• Sajó László: Öt és feles

  Máté Péter

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  A The Economist szeptember hetedikén megjelent száma megfogalmazta a kérdést: szereti-e a magyar kormány a piacgazdaságot? A cikkíró végigpásztázott azokon a jelenségeken, amelyek okot adhatnak a gyanúra, hogy kormányunk nem mindig és nem mindenhol szereti a piacot, és vázolta vízióját arról, hogy a választások közeledtével felerősödhet a kormányzati törekvés az állam gazdasági szerepének továbberősítésére.

 • Nádasdy Ádám: Rechstre perdül (Gondolatok a reklámnyelv-törvény tervezetéről)

  Akormány törvényt kíván beterjeszteni, mely kimondaná, hogy a reklámokat és üzletfeliratokat magyar nyelven kell bemondani, ill. kiírni, vagy legalábbis az idegen nyelvű szöveg mellett - ugyanolyan méretben - magyarul is meg kell jeleníteni.

 • Tiszta légteret!

  Az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén - amelyen hozzájárult ahhoz, hogy az esetleges ellencsapás idején az Egyesült Államok hadserege használhassa a magyar légteret - két fontos belpolitikai esemény történt.

 • Kérjek engedélyt zsidózni?

  Már akkor gyanút fogtunk, amikor valamelyik nyári este épp A hét című izé kezdte kavarni az egyházak átvilágítása körüli szutykot. Az ötlet újnak korántsem mondható, mégis meglepő volt, hogy épp a MIÉP és a kormány agitpropja dobja be megint a témát: ha a jelenlegi kormányzat oly nagyon szívén viselte volna az egyházak vezetőinek ez irányú feddhetetlenségét, akkor az ügynöktörvény legutóbbi, egy évvel ezelőtti módosításakor simán belevehette volna a jelentős közvélemény-formáló erők közé az egyházi vezetőket (a vezető beosztású újságírók, bírák, ügyészek mellé).

 • Cyber hírek

  Átirányított kémműholdak Az amerikai kémműholdak pályáját úgy módosították, hogy Afganisztánra koncentráljanak, Bin Ládin és terroristacsoportja után kutatva. A rádió- és mobiltelefon-lehallgatásra specializálódott Sigint kémműholdakat éppúgy átirányították, mint a nagy felbontású képeket készítő Big Bird típusokat.

 • Bush háborúja: A felhúzott kakas

  a kongresszus mindkét háza megadta a felhatalmazást, immár nem más, mint az Egyesült Államok 43. elnöke dönt arról, hogy országa - élve a megtámadott országok önvédelmi jogával, amit egy ENSZ biztonsági tanácsi határozat ismert el az Egyesült Államok számára - kit mikor és mennyire fog megtámadni.

 • Bush háborúja: Hív a régi csatatér

  - viszont az ország vallási vezetője bejelentette, hogy országa megtámadása esetén szent háborút hirdet. Közben folytatódik a nyugati világ hadigépezetének felvonulása a térségben. Az első körből, úgy tűnik, a tálibok kerültek ki győztesen: a Pentagon ugyan nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy egy kémrepülőgépét lelőtték Afganisztán fölött.

 • Repülőtéri biztonság: Szükségállapot

  Amerikai légügyi szakértők szerint a kritikán aluli repülőtéri biztonsági helyzet miatt régóta lógott a levegőben egy ehhez hasonló tragédia. Iparági szakértők és fogyasztóvédő szervezetek az elmúlt években több ízben felhívták a figyelmet a belföldi légi közlekedés biztonsági hiányosságaira: az amerikai légügyi hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) ellenőrei 1998-1999-ben minden ötödik próbálkozásra sikeresen csempésztek fegyvert vagy robbanóanyagot a járatok fedélzetére, és a repülőterek többségén találtak valamiféle kiskaput a biztonsági vizsgálat megkerülésére.

 • Miklósi Zoltán: Terrorizmus és háború

  Terrorizmus és háború

 • Nyelvtörvény-tervezet: Sok hűhó a semmiért

  Vajon kitől és miért kell megvédeni a magyar nyelvet? Egyáltalán: védelemre szorul-e? Szakértők szerint téves és idejétmúlt az a képzet, miszerint a statikus nyelvet akár véráldozat árán is óvni kell azoktól, akik úgymond a vesztére törnek; a múlt századi romantikus nemzetszemléletet idézi az a felfogás, hogy a globalizáció egyik lehetséges következménye a nyelv- és a nemzethalál.

 • Géza a gödöllői kultúráért: Gyere ki a művház elé!

  ne színjátékot!". A demonstrálók nem értettek egyet azzal, hogy a képviselő-testület Németh Kristófot,

 • Szociáldemokrata Unió: A rózsa neve

  Új Baloldal néven egy választási szövetség jön létre, amely a jövő évi derbin már bevetésre indul. Alapjait az a Szociáldemokrata Unió (SZDU) adja, amelynek létét többen kétségbe vonják. Az SZDU néhány megnevezett tagja ugyanis nem biztos abban, hogy tagja volna az uniónak, ami elég képtelen helyzet, és ha még azt is ideírjuk,

 • Kulturális hírek

  INDIA: ŐSI, MODERN India két arcába nézhetünk bele e hetekben Budapesten. Az Iparművészeti Múzeumban Mítosz és erotika címmel láthatók Csortos Szabó Sándor fotói az ország középső részén, Madhja Pradesh államban található Khadzsuráho 9-11.

 • Film: Tiszta Aperika (Tim Burton: A majmok bolygója)

  Ha már úgyis túl vagyunk rajta, kezdjük a gyakorlati tudnivalókkal. Ajánlatom a közös nevezőre: mondott rendező jelzett opusa nem egy vasziszdasz, de nem kellemetlen végignézni. ´szintén, mi a manót lehetne mást várni egy remake-től, nem?

 • Film: Szegény kis robicsek (Steven Spielberg: A. I. -Mesterséges értelem)

  Akárhogy is nézem, az utolsó hiteles robot Mikrobi volt, amikor még csak a rádióban intézkedett. Lehet, hogy elfogult vagyok. Ám kardomra mondom, a kereskedelmi tévék kínos félóráiban fellépő háztartási (jön egy vörös törpe, kék ing, piros hózentráger, és üvölt, hogy a répát, retket, mogyorót egyszerre aprítja miszlikbe) robotok is több izgalmat csempésznek az emberiség életébe, mint fikciók szülte szaktársaik túlnyomó része.

 • Videó: Az elnök némbere (A manipulátor)

  Nem akarjuk mindenáron a szerkesztettség látszatát kelteni, de látták már a címlapunkat? Tény, ami tény, itt tárgyalt filmművünk videopremierje megjelenésünk napjára esik.

 • Színház: Show-biz anno 1832 (Szikora-hakni a Tivoliban)

  Ilyenkor, évad elején az ember még teli van energiával, a bemutatók is lassan csordogálnak, ezért aztán jut este olyasmire is, amire egy hónap múlva, a torlódás idején már nem. Persze ha egy előadást Szikora János rendez a Tivoliban, ráadásul Cserhalmi játssza a főszerepet, azt akkor is meg kell nézni, ha Eric-Emmanuel Schmittnek, az írónak a nevét sem hallottam soha.

 • Koncert: Romantikusok (A Fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Zeneakadémián)

  Két fontos koncerttel nyitott az idei hangversenyévad: 21-én a Fesztiválzenekar játszott, 24-én pedig Kocsis Zoltán vezényletével nagy riválisuk, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adott koncertet a Zeneakadémia nagytermében.

 • Lemez: Újfent magára (James: Pleased to Meet You)

  Lépj ki a keretből, tanulj meg teljesen idegenként nézni önmagadra! - hallhatjuk az új James-album nyitó nótájában, és a lemezborítóra tekintve is egy zenekar-idegen figura bámul ránk. A füzetet végiglapozva viszont rögvest kiderül, hogy az ismeretlen arc az együttes hét tagjának a vonásaiból lett (számítógépileg) összegyúrva.

 • Lemez

  Új időknek új dalaival

  Chi Glassic vol. 1. - Dub Local

  Míg a megbolondult világ egyre vadabbul pörög a szintetikus/elektronikus tánczenékre, addig számosan teszik fel a jogos kérdést: hol vagytok véreink, magyarok?

 • Lemez: Új barázdát szánt (Lajkó Félix és bandája játszik)

  Lajkó Félixről eddig nem igazán tudtam eldönteni, hogy akar-e, képes-e "közösen", társakkal muzsikálni. Meglehet, biztosan most sem tudom, de hogy az új lemezén úgy kísérik heten-nyolcan, hogy cseppet sem maradoznak el mögötte, az mint a pinty, leírható.

 • Derűre borulás (Kőváry Barna és a rali)

  Neki is volt iskolája. Kis Romet, Babetta, Simson és MZ. A szokásos kelet-európai boxutca a rendszerváltás előtt. Aztán egy csúnya motorbaleset. Frissen szerzett B kategóriás jogosítványát egy Trabant volánjánál ülve veszítette el - a tizennyolcadik születésnapi buli volt élete első igazi lerészegedése.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Muslinca

  Hivatalosan természetesen muslica, de az elég affektálósan hangzik. Hívják gyümölcslégynek, ami az angol fruitfly fordítása, de magyarban a gyümölcslégy alatt sokan szúrólegyeket értenek (az Uránia állatvilág is), és a muslicákat harmatlégynek hívják.