• Juhász Géza: Margószélesség (A tudomány oltárai, 1992

  2000)

  1992-93 telén én még az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának hallgatója voltam. Akkor még buzi is voltam, s a Homoszexuális Főiskolások és Egyetemisták Baráti Körének (HFEBK) plakátjaival aktivistáskodtam.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Kupa Kupának)

  Fura egy nép vagyunk. Díjazzuk azt az embert, aki drákói szigorúságú rendszerváltó programjával az utcára lökött minket, engedve csődbe menni akolmeleg munkahelyünket, miközben lepfújoljuk azt, aki az egyensúly helyreállítása miatt húzta szorosabbra nadrágszíjunkat.

 • Eörsi István: Az ember és a múltja

  Arégi rómaiaknak augurjaik és haruspexeik voltak, akik a madarak hangjából és röptéből, illetve az áldozati állatok beléből jósolták meg a jövendőt. A mi jósaink politológusoknak nevezik magukat. A madarakhoz és az állati belekhez nem értenek, így hát nincsenek rég kipróbált tudományos kritériumaik.

 • Dessewffy Tibor: Vissza a közélethez!

  Van néhány nagyon okos barátom, aki eltökélten távol tartja magát a politikától. Nem olvassák a napilapokat, nem néznek tévét, nem követik a híreket. Gyakran vitatkozunk viszont arról, hogy jól van-e ez így? Szerintük a politika jobb esetben érdektelen, gyakrabban mocskos és lehangoló, míg ezzel szemben én azt bizonygatom, hogy bár alanyban és állítmányban gondolkozunk, de ettől még a nép s a nemzet boldogulása, valamint a Ráckert nyitva tartása értelmesen definiálja a közjó fogalmát, amelyért annak a furcsa lénynek, ki értelmiségiként határozza meg magát, illik tennie, vagy legalább aggódnia miatta.

 • Konfessziószabászat

  Elképzelhetőnek tartunk-e egy kis, sárga egyházat (vallást) nagy pápaszemmel és lila farokkal?

 • Tutiköltség

  Hogyhogy mér´ Thaiföldre, mer´ benne a föld, nem látod, azt művelni kell - ez is lehetséges értelmezés, csak fölösleges. Nem kell más, csupán az a pár szikár tény, ami van.

 • Cyber hírek

  GyászNyolcvankét éves korában Sun Cityben elhunyt Al Gross feltaláló, a mobilkommunikáció atyja. A walkie-talkie feltalálója 1951-ben tervezett és készített először drót nélküli telefont.

 • Kulturális hírek

  ALBUMLISTA 2000A hétről hétre összeálló Top 40 alapján a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége elkészítette a tavalyi év legkelendőbb albumainak listáját. Íme az élcsoport (képünkön Sub Bass Monster, aki Gyulafirátótot felrajzolta a magyar pop térképére): 1.

 • Kisgazda belviszály: Kimeneti feszültség

  "Miért nem jöttetek könnyedebb szerelésben?" - nézett végig a baseballsapkás, zöld-fehér mackós Torgyán József december 30-án a gödi FTC-nyaraló előtt várakozó öltönyös hívein. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) pénzéből finanszírozott, három napon át tartó maratoni üléseket csak a szilveszter esti mulatság dobta fel: zenekarral, operett-előadással, éjfélkor háromemeletes tortával köszöntötték a kisgazdák az új évet.

 • "Ilyenkor nincs haverság" (Lányi Zsolt lemondott frakcióvezető-helyettes)

  Magyar Narancs: Egy Torgyán közeli kisgazda azt mondta: ön "hiába ugrál", mert sem vidéken, sem Budapesten nincs bázisa. Ha így van, akkor mit akar elérni?

 • Kőbányai szemétlerakó: Agyagba döngölve

  a Tömör Bt. végezte, a bányatulajdonos a Pietra Rt. volt, amíg csődbe nem ment. A helyi önkormányzat ekkor átvehette volna a feltöltés jogát, de egyesek szerint

 • Kereset a Postabank volt könyvvizsgálói ellen: Peres trojka

  azt kell majd bizonyítania, hogy a könyvvizsgálók is tehetnek arról, hogy a Postabank 1994 és 1998 közötti gazdasági és pénzügyi helyzetéről nem lehetett valós képet alkotni. A Magyarországon előzmények nélküli - a nemzetközi gyakorlatban viszont mindennaposnak számító - jogi eljárás hírét az alperesek értetlenül fogadták.

 • Idénymunkás-helyzet: Az ígéret földje

  Anépszámlálási adatokból is csak következtetni lehet arra, hányan dolgozhatnak így az országban: az 1990-es teljes népszámlálás és az 1996-os mikrocenzus során sem vizsgálták közvetlenül ezt a kérdést. Adat csak arról van, hogy az országban kettős lakhellyel rendelkezők közül 1990-ben 61 ezren nyilatkoztak úgy, hogy visszajárnak az állandó lakcímükre (ez persze nem jelenti azt, hogy ők mindannyian ingázók lennének).

 • Mindennapi Potterünk (Anya mesél)

  Könyv, amit szeretnek a gyerekek. Helyesebben: könyv!!!

 • KAFAQ: "Szabad Ráby"

  Mondom itthon: amit az apám magyarázott meg nekem, Jókai Mór Rab Ráby című könyvét, félreütöttem, majdnem: köb-ívét, de nem is rossz találat ez, amit tehát apám így, apám, aki nagyon is egyenes módon a Népiből és a Nemzetiből jött, mondhatnám, ha ez nem volna így komplett lényegtelenség, és az akkori Úri osztály centruma felé haladt, s bár onnét valami módon, szervezetileg kirúgódott, azért csak középosztály maradván, így vesztette el "mindenét", s ha mindenét nem is, de teljesen új, Állásközvetítős, "cupringeres" úton kellett megélhetés után néznie, mígnem főleg főkönyveléssel és vidékével foglalkozó, még 45 előtt belekaroló barátai el nem helyezték, satöbbi, satöbbi, és 66 éves fejjel odáig nem jutott, hogy én végre végeztem az Egyetemen, és elmehettem, nyilván saját írói ambícióim és löketeim áldozataként, meg ama kor, Illatos utunkra nevelőtanárnak (portásfélének), apám tehát így magyarázta meg a Rab Rábyt (semmi rabbi, se becézett-édes rablás, se rabság, az a szabadúszó élete, csak mondom!

 • Egy dramaturg jegyzetei - 3. Tízpudnyi orosz riportfilm

  Aruszki megszállás - mint tény - oly mértékben volt mérgezett reláció, mitologizált valóság, hogy Potemkin-falvaik mintájára néhány száz katonának álcázott titkos KGB-ügynökkel is simán fenntarthatták volna a légiós fenyegetés látszatát.

 • Rembetika

  a fénykorában, akik a görög kikötővárosokban érezték magukat otthontalanul.

 • Film: Szerelmes színek (Õsz New Yorkban)

  Oh istenem, már a címe is oly sokatmondó. Megér egy kétirányú nekirugaszkodást.

 • Könyv: A fekete paradicsom (Toni Morrison: A paradicsom)

  Előbb vala a Dzsessz. Előtte a blues meg a gyapotföldek. Előttük a tenger meg a hajó. A tenger meg a hajó előtt a messzi Afrika, távoli, napsütötte, mégis ködös kontinens az Amerikai Egyesült Államok fekete lakosságának legtöbbje számára.

 • Könyv: Basznok a zongoránál (Csáth Géza: A muzsika mesekertje)

  "Még ki sem bontakoztunk az ezt követő elragadtatott csókok közül, már a második roham következett. Ezt csődör és kanca pozícióban, oldalt fekve végeztük. Édességében még felülmúlta az elsőt. Így feküdtünk majdnem elalélva a boldogságtól egészen este 1/2 6-ig, csókolózva, ölelkezve, dIcsérve és kölcsönös vallomásokkal árasztva el egymást, mialatt a lángok még kétszer csaptak fel.

 • Lemez: Nevén nevezni (Sade: Lovers Rock)

  Bár e lemezajánló még év végi adósság, időzítése annyiban mégis indokolt, hogy Helen Folsade Adu énekesnő ezen lapszám megjelenésének hetében ünnepli 42. születésnapját. Kap is a koráért, szegényem, rendesen, új lemeze kapcsán olvastam a világhálón: "Öreg banya már ez a Sade, idejétmúlt zenei alapokkal próbálkozik, a groove-ok meg eltűntek a nótáiból.

 • Vírusfegyver véletlenül: Halálos rekombináció

  Ausztráliában sok baj van a rágcsálókkal: az egerek, patkányok és nyulak ellen kevés a csapda és a méreg, ezért külön kutatóintézetet tartanak fenn környezet- és felhasználóbarát megoldások kikísérletezése céljából.

 • Bulesz, nyáron: Balcsik, Várna, Kavarna

  Améla vízió mögött a valóság távoli ugyanis, augusztus volt és kánikula, és ujjongtunk. Kreatív munkautazás, nevezzük így, az északi bolgár tengerpartra. Agyeldobás.

 • Hüllők és galambok: Állatkertváros

  ASzakszervezetek Fővárosi Művelődési Háza kiválóan alkalmas hüllőshow-rendezésre, mint azt személyesen tapasztaltam, kitűnő terek állnak rendelkezésre, nagyszerű sarkok és szegletek. Jó volt vasárnap ott hüllőnek lenni.

 • Mókuskerék: K. úr újrakezd

  Kacag, nevet, a könnye is kijön, pedig - a sör nevű üveges folyadék érdekes bukéját aprócska, óvatos kortyokkal tesztelvén - be van szarva rendesen. A színlelt jókedv inkább társainak szól - végigélt már velük egy pár komoly elhatározást így szilveszterkor, és pont annyi sunnyogást, farolást január másodikán.