• MaNcs 13. évf. 25. sz. (2001. 06. 21.)

  "Kártyázni is kell" (Vass Nándor, a Környezetvédelmi Minisztérium integrációért felelős államtitkára

  Magyar Narancs: A tárgyalások lezárását a szkeptikusok úgy is értelmezhetik, hogy a környezetvédelmet presztízskérdésnek tekintő svédek (Svédország az EU soros elnöke - M. Cs.) erősen szorgalmazták az áttörést épp ezen a területen, továbbá a megtorpant csatlakozási folyamatot is tovább akarták lendíteni ily módon. A másik oldalról viszont úgy tűnik, az eredetileg kilenc mentességi kérelem közé el volt...

  2001 / 25
 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Anyák napalmja 2.)

  Már a külvárosban haladt a busz, mikor súlyos teher nehezedett a mellkasomra, mintha kívülről és belülről feszülne egymásnak lét és nemlét, a tégla és a tégla árnya. Asszonyom, mondtam, uram, mondta, poggyászát leemelte a csomagtartóról, s mellkasomra támaszkodó kezét huncut szavakkal követte: milyen magasan ül maga, az ember eltéveszti a funkcióját.

 • Nádasy Ádám: Modern Talking (Az agglutináció)

  A magyart gyakran nevezik szokatlan, az európai átlagtól eltérő nyelvnek. Ez nemcsak az alapszókincs finnugor (tehát egzotikus, az Urálból hozott) volta miatt van így, hanem a nyelvtani szerkezet is nagyon más (például nincs hímnem-nőnem).

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  Menyét leszek, a hód túl messze van, ha már szőrös állat akarok lenni, de nem fent, inkább lent, ahol az aljnövényzetben, kicsit a halál előtt, egy kicsit a halál után kell megkeresni a mindennapi betevőt, ott akarok turkálni, kutakodni az avarban, megkeresni az igazit a rothadó mohában, ahol csak a legnagyobbak vesznek el, a kisebbek meg megmaradnak láthatatlanságuk okán, észre sem veszik őket, nemhogy megölnék, szabadíts meg a gonosztól, Uram.

 • Tálas Péter -Vincze Hajnalka: Mit ér, mit ér két félteke? (A transzatlanti vita és az Európai Unió b

  A transzatlanti vita és az Európai Unió bővítése

 • Ki volt a hibás?

  4. A közönség, mert azt mondta, "táncolj, Kokó, üsd ki", és belehajszolták a biztos vereségbe.

 • Lajos, a hun

  A Postabankról szóló hírekre egy ideje már senki nem kapja fel a fejét. A "milliárd forint" szóösszetételről, ha a hányatott sorsú pénzintézettel egy mondatban találja magát, mintegy automatikusan leoldódik minden kötelék, amely a valóságos gazdaság, a "reálszféra" elemeivel - egy valóságos bank veszteségével vagy nyereségével, valós hitelekkel, vállalati mérlegekkel, egy létező ország létező parlamentje által jóváhagyott költségvetéssel - akár távoli összefüggésbe is hozhatná.

 • Kulturális hírek

  A HABSBURG ÉVSZáZADTavalyi trieszti premierje után Budapestről indul európai, jórészt az egykori Monarchia nagyvárosait érintő vándorútjára a Habsburg évszázad - Egy birodalom fotográfiái 1848-1916 című kiállítás, melyet az Alinari testvérek fotográfiai múzeuma szervezett Friuli Venezia-Giulia tartománnyal és Trieszt városával közösen.

 • Cyber hírek

  Mobilcsörgést utánoznak a madarakAz ausztrál madarak a készülékek széles körű térhódítása nyomán elkezdték utánozni a mobiltelefonok csörgését - állítják az ornitológusok. Ausztráliában hat olyan madár őshonos, amely természeti hangokat, főleg más madarak hangját utánozza párzáskor vagy területük megjelölésére.

 • II. Szimeon győzelme: Bulgária? Király!

  Atörténet 1946-ban kezdődött, amikor a kilencéves uralkodót egy "népszavazás" után elzavarták az országból. A kis Szimeon meg sem állt Spanyolországig, ahol felcseperedett, polgári állást vállalt egy pénzintézetnél, feleségül vette a spanyol arisztokrácia egyik csinos hölgytagját, majd született öt kis királyfija.

 • Demszky Gábor lemondása: Búcsúkeringők

  Abban nagyjából mindenki egyetértett, hogy Demszky stratégiája nem vált be, vagy legalábbis nem elégséges, de az Országos Tanács (ot) június 9-i gyűléséig még kevesen vonták kétségbe, hogy a szükséges változásokat Demszky Gábor elnöklete alatt képzelik el.

 • Emelkedő infláció: Mindig magasabbra

  Aköltségvetés tervezésekor az egyik neuralgikus pont az éves inflációs előrejelzés, amelyre majd a bevételi és kiadási sarokszámok épülnek. A mindenkori ellenzék ilyenkor rendre az inflációs adat szándékos alultervezésével vádolja a mindenkori kormányt, amelyre az viszontfikáz (hogy mindez hazugság, meg hogy tik is ezt csináltátok).

 • Húsármelkedés: Még drágább az ételed

  a húsáru: egy kiló sertéskarajért a pár hónappal ezelőtti 750-800 HUF-fal szemben manapság 1200 egységet kell kipengetni a piacon. Módfelett kellemetlen, mondhatnánk, hiszen országunkban a kiegyensúlyozott lakossági húsfogyasztás immár évtizedek óta a közbéke egyik záloga: Kádár János rendszerét például e nélkül nem is hívhatták volna annak, aminek.

 • Gyógyszeráremelések: Mondja, mi a gondja!

  A kormány a múlt héten hagyta jóvá a medicinák július 1-jétől érvényes áremeléséről

 • "Néhányszor magyarázkodnom kellett" (Balázs Péter volt németországi nagykövet, egyetemi tanár)

  Magyar Narancs: Orbán Viktor az utóbbi hónapokban hangsúlyozottan aktív külpolitikát folytat. Miért emelte stratégiai partnerünké a szélsőjobb segítségével hatalomra került osztrák és olasz kormányt?

 • Edmund Stoiber bajor miniszterelnök ambíciói: Fel, Berlinre!

  egy rakás félrészeg ideológiai harcostársnak mondani? Durvát és vicceset.

 • Tízéves az Írók Boltja Kft.: A hely szelleme, a szellem helye

  Az addig magánügy, hogy a Nyugatiba megérkezvén első utam egy évtizede ide vezet. Adnak bort, kávét vagy ásványvizet, megkérdezik, de tisztára úgy, mintha nekik fontos volna, mintha éppen akkor nem volna számukra semmi fontosabb: hogy vagyok, mit csinálok, meddig maradok.

 • Könyv: Gondolkozzunk! (Szvjatoszlav Richter Magyarországon)

  A Papp Márta által rendkívüli gonddal és odaadással szerkesztett kötet az elmúlt évek valószínűleg legérdekesebb magyar klasszikus zenei kiadványa. Egyrészt példásan elővezetett dokumentumtár - 1954-től 1993-ig éves lebontásban közli Richter összes Magyarországon adott hangversenyének műsorát, nem feledkezve meg a ráadásokról sem, másrészt a magyarhoni Richter-befogadás és -legendárium kompendiuma.

 • Könyv: Csöndbe zárt szavak (Oravecz Imre: Héj)

  Bár jómagam tízévesen mással voltam elfoglalva, meg az Avas amúgy sem volt az események centruma, minden nehézség nélkül el tudom képzelni sokak tekintetét, amikor 1972-ben Oravecz Imre a Marsról a magyar irodalomba megérkezett.

 • Film: Dumaújváros (Bernáth Zsolt: Sohasevolt Glória)

  Kezdjük a kályhánál! Milyen kályhánál? Anyád kályhájánál, amiben a használt falvédőkkel fűtött. Egyszer, mer´ ideges volt a szomszéd meg a vízdíj miatt, véletlenül eltüzelte a fater fél könyvtárát is, valami szótárfélét, Hungárizsa A-K vagy mi, azóta folyton a maradékot (L-Zs) falod, ha bekrepál a videó.

 • Film: A kapunál a pun áll (Ridley Scott: Hannibal)

  Tanár úr, én készültem. (Milyen tanár úr? Hannibál. Ámbár a filmművészet teli van tanarakkal.) Persze nem nagyon kell odalenni ezzel a készültséggel, nem sokba van az egész, csak azért mesélem el, hátha beleszaladnak egy feleltetésbe mozi után.

 • Lemez: Varázsgitár (Depeche Mode: Exciter)

  Afelszínesek meg a cinikusok ma is úgy tekintenek a Depeche Mode-ra, mint arra a szintipop-szabadcsapatra, amely tengernyi feketébe bújt tinilány szívét törte darabokra a nyolcvanas évek közepén Magyarországon, és amely nélkül nem jöhetett volna létre Kovács Ákos.

 • Lemez: Puha vagy, Jenő (Big Bud: Late Night Blues)

  Fene tudja, miért, de LTJ Bukemet meg az ő istállóját (Good Looking Records) kifejezetten szeretik mifelénk a népek. Pedig eredetileg jórészt bálnazenéket adtak ki, melyeket finomkodva atmoszferikus drum ´n´ bassnek nevezett a szaksajtó: ezek ama darabok, melyek korai Pink Floyd-os szintiszőnyegen úsznak (Cousteau kapitány és nehézbúvárai lábtengóznak a tengerfenéken), azután beindulnak az ultrafinom tört ütemek, a hallgató pedig öt perc múlva garantáltan belezuhant a semmibe, és/vagy mély álomba szenderült.

 • Lemez: Kis lépések politikája (Natacha Atlas: Ayeshteni)

  Natachát annyiszor láthattuk, és annyiszor kaseroltuk már, hogy a felvezető biografikus kört engedelmükkel lerövidítem. Kiindulópontnak így a tavalyi év kínálkozik, mikor is Natacha már nem a Trans-Global Underground, hanem külön bejáratú muzsikusok társaságában lépett fel a Szigeten, no és amikor ideje java részét nem Londonban, hanem Kairóban töltötte, hiszen ez az aprócska fordulat akár azt is jelezhette volna, hogy a következő albumával új fejezet nyílik vonzó karrierjében.

 • Lemez: Máshonnan ugyanaz (Tarika: Soul Makassar)

  Az egy pillanatig sem vitás, hogy - amiként a Zöld-foki-szigeteknek Cesaria Evora - Madagaszkárnak a Tarika zenekar a szinonimája. Kérdésként legfeljebb csak az merülhet fel, hogy jobbára napsütötte-egzotikus-érzéki dalai mögött elegendő fedezet van-e ahhoz, hogy kétévenként újabb - no és változatlanul hatásos - albumot készítsen.

 • Terepcsere (Vasútmodell Fesztivál, MOM Művelődési Ház)

  Ilyenkor nagyon kedvesen azt szoktam mondani, hogy nincs igazán más vágyam, mint egy tizenöt-húsz perces beszélgetés nyugdíjbiztosítás- ügyben, majd kedvesen bediktálom főszerkesztőnk nevét és telefonszámát. Most sem történt ez másképp, és a napi jó cselekedetet letudva, végre a terepasztaloknak szentelhettem figyelmemet.