fogytál, éppen. A Fehér úton, majd végig, a metrón, én ökör, lassacskán berúgtam, egyedül kortyolgatván.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Misi, impossible!)

  A múlt héten annyi sóletet ettem - mesélte Misi a kerti összeröffenésen a krumplis zsákok mögött -, hogy amikor délután lementem a termálba áztatni öreg csonkjaimat, a hátam mögött a medence szélén már gyülekeztek, hogy majd a helyemre ülhessenek, mert a fölszálló testesebb buborékokból úgy nézett ki, a medencének kizárólag ezen a pontján élményfürd› működik.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Vagy a nukleáris tavasz homályosítja el az agyakat, vagy tényleg minőségbe csapott át a mennyiség, n(ota) b(ene) körmönfontságom elérte a szökési sebességet, mintegy az érthetőség határát (és még azon is túl).

 • Haraszti Miklós: Miért szeretik jobban a csehek a szabadságot?

  Vajon jobban szeretik-e, mint a magyarok? Eddig nem volt okunk azt hinni, hogy azon a bizonyos Nyugat-Kelet lejtőn mi Csehországnál lejjebb vagyunk, elcsúszva Oroszország irányába. Abban a tudatban éltünk, hogy itt Közép- vagy Komp-Európában van egy közös, közepes k-európai minőség.

 • A kisgazda 37-ek

  Bár a napilapoknak név nélkül nyilatkozgató fideszes források nemhogy a kezüket, de még a lábukat is mossák, ha a legnagyobb kormánypárt szerepe kerül szóba az FKGP-n belüli pártütésben, nagy marhának kéne lennünk ahhoz, hogy azt higgyük: a Torgyán-ellenes általános összeesküvés szellemét nem a Lendvay utcában eresztették ki a zokniból.

 • Hazai pályán

  A Belgrádban lényegében házi őrizetben tartott Slobodan Milosevic körül szorul a hurok: ha nem Hágában, úgy odahaza fogják a vádlottak padjához bilincselni. (Ha Hágába kerül, még az is megtörténhet, hogy délelőtt őt egzecíroztatják majd, délután meg magát a NATO-t.

 • Kulturális hírek

  MOZI- ÉS DVD-MÉRLEG7,7 milliárd dollár jegybevételt produkáltak 2000-ben az észak-amerikai mozik. Ez csaknem három százalékkal több az 1999-es eredménynél, és a kilencedik alkalom, hogy az amerikai és kanadai mozik összbevétele meghaladja az előző esztendeit.

 • Cyber hírek

  Olvadó e-milliárdokLegalább hét amerikai internetmilliárdos vagyona csökkent milliókra, és legkevesebb 210 internetes vállalkozás zárta be kapuit a technológiai papírok árfolyamzuhanása következtében 2000 során. Vagyonának legnagyobb részét a CMGI vezérigazgatója, David Wetherell veszítette el, az év elején 2,1 milliárd dollárt érő CMGI-részvényei ugyanis már csak százmilliót értek az év végére.

 • Atomerőművek Szlovákiában: Zónázás

  ACsehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottsága (CSKP KB) 1966. szeptember 28-án kihelyezett ülést tartott Pozsonyban, amelynek egyetlen napirendi pontja volt: létrehozni a Csehszlovák Atomenergia Bizottságot (CSAB), és megbízni azzal a feladattal, hogy szlovákiai területen dolgozza ki egy atomerőmű létesítésének tervét.

 • Menekültstátus a zámolyiaknak?: Az ígéret földje

  az információt (bár nem is cáfolták), egyelőre politikusaink sem hajlandók érdemben foglalkozni

 • Mikola István egészségügyi vállalkozásai:Önsegélyalap

  Keller László képviselő (MSZP, a megszüntetett Népjóléti Minisztérium volt politikai államtitkára) tavaly tavasszal Gógl Árpád minisztertől, novemberben pedig Polt Péter legfőbb ügyésztől kért állásfoglalást az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója, Mikola István "sajátos vérátömlesztéséről".

 • Olajszőkítők emberközelben: Betyárvirtus

  Az események, a cégek mögött azonban többnyire nincsenek arcok; hallani is csak az "első vonalról" hallani, igaz, róluk is leginkább lelövésük/felrobban- tásuk után. Az alábbiakban egy eddig jobbára ismeretlen közegről, az olajos hierarchia kisembereiről

 • Cseh tévékavar: Nincs képük hozzá

  és ily módon korrekt tájékoztatással tudna most olvasóinknak szolgálni a cseh szerkesztők politikai elfogultságairól és szakmai hozzáértéséről. Erre pedig még akkor is szükség lenne az események elfogulatlan bemutatásához, ha az új tévéelnök, Jirí Hodác személye

 • Harmadik világ: Helybe(n)járás

  az országok küszködnek - alig érzékelhető eredményekkel és annál látványosabb visszaesésekkel - kifelé a reménytelenségből, amelyek ezt tették már egy, két, öt éve is.

 • Catch´em all!: Pokémonománia

  Az Ön háromévese, kedves olvasó, az RTL Klub vasárnap délelőtti örömműsorára perdül-fordul, miközben Ön próbálná nyögve fejére húzni a paplant? Vigyázzon! A fertőzésveszély nagy, Ön veszélyes zónába ért!

 • Zene: Boldogult Neues Jahr (Újévi koncert Bécsben és Budapesten)

  A kamerák képeinek tanúsága szerint 2001 újévének délelőttjén a hetvenegy éves Nikolaus Harnoncourt meglehetősen elfogódottan lépett ki a bécsi Musikverein Aranytermét megtöltő sogennante prominens közönség elé.

 • Könyv: Mintha tetten érték volna (Arthur Schnitzler: Tágra zárt szemek - Álomnovella)

  és azzal is fejeződik be. Gyöngéd mosoly, diadalmas fénysugár, tisztán csengő gyereknevetés.

 • Könyv: Józan paraszti (Philip Kotler a marketingről)

  Időnként szórakoztatóak tudnak lenni a marketingszakmunkák. Marketinggel sok pénzt lehet keresni, kívánatos dolog, ezért aztán legalább annyi sarlatán marhaságot adtak ki (még magyar nyelven is) a témában, hogy talán még a csajozás-, meggazdagodás- és aranycsinálás-ügyi szakirodalmat is felülmúlja.

 • Tánc: Galaktikus gerincesek (A Random Dance Company a Trafóban)

  Alondoni Random Dance Company szofisztikált cyberbrigád. Wayne McGregor ötletadó és rendező koreografáltjai a legújabbak világából jöttek. Előadásaik által közvetlenül tapasztalható az élő, jól képzett táncosok, a virtuálisan kreált figurák, a kivetített grafikák, a kinetikus architektúra, valamint a testből és gépből materializált hangok jól működő kapcsolata.

 • Könyv: Mezítláb a parkban (Terence Couran-Dan Pearson: A modern kertművészet)

  Ha találomra csapjuk fel valahol, szinte biztos, hogy a következőhöz hasonló képeket látunk: domboldal, erdőszél, szavannarészlet, erdei patak - nagyjából ilyen kertekről van itt szó. ´sparkok, kert a kenti tengerparton, rétek, legelők, nehezítésként valamilyen tereptárgy, bronzszobor, pajta, iparművészileg elszenesített tölgyfa - a könyvet kisebb kertben nem is nagyon lehet kinyitni.

 • Film: Rámozdulni a lére (Guy Ritchie: Blöff)

  Asikertörténetek nem túl változatosak, inkább műfaji sajátosságaik vannak. Emlékszik még valaki Roberto Rodriquezre? Állítólag egy nettó senki volt, aztán innen-onnan összekalapált hétszázezer USD-ből (potomság) leforgatta az El Mariachi című látványosan low budget moziját, és menten lett belőle valaki.

 • Lemez: Hacsak nem (Neil Young: Road Rock vol. 1)

  "Ez a kilencszázadik koncertlemeze"; "Youngtól nem lehet elég élő felvételed" - állítják pro és kontra a Road Rock kritikusai. Valóban, csak az utóbbi évtizedben három és fél Weld és Arc című mini CD (1991), MTV Unplugged (1993), Year Of The Horse (1996) hivatalos Neil Young-koncertalbum jelent meg, tehát éppenséggel nem szűkölködünk hasonló produkciókban.

 • Lemez: Legalább kiderül (Agostino Di Giorgio Quartet: AD 2000)

  Az olajár kártékony hatásaival együtt lassan a nemzetközi dzsesszvilág is begyűrűzik Magyarországra. A UP Records és a Fonó közös kiadványán az olasz nevű, New Yorkban született Agostino Di Giorgio gitározik, és feltehetően a hangszerelésért is ő felel.

 • Lemez: Csodavárás (Korai Öröm: 2000. Sound and Vision)

  Egyre nyugodtabb, egyre csöndesebb a víz a Korai Öröm tengerén, és ez egyáltalán nem baj. A legújabb lemez - már hagyományosan - címtelen számai egy befelé forduló, padláson molyolgató zenekart mutatnak be, egy letisztult, de nem egyszerű világot, ahol a harmóniák sokkal nagyobb szerepet kapnak, mint a lendület.

 • Lemez: Csak a csillagok (Csókolom 2000)

  Volt idő, amikor nagyon tudtam volna lelkesedni ezért a lemezért. De ahogy ezerrel megöregedtem, egyre kevésbé izgat a rock ´n´ roll, és hál´ isten távolabb tartja magát tőlem a depresszió. Aminek persze ugyancsak megvan a maga veszélye, de erről majd máskor: ez a pár sor most nem rólam szól.

 • A lakodalmas rock őstörténete: Az utolsó parasztlázadás

  Népmesébe illő történetről van szó, ugyanis a Bugyi testvérek hárman vannak. Voltaképpen Bugyi János, az ürményházai (Jermenovci) kocsmáros tehet az egészről, aki két fiának, Gyulának és Jancsinak is villanygitárt vett valamikor a hatvanas években, hogy ne csak a hagyományos tamburán szaggassák a húrt.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Lisztbogár

  Az egész földön elterjedt, és mivel liszt a természetben csak elvétve fordul elő, leggyakrabban az ember közelében él. Elvileg fényes sötétbarna vagy csillogó fekete a háta, hosszanti barázdákkal, de a csillogást általában eltakarja a ráragadt lisztréteg.

 • Lékó-Kramnyik páros mérkőzés: Világos indul

  Asakkot sokan ismerik, úgyhogy csak vázlatosan ismertetem a lényeget. A parti megnyitással kezdődik, majd ebből fejlődik ki a középjáték, hogy nemsokára végjátékba csapjon át. A sakkpartit meg lehet nyerni, el lehet veszteni, és ki lehet hozni döntetlenre.