• Kálmán C. György: Magánvalóság (A jó király)

  - Jujj, de undorító, megmondalak az apukádnak! - sírdogál Évike a hátsó udvarban, amikor a kis Béla valami nagyon gusztustalan dolgot mutat neki. Évike nem tudja, hogy idősebb Bélának masszázsszalonja van, és egy lakókocsiban berendezett peep-show-val járja a környék aprófalvait; vagy ha tudná is, jó nevelést kapott, és ezért nem hajlandó felülni "a vér nem válik vízzé" vagy "az alma nem esik messze a fájától" típusú előítéletes gondolkodásnak, viszont hisz abban, hogy a hatalom bölcsességgel és igazságosságal is párosul.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Anyák napalmja 1.)

  Fölhúztam a rövid szárú kertésznadrágomat, alá egy Védd a békát! kurzív feliratú pólót, a zsebeimet teletömtem negróval, és kisétáltam a buszpályaudvarra. A 32-es kocsiállásnál némán hullámzott a tömeg, cekkerek és megizzadt nejloningek (36-ostól 45-ösig), nyakkendőket himbált a bámulatos szellő.

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  És persze nem éri meg megtenni, de nem éri meg nem megtenni sem, azaz mégis belül van a világ, ellentétben a buddhista értelmezéssel. Legalábbis bizonyos esetekben, hogy ezzel finomítsam a fenti kijelentés globális voltát, még annak fényében is, hogy a továbbiak talán nem fognak szervesen illeszkedni semmihez, de ez már talán nem szokatlan.

 • Pogány Kristóf: Kihívó magatartás (Medgyessy és a baloldal jövője)

  Aszocialista párt kongresszusa majdnem egyhangú szavazással emelte a miniszterelnök-jelölti pajzsra Medgyessy Pétert. Orbán Vikor új kihívójától azt várja az utódpárt, hogy a január környékén megfordult politikai trendet helyrebillenti az addigi kerékvágásba.

 • Thoma László: Rossz közérzet a kultúrházban (Nem be: le)

  Nehéz helyzetben vagyok, hiszen a Narancs az értelmiség erkölcsi válságáról indított vitában Tamás Gáspár Miklós és Eörsi István cikke után (Be vagytok szarva, 2001. május 24., Hogyan is állunk azzal a beszarással?

 • Éjjel, nappal, minden hullámhosszon

  Mi van akkor, ha egy hazugságot sokáig, kitartóan ismételgetnek?

 • Hidegvérrel

  Rendes liberális ilyenkor meg van lőve. Gondolja ezt is, gondolja azt is, és belefájdul a feje, hogy meg tudja indokolni mindkettőt. Az ölés az emberi történelem része, és azokban a szüntelenül adódó szerencsétlen pillanatokban, amikor ezzel szembesülünk, nem tudunk mit kezdeni vele.

 • Kulturális hírek

  BRÜSSZELI INTIME címmel mutatja be Herman Bertiau belga fotóművész és munkatársa, Sylvie Nys felvételeit a Miró Fotógaléria (Budapest VI. ker., Teréz krt.

 • Cyber hírek

  Internetfigyelés szeptembertőlSzeptember elsején megkezdi munkáját az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának új internetfigyelő csoportja. A bejelentés szerint csak azoknak az internetes oldalaknak a készítőivel szemben lépnek majd fel, akik kimerítik a közösség elleni izgatás tényállását, pedofil képeket közölnek, vagy tiltott szexhirdetéseket tesznek közzé.

 • Beiktatták Berlusconit: Valami bűzlik Padániában

  Orbán Viktor három hete Milánóba utazott, és Silvio Berlusconitól és Edmund Stoiber bajor miniszterelnöktől tisztes távolból végignézhette a Bajnokok Ligájának keserves döntőjét. Aztán a mi nevünkben is gratulált kettejüknek az öt olasz párt, illetve a tizenegy bajor focista sikeréhez.

 • Elnökválasztás Iránban: Helybenjárás

  78 százalékos győzelmet szerzett, vagyis a hatvanmilliós ország szavazóinak többsége

 • Ombudsmanválasztás: Biztosra mennek

  Várhatóan június 19-én szavaz a parlament az országgyűlési biztosokról. A pártok frakcióvezetői azonban már több alkalommal hiába találkoztak Mádl Ferenc köztársasági elnöknél, nem jutottak semmire. Gönczöl Katalin általános, Majtényi László adatvédelmi és Kaltenbach Jenő kisebbségi biztos megbízatása június 30-ával hat év után lejár; ha a parlament addig nem választ ombudsmanokat, működésképtelenné válhat az intézmény.

 • Roma-magyar konfliktus Jászladányban: Játék a tűzzel

  Suki Emilné, a középkorú jászladányi cigányasszony még nincs túl a sokkon. Az életét a szúnyogháló mentette meg; az asszony most attól tart, hogy a szomszédos településeken élő rokonai átjönnek Ladányba bosszút állni, és aztán újra folytatódik az iszonyat.

 • Demszky fél éve az SZDSZ élén: A ló nélküli fejes

  Idén tavaszra 10, a 2002-es választásokra pedig 15 százalékos támogatottságot ígért Demszky Gábor, amikor tavaly decemberben az akkor 5-7 százalékon álló SZDSZ elnökévé választották. Ehhez képest a Szonda Ipsos májusi felmérése szerint a potenciális választópolgárok körében a szabaddemokraták támogatottsága 3 százalékos, s 4 a biztos pártválasztók körében; a Gallup 6 százalékot, a Medián 5, illetve 8 százalékot mért.

 • MSZP-kongresszus: Péter és testvérei

  Az eseményen elfogadtak ugyan egy "Javaslat a Magyar Szocialista Párt választási programjának fő irányaira" elnevezésű dokumentumot is, de erről még Kovács László pártelnök is azt mondta, hogy "választási programnak nem elég rövid, túl sok témát tartalmaz, és nem elég közérthető.

 • Kondor Katalin a Magyar Rádió elnöke:Hálaműsor

  Amikor tavaly júliusban a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriuma előbb 14:11, majd 13:11 arányban elutasította a négytagú "csonka" elnökség javaslatát, miszerint Kondor Katalin, a Kossuth adó főszerkesztője a legalkalmasabb pályázó a közszolgálati rádió vezetésére, a történet szinte valamennyi szereplője megsértődött.

 • Tábor Ádám: Isten éltesse Eörsi Istvánt!

  Szándékosan adtam Eörsi István provokatív szellemiségéhez illő prokovatív címet születésnapi köszöntőmnek. Eörsi ugyanis közismert ateista, én viszont nem konvencionálisan kívánok neki gratulálni, hanem szó szerint azt kívánom, hogy az élő Isten éltesse soká.

 • "Érvényes szerepben" (Radiohead, Prága)

  és Amerikában egyaránt vezette az eladási listát. Lehet tippelni, milyen pályát fut majd be az Amnesiac odakint és ideát. Az együttes két tagja Prágában adott randevút a közép-kelet európai médiának.

 • A Zene Ünnepe: Kockázatmentes

  Ha június 21-e, akkor jó pár éve Magyarország is ahhoz az "európai unióhoz" tartozik, melynek számos városában dalba borul a nyári napforduló. Az igazi persze az volna, ha úgy tudnánk ünnepelni, mint a hagyományteremtő franciák, és minden teret megszállna ilyenkor egy-egy zenekar, de nem tudunk; mindazonáltal maroknyi "úttörő" szervezőre a manapság újra savanykásan-kesernyésen átpolitizált támogatási rendszer dacára is számíthatunk.

 • Kalandra fel! (Rácz Zsuzsa és Rácz Lukács az Élménymozgalomról)

  és Rácz Lukács reklámszövegíró, hogy a drogmentes életformát vonzóvá tegyék a 14-18 évesek körében. "Olyan mozgalmat dolgoztunk ki középiskolások számára, amelyben a legmodernebb kommunikációs eszközök segítségével megismerkedhetnek önmagukkal, fejleszthetik képességeiket, barátokra találhatnak, közösségeket hozhatnak létre.

 • Változó európai marihuána-jogszabályok: Fűpolitika

  Az, aki bármilyen okból meg szeretné érteni, hogy pontosan miért is tiltják a világ legtöbb országában a marihuána fogyasztását, előbb-utóbb rádöbben arra, hogy ezek az okok kizárólag politikai természetűek. Orvosi, szociológiai, kriminológiai érvekkel ugyanis nem lehet alátámasztani a marihuána-prohibíciót.