• Kálmán C. György: Magánvalóság

  Olyan nincs, hogy egyik nap ez van, a másik nap pedig már valami más.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Egy óriásplakáton az egyik mobiltelefon-társaság hirdette új díjcsomagját, és nagy betűkkel az volt odaírva: lebeszélhető. Először azt hittem, valami szóvicc, hogy aki erről lebeszélhető, az magára vessen, vagy ilyesmi.

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  - Kuss, vagy különben kiszedem a szemed! - hallatszott a szomszédos asztaltól, ami átlagos körülmények között nem is lenne meglepő, de most a Normafa melletti Rétes büfében ültünk, és a fenti felszólítás elengedője egy hatvan felé járó, világító kék szemű, fehér hajú hölgy, aki kezében egy hajkefével próbálta fegyelmezni negyvenes partnerét.

 • Majsai Tamás: Dávid és Jonatán (Egyházak, keresztények, Biblia és homoszexualitás - I.)

  Az időutazó egyházak (az úgynevezett "történelmiek") nem hívei a bonyolult múltelemzéseknek és absztrakcióknak. Szereptudatukat az új magyar demokráciában jobbára csak emlékeik formálják. A főszabály az édes álmot idéző feudálsámánizmus, amelyet nyájas örömmel ötvöznek még Gelasius ókori pápának az egyház és világ azonosképpeni isteni kompetenciájáról vallott elméletével.

 • Valahol utat vesztettünk

  Vancsik Zoltán szocialista országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti halálának a körülményeiről tényszerűen jelenleg nem sokat tudunk. A szakértői jelentések egyelőre nem készültek el, és ezek nélkül az eddigi részinformációk - a politikus gépkocsija műszakilag talán nem volt a legjobb állapotban, a végzetes utazás előtt nyitva találta az autó ajtaját stb.

 • Jó az iksz

  A lapunk jelen számának 21. oldalán ismertetett ohridi egyezmény, valamint a NATO-misszió feladatainak és céljainak ismeretében nehéz szabadulni attól az érzéstől, hogy a macedóniai albán felkelők egy kicsit megnyerték azt a háborút, amit kábé fél évvel ezelőtt, közvetlenül Slobodan Milosevic bukása után indítottak a Macedón Köztársaság ellen; hogy Macedónia elesett, még akkor is, ha a perecelés után valahogy föl fog tápászkodni a porból, és - néhány kisebb értéktárgyának, például teljes területi szuverenitásának elvesztése után - tovább biceg majd a történelmi jövőbe vezető úton.

 • Cyber hírek

  Elkészült az XP A Microsoft átadta a személyi számítógépeket gyártó cégeknek a Windows termékcsalád legújabb, XP jelzésű operációs rendszerét. Múlt pénteken Bill Gates, a cég elnöke ünnepélyesen átnyújtotta a Dell, a Compaq, az IBM, a Sony, a Hewlett-Packard és a Gateway képviselőinek a fémtáskába zárt "aranykódot".

 • Kulturális hírek

  STARLIGHT EXPRESS: A VÉG Befejezte londoni menetét Andrew Lloyd Webber musicalje, a

 • Amerikai rakétavédelmi rendszer: Tőled még a nem kell sem kell

  azt az egyébként már régóta közismert tényt, hogy jelenleg az Egyesült Államok az egyetlen olyan hatalom, amelynek lehetősége van a világ irányítására, és amikor

 • Macedón-albán háború és béke: Osztott mezők

  Az elmúlt tíz évben a béke szigeteként emlegették Macedóniát, ami a környéket ismerve talán igaz is volt. Az albánok ugyan váltig állították, hogy a macedónok a nemzeti identitásuk válságát verik el rajtuk, míg a macedónok azt vetették az albánok szemére, hogy kisebbségi komplexusaikat kompenzálják a folytonos morgolódással - de az vesse rájuk az első követ a térségben, aki egy percig is többre becsülte a szomszédját.

 • Államosított diákhitelrendszer: Pénz az abrakra

  Ingyenes felsőoktatás csupán a magyar parlamenti pártok éteri narratíváiban létezik; csakhogy a nagy épületek fűtésére és a bennük munkálkodó sok bürokrata és oktató fizetésére nem egy másik világból érkezik a pénz.

 • Pálinkás József pályaképe: Az átmenő ember

  Pálinkás József június közepén tette le a miniszteri esküt, Mádl Ferenc köztársasági elnök július 16-i hatállyal nevezte ki új posztjára. Azokban a hetekben több "bemutatkozó" interjút is adott. Pályaképét a Narancs is szerette volna egy szakmai, politikai és személyes kérdésekre egyaránt kiterjedő beszélgetés segítségével megrajzolni, ám mivel az Oktatási Minisztérium (OM) sajtóirodájától többszöri telefonálás után sem sikerült időpontot kapnunk, kénytelenek vagyunk kizárólag más forrásokra - részben általa, más fórumokon, részben róla, háttérbeszélgetéseken elmondottakra - támaszkodni.

 • Emberölés Penészleken: Hadiállapot

  az ő családját egy éve állandóan bántalmazzák a nem roma V. fivérek: elmondása szerint lányát meg akarták erőszakolni, gyermekeire és rokonaira rálőnek, illetve megverik őket. Hiába tesznek feljelentést, hiába hívják a rendőrséget, védelmet sehol sem talál a család.

 • Dugj meg, szégyentelen aszkéta!

  Manu és Nadine termetre legalább annyira különbözik, mint az alant vizsgált regények színvonala. Manu alacsony, temperamentumos, nagyszájú, Nadine pedig viszonylag magas, hidegebb és halkabb. Előbbi nancyi, utóbbi párizsi.

 • Lemez: A kritikai kiadás (Bartók szólózongorára írt művei Kocsis Zoltán előadásában)

  A millenniumi év lezárásának legfontosabb zenei eseménye nem a Zeneakadémián tartott kurzushangverseny volt augusztus 19-én (a megnyitó záróbeszédet Nemeskürty István dandártábornok tartotta), nem is az erre az alkalomra Hidas Frigyes által komponált oratórium-potpourri (mely a premierrel egyidejűleg feltehetően mindörökre kikerül a repertoárból), Kodály, Erkel, Szabó Ferenc legrosszabb megoldásainak förtelmes keveréke (István király intelmei - Bánffy György hamisítatlan abszolutista-népiesch narrációjával), hanem az, hogy a napokban a ritkaságokat is tartalmazó hetedik CD (Philips 464 639-2) közreadásával lezárult a holland lemezcég joggal zenetörténeti jelentőségűnek nevezhető sorozata, melyen Kocsis Zoltán Bartók Béla összes szólózongorára írott művét adja elő.

 • Örök körök (Pizzás)

  Jó pár éve vetítettek az HBO-n egy filmet Bill és Ted oltári kalandjai vagy valami hasonló címmel, és maximum azért emlékezhet rá bárki is, mert a két idétlenkedő főszereplő közül az egyiket Keanu Reevesnek hívták.

 • Film: Szerelmi álmatlanság (Saul Metzstein: Éjjel-nappal fiatalok)

  Az utóbbi esztendőkben még felületesebb mozizók is hozzászokhattak ahhoz, hogy a nagy dolgok legtöbbször valahol Nagy-Britanniában esnek, közelebbről a felette egzotikus szigetország valamelyik nagyvárosában. London, Manchester, Glasgow, Edinbourgh, kétségtelenül jobbnál jobb helyek, még akkor is, ha a mai mozik többségében rendszerint a lepusztultabb fertályaikat mutogatják.

 • Könyv: Tisztességes ajánlat (Milan Kundera: Nemtudás)

  Nemtudás - a magyar nyelvben ilyen szó nincs. Mintha itt mi mindent tudnánk, csak egyet nem: hogy mi mindent nem. A franciában viszont,

 • A nép ópiuma: A kísértés kísérlete (A leggyengébb láncszem)

  A család televíziója nagyot dobott korábbi álsimulékonyságához képest: a TV 2 A leggyengébb láncszem című új, a BBC-től átvett vetélkedőjének fontos eleme, hogy a játékot moderáló tévés időnként gonoszkodó megjegyzésekkel provokálja a szegény megélhetési szereplőket.

 • Magyar Nemzeti Cirkusz (Millenniumi produkció)

  AMagyar Nemzeti Cirkusz ugyanis nem fedi le a Záhony és Hegyeshalom közti "tengert", csak egy jókora parknyit a régi Boglárlelle közepén, a mai Balatonlelle és Balatonboglár között. Mellette amolyan szezonális vidámpark - drágább, mint a pesti, de rondaságban-sivárságban bírja vele a versenyt.

 • Lemez: Táncol és mellélép (Perry Farrell: Song Yet To Be Sung)

  Ültem a tévé előtt a minap, dinamikusan elszörföztem a huszadik születésnapi partiját ülő emtívi partjaiig, s a hosszadalmas közvetítés során egyszerre csak Perry Farrell bámult rám a képernyőről. Aranyszínű öltönyben, valamint Dave Navarro gitáros és Stephen Perkins dobos társaságában feszített, szóval nagyon úgy néz ki, hogy a négy évvel ezelőtti elbénázott próbálkozást követően most akkor ismét van Jane´s Addiction.

 • Lemez: Ugyanaz másképp (Bennie Wallace: Live at the Public Theatre)

  Bennie Wallace-nak úgy sikerült több mint húsz éve az egyik legjobb tenorszaxofonosnak maradni, hogy a nagyközönség jóformán nem is tud róla. Ritkán készít lemezeket, de azokat nagyon odateszi. Először kijárta a jobb iskolákat, megfürdött az avantgárdban, Eric Dolphy, Stockhausen meg ami menő volt a hatvanas évek végén, később megtanulta a nagy öregeket Duke Ellingtontól Sonny Rollinsig.

 • Lemez: Belépő (George Dalaras: The Running Roads)

  Hogy Dalaras nevében a Yiorgost ma már rendre George-nak írják, az ne okozzon fennakadást. A jelenkori görög zene elvégre éppolyan könnyedén megközelíthető Kelet, mint Nyugat felől, és ha a jelenkori görög zenének van nemzetközi szupersztárja, akkor ez a Dalaras az, a Yiorgos vagy George keresztnevű.

 • Lemez: Ha zajt akartok (Iggy Pop: Beat Em Up)

  Van ez az anekdota, amelyben a brutális noise-zenekar, az Unsane gitárosát faggatják, fedje már föl, ugyan miért ez az irgalmatlan zúzás. Hát azért, így a válasz, mert zúzni annyira, de annyira jó. Helyben is vagyunk, amennyiben Iggy Pop idei lemezéhez kívánunk mottót passzítani.

 • Országos Kéktúra: Hegymenet, lejtmenet

  Magyarországon a legnagyobb kunsztnak kétségtelenül az Országos Kéktúra teljes bejárása számít, hiszen több mint ezer kilométert kell - Hollóházától Írott-kőig -

 • Az állami gondozottak indulótőkéje: Fogd a pénzt, és fuss!

  Amikor egy gyermekvédelmi intézményben felnőtt fiatal eléri a 18 éves életkort, legtöbbször még éretlen fővel kerül olyan választás elé, mely egész további sorsát meghatározza. Először dönthet arról, hogy az évek során felhalmozódott járandóságait magához véve kilép az életbe, és megpróbálja felépíteni önálló egzisztenciáját, vagy még néhány évig vállalja az állami gondoskodással járó kötöttségeket, és e viszonylag biztonságosabb háttér segítségével kísérel meg piacképes képzettséget szerezni, anyagilag megerősödni és nem utolsósorban lelkileg is érettebbé válni.