• MaNcs 13. évf. 29. sz. (2001. 07. 19.)

  "Ez már minden, csak nem koalíció" (Torgyán József, az FKGP elnöke)

  Magyar Narancs: Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt mondják, hogy soha nem volt még ilyen rossz helyzetben a mezőgazdaság. Másfelől viszont személyesen tapasztaltuk, hogy például felső-bácskai parasztok, akik a kárpótlással kaptak vissza földet, azt állítják: nem volt még olyan jó évük, mint a tavalyi. És ezt az ön miniszterségéhez kötik. Végül: a Fidesz a kisgazdabotrányok kirobbanása után jól...

  2001 / 29
 • Juhász Géza: Margószélesség

  Szakértelem

  A szakértőt nyilvános előadása végeztével körbeveszik lelkes tanítványai és más érdeklődő pszichológus hallgatók. Dr. X-né rajzokat mutogat az asztalnál. "Ezen a rajzon egy apagyilkos fiú ábrázolta magát törött ágú faként, azon pedig egy gyilkos férfi vetette papírra sérült lelkét.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Már megint Simicska Lajos borzolja a kedélyeket. Hogy mit keres legnagyobb magánbankunk leánypénzintézetének az élén.

 • Szanyi Tibor: Föld a láthatáron

  Pár napja csak, hogy tekintetünk az új perspektívákat méricskéli, és úgy tűnik, egész jól szokjuk a gondolatot: jöhetnek az új telepesek.

 • Kacziba Antal: Robbanó lufik (Merényletek és politika)

  ADembinszky utcában történt robbanás szele némileg átrendezte a nemzeti mennyboltot díszítő imázslufikat. Egy picit láttuk az eget. Sajnos nem olyan tiszta kék, mint amilyennek azt az attitűdmódosító vállalkozók szerint látnunk kellene.

 • Négy év fixért

  A Fidesz és az MDF lapzártánk idején a jövő évi választási összefogásról tárgyal, egy tudósítás szerint "igen konstruktív, baráti légkörben". A tét a Fidesz számára az, hogy a szavazatmaximálás érdekében - ami jó esélyt biztosítana egy újabb négyéves, a jelenleginél is gondtalanabb (egyedüli, valódi koalíciós partnerek nélküli) kormányzásra - rá tudja-e venni az MDF-et a szoros szövetségre (közös listaállítás Fidesz néven, ilyesmi).

 • Az öreg bányájának a titka

  A tegnapi meccsen az MTI lekapta az újra nyilvánosság elé lépő Orbán Győzőt. 13 éves jegyzetünket ajánljuk ennek apropóján, melyet így zártunk: „Hogy a Fejér megyei üzleti banditizmus hogyan válhatott kormányzati kérdéssé, ne tőlünk kérdezzék.

 • Cyber hírek

  EU Geant ´sztől Magyarország is csatlakozik az Európai Unió Geant programjához: a Nemzeti információs infrastruktúra fejlesztési program (NIIF) keretében mintegy 400 hazai tudományos intézmény, egyetem, könyvtár és múzeum közel 400 ezer használója fér majd hozzá a legkorszerűbb optikai adatátviteli technológiára épülő európai gerinchálózathoz, amely az országonkénti csomópontok között 2,5-10 gigabit/másodperc sebességgel szállítja az információt.

 • Kulturális hírek

  n CHAGALL Az emlékezés tájain címmel nyílt kiállítás a Budapesti Zsidó Múzeumban: Marc Chagall ötvenkilenc olajfestményét, akvarelljét, tinta- és tusrajzát a művész örökösei, a párizsi Pompidou Központ és a nizzai Musée National Message Biblique Marc Chagall adták kölcsön kifejezetten e bemutató céljából - csaknem harminc évvel a Műcsarnokban 1972-ben rendezett Chagall-kiállítás után.

 • Élet a megszállt övezetben: Ünnepnap Hebronban

  Akátyús úton, a völgyben ócska autók öszvérfogatokat előzgetnek, körülöttünk pici kertek, olajfaligetek, legelő nyájak. A hegyoldalban mindenütt építkeznek. Daruk mozognak, teherautók rakodnak, buldózerek tolják a földet.

 • A Tasnádi-per: Maffia vagy koncepció

  és végén - zajlik a Tasnádi Péter elleni, "keresztapa-pernek" is nevezett eljárás. Az alábbiakban mindenekelőtt a vádiratra koncentrálunk.

 • A Pepsi Sziget és a melegek: Szivárványlavina

  III. kerületi polgármester a Sziget Kft.-nek címzett levelében, hogy miért nem járul hozzá a "Szivárvány sátor" létesítéséhez. A polgármester lavinát indított el: szerződéskiegészítésre kényszerítette a szervezőket, majd nyilvánosságra hozta az új melléklet részleteit, a hatalmas médiaérdeklődés és a homofób közhangulat hullámain országos ismertségre szert téve így.

 • Autósztráda-építések: Civilek a pályán

  Amióta a jelenlegi politikai vezetés nyíltan feltálalta egy preferált vállalkozói körnek az M3-as autópálya új, Füzesabony és Polgár közötti szakaszának építését (majd valamivel később az M7-es felújítását, a Zamárdit Balatonaligával összekötő út sztrádává szélesítését, valamint az M9-es építését a szekszárdi Duna-híddal), két fontos mondatot őröltek lankadatlanul az imamalmok.

 • Kant és Dosztojevszkij (Berlini jegyzet)

  Alig hogy leültem, odajött hozzám egy negyven év körüli nő (először azt hittem, ő a felszolgáló), és minden bevezetés nélkül megkérdezte, mit szólnék hozzá, ha ő most engem megmasszírozna. Látszik ugyanis rajtam, mondta aggodalmas hangon, hogy igencsak fáradt vagyok.

 • Építészet

  Álomgyár

  Millenáris Park

 • Kiállítás: Instant regények (Karol Kállay fényképei a Mai Manó Házban)

  A provincialitás halálbiztos ismérve, ha nem látom azokat az értékeket, amiket

 • Kiállítás: Egybe van (El Greco Bécsben)

  Tisztelet a kivételes budapesti Chagall-kiállításnak,

 • Színház: Multikulti rokokó (Csokonai Karnyónéja Szentendrén)

  Az úgy van, hogy május tájékán (pesszimális esetben októberben) alig várja már az ember az évad végét, és ezer meg egy dolgot tervez-szervez rengeteg szabad estéjére. Aztán megnéz két-három pocsék filmet (merthogy moziba jár szórakozni), majd sóhajtva körülnéz: hol nőtt ki a földből valami ház vagy vár tövében egy újabb nyári színház?

 • Film: S megint alulról (Az ördögűző - Rendezői változat)

  Az uborkaszezon közepén jó bizonyos filmeket újranézni - meglehet, ez nem tartozik ezek közé. Azért mégiscsak jól szórakozik az ember, elvégre odabenn légkondi van, míg odakünn a halál kaszál.

 • Film : A nyanya szív (Fűbenjáró bűn)

  Hogy a moziban egy ideje az angolok pisálják a passzátszelet, az immár ordas közhely. Kábé mára csontosodott meg annyira, hogy ők is elhiszik, talán pont ez után a film után áll be az a stáció, mikor már terjeszteni is fogják magukról.

 • Lemez: Portugál utcabál (Underground Sound Of Lisbon: Etnocity)

  Aportugál nép az elterjedt EU-sztereotípiák szerint nehezen barátkozik a 21. századbéli csúcstechnológiával és a modern racionális bürokrácia vívmányaival (igaz, ezek alkalmazása csak a népek egy meghatározott kis csoportjában okoz tömeges orgazmust), ami németül annyit tesz, hogy nevezett náció sosem fogja bevenni a jövő kolbásszal övezett kerítését.

 • Lemez: Igaz történet (Ali Hassan Kuban: Real Nubian)

  2001. június 25-én kairói otthonában szívroham áldozata lett "Núbia James Brownja", Ali Hassan Kuban. Ehhez a törékeny úrhoz, ugye emlékszünk, kétszer is szerencsénk volt nemzetközi karrierje csúcsán: 1994 nyarán a Mikszáth Kálmán téren, majd három év múlva a Petőfi Csarnokban.

 • Lemez: Fő az egészség (Tricky: Blowback)

  "Csupa szorongás vagyok, és ez bennem a legjobb." Ez a Kafka jutott az eszembe, miközben az új Trickyvel barátkoztam, és túl kellett valahogy esnem a nyitó mondaton. Tricky és a szorongás, ezt ugye nem szükséges kifejteni; amit emberünk viselt dolgairól tudunk, az nem a pokoljárás, hanem maga a pokol.

 • VI. Bajai halászléfőző verseny: Tészta Amerika

  Ahal nem különösebben vonzó állat. Nincsenek végtagjai, teste nyálkás és kellemetlen szagú, tekintete üres, nem beszél, és hamar megdöglik a kalickában. Vannak emberek, akiket mégis misztikus kapcsolat fűz a halakhoz, főként főtt állapotban, paprikás lében úszva, gyufatésztával.